Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το TikTok αντιμέτωπο με τεράστια πρόστιμα της ΕΕ βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες και την προστασία από την… ρητορική μίσους

Το TikTok αντιμέτωπο με τεράστια πρόστιμα της ΕΕ βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες και την προστασία από την… ρητορική μίσους

Στο στόχαστρο και η πλατφόρμα Χ

Σχετικά Άρθρα

Η πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο TikTok θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ μετά την υποβολή επίσημης καταγγελίας κατά της εταιρείας στα κεντρικά της γραφεία στο Δουβλίνο βάσει του νέου νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΕΕ (DSA).
Μια πρόσφατη έρευνα από μια αριστερή ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι το TikTok φιλοξενούσε πολιτική διαφήμιση επί πληρωμή για τις πρόσφατες ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές στην Ιρλανδία, κατά παράβαση των αυστηρών κανονισμών της ΕΕ.
Η ακτιβίστρια Liz Carolan, η οποία ανέφερε την προφανή έλλειψη επίβλεψης της πολιτικής διαφήμισης στο TikTok μέσω του ιστότοπού της «The Briefing», ισχυρίστηκε ότι το TikTok φιλοξενούσε πολιτική διαφήμιση επί πληρωμή στον ιστότοπό του παρά τον ισχυρισμό ότι απαγορεύει όλες τις πολιτικές διαφημίσεις.
Ένας εκπρόσωπος του TikTok είπε στους Irish Times αυτή την εβδομάδα ότι ο ιστότοπος "δεν επιτρέπει την επί πληρωμή πολιτική διαφήμιση και αυτό το περιεχόμενο έχει αφαιρεθεί από την πλατφόρμα μας".
Ωστόσο, η εφημερίδα ανέφερε ότι αρκετές διαφημίσεις εξακολουθούσαν να είναι ορατές στον ιστότοπο ενώ ο εκπρόσωπος έκανε τη δήλωση.
Εάν η εταιρεία κριθεί ένοχη, θα μπορούσε να της επιβληθεί πρόστιμο έως και 6% του παγκόσμιου ετήσιου τζίρου της —σύμφωνα με την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης Coimisiún na Meán, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Επιβολή κανονισμών

Θεωρούμενη ως προσπάθεια της ΕΕ να επιβάλει κανονισμούς για τη ρητορική μίσους στο Διαδίκτυο, η DSA έχει κατακριθεί τόσο από υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου όσο και από ειδικούς του κλάδου.
Το DSA τέθηκε σε πλήρη λειτουργία νωρίτερα φέτος, με το TikTok να γίνεται ένας από τους πρώτους ρυθμιστικούς στόχους της νομοθεσίας με το σκεπτικό ότι ο τεχνολογικός γίγαντας δεν προστατεύει τους ανηλίκους από τη ζημιά και δεν κάνει αρκετά για την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών.
Το μεγαλύτερο μέρος του φόρτου υποθέσεων του DSA σε όλη την Ευρώπη αναμένεται να διεκπεραιωθεί στο Δουβλίνο, καθώς πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν την έδρα τους εκεί.
Ένας άλλος στόχος της DSA είναι η X, η οποία έχει επίσης την ευρωπαϊκή της έδρα στην ιρλανδική πρωτεύουσα.
Βρίσκεται σε διαδικασία επί παραβάσει από την Eurocrats για το χειρισμό δεδομένων των χρηστών και για εικαζόμενη αποτυχία χειρισμού παραπληροφόρησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης