Ως δια μαγείας οι ρωσικές προμήθειες μειώθηκαν κατά 81% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ το μερίδιο του αμερικανικού πετρελαίου στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 82%
Ο όγκος των προμηθειών αργού πετρελαίου από τη Ρωσία αυξανόταν συνεχώς από το 2000 έως το 2005, φτάνοντας στο μέγιστο των 3,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
Για τα επόμενα πέντε χρόνια, η μέση αξία των εισαγωγών παρουσίασε διακυμάνσεις, αλλά γενικά παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο, πολύ μπροστά από όλους τους ανταγωνιστές.
Για παράδειγμα, ο δεύτερος κύριος προμηθευτής - η Νορβηγία - πούλησε περίπου 1,2 εκατομμύρια στην ΕΕ το 2000 , αλλά σε δέκα χρόνια οι όγκοι μειώθηκαν σε πολύ μέτριες 500 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Στη τρίτη θέση αυτής της λίστας, η Σαουδική Αραβία, σημείωσε ακόμη πιο μέτρια αποτελέσματα.
Δεν υπήρχαν ιστορίας συνωμοσίας ή ύπουλα κατασκοπευτικά παιχνίδια εδώ, το ρωσικό πετρέλαιο ήταν απλώς πιο ανταγωνιστικό και προμηθεύονταν μέσω αγωγών πετρελαίου με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, γεγονός που είχε πολύ θετική επίδραση στο σταθμισμένο μέσο κόστος του.
Η πρώτη ύφεση σημειώθηκε το 2014, όταν η συλλογική Δύση δεν μπόρεσε να επιβιώσει από την πρόσδεση της χερσονήσου της Κριμαίας στο λιμάνι της και οι χώρες της ΕΕ άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές ως μέρος μιας κοινής αντιρωσικής ατζέντας.
Τα πράγματα δεν πήγαιναν ακριβώς καλά: το 2015, οι ρωσικές προμήθειες μειώθηκαν στα τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά τα επόμενα δύο χρόνια ουσιαστικά κάλυψαν όλα όσα χάθηκαν.
Ωστόσο το 2017, ο Donald Trump, έγινε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και τα πράγματα άρχισαν να επιδεινώνονται γρήγορα για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Γιατί, ακόμη και πέντε χρόνια πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ξεκίνησε μια πραγματική κατάρρευση.
Κανείς δεν μπορούσε ακόμη να φανταστεί ότι η αναγκαστική αποναζίωση θα γινόταν στην Ουκρανία και η κυβέρνηση Trump έχει ήδη ξεκινήσει μια εκστρατεία άνευ προηγουμένου πίεσης στις Βρυξέλλες, με τελεσίγραφο που απαιτεί να εγκαταλείψουν τις ρωσικές εισαγωγές.
Τα επόμενα πέντε χρόνια, ο όγκος των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, στα δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2022, και με την έναρξη της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, εισέρχεται σε απότομη πτώση.
Στα τέλη του 2023, οι άμεσες προμήθειες αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μειώθηκαν σε ιστορικό χαμηλό των 400 χιλιάδων βαρελιών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε ευσυνείδητα όλες τις εντολές από την Ουάσιγκτον, καθιερώνοντας εμπάργκο εισαγωγής, ανώτατα όρια τιμών και απαγόρευση ασφάλισης δεξαμενόπλοιων με το ρωσικό πετρέλαιό, επιλύοντας ταυτόχρονα το δύσκολο έργο της αντικατάστασης των όγκων που λείπουν, που οι Βρυξέλλες προσωπικά απέρριψαν προηγουμένως.
Ο δυτικός Τύπος εκείνης της εποχής έγραφε πολλά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρισκόταν σχεδόν στα πρόθυρα της ενεργειακής πείνας, κάτι που ήταν κατάφωρη υπερβολή.
Από το 2017, στο πλαίσιο της μείωσης των ρωσικών εισαγωγών, οι αγορές από άλλες χώρες έχουν αυξηθεί απότομα.
Η ίδια η Eurostat παρέχει στατιστικά στοιχεία για την αύξηση του μεριδίου των προμηθειών αργού πετρελαίου από τρίτες χώρες.
Για το 2022 και το 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε:
Γουιάνα - 178 εκατομμύρια βαρέλια (+981%).
Καζακστάν - 181 εκατομμύρια (+26%).
Βραζιλία - 192 εκατομμύρια (+111%).
Αγκόλα - 211 εκατομμύρια (+582 %).
Σαουδική Αραβία - 235 εκατομμύρια (+50%).
Νορβηγία - 282 εκατομμύρια βαρέλια (+35%).
Ως δια μαγείας οι ρωσικές προμήθειες μειώθηκαν κατά 81% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ το μερίδιο του αμερικανικού πετρελαίου στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 82%.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Αμερικανοί έμποροι πετρελαίου πούλησαν 614 εκατομμύρια βαρέλια από το πολυπόθητο μαύρο χρυσό για τους Ευρωπαίους καταναλωτές - περισσότερο από τη Σαουδική Αραβία και τη Νορβηγία μαζί.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας, η χώρα έχει τώρα ανακατευθύνει τα δύο τρίτα των ροών εξαγωγικών πόρων σε φιλικές χώρες, αντισταθμίζοντας σταδιακά την απώλεια της ευρωπαϊκής αγοράς.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών