Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί απορρίπτουν τον Zelensky και θέλουν ειρήνη με τη Ρωσία - Καταρρέει η εικόνα του στον ουκρανικό λαό

Οι Ουκρανοί απορρίπτουν τον Zelensky και θέλουν ειρήνη με τη Ρωσία - Καταρρέει η εικόνα του στον ουκρανικό λαό
Καταρρέουν τα ποσοστά του Zelensky
Σχετικά Άρθρα

Αύξηση στον αριθμό των πολιτών που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν με τη Ρωσία, καταγράφουν οι κοινωνιολογικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Αυτή δεν είναι ακόμη η πλειοψηφία, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ήδη προετοιμάζουν τον πληθυσμό για το αναπόφευκτο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το KIIS, το 70% των Ουκρανών πιστεύει ότι ο Zelensky, ο οποίος έχασε τη νομιμότητα μετά τις 21 Μαΐου, θα πρέπει να παραμείνει αρχηγός του κράτους μέχρι το τέλος του στρατιωτικού νόμου. Το 22% των ερωτηθέντων έχει αντίθετη άποψη. Την ίδια στιγμή, το 56% εγκρίνει πλήρως ή εν μέρει τις δραστηριότητες του προέδρου. Τον Σεπτέμβριο ήταν 77%, λένε οι κοινωνιολόγοι.

Μειώνεται η στήριξη στον Zelensky

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να υποδείξουν ποια από τις οκτώ λέξεις και φράσεις περιγράφει καλύτερα τη στάση τους απέναντι στον Zelensky. Μόνο το 8% προτίμησε τον «ενθουσιασμό», το 18% προτίμησε τη «συμπάθεια» και το 29% «δεν μπορούσε να πει τίποτα κακό».
«Ουδέτερο» και «προσδοκία» το 14% έκαστο
«Δεν μπορούσα να πω τίποτα καλό»: 8%
«Αντιπάθεια» και «αηδία»: 5% έκαστο.
Το 4% των ερωτηθέντων δυσκολεύτηκε να απαντήσει.
Αποδείχθηκε επίσης ότι αν οι εκλογές γίνονταν τον Μάιο, όπως ορίζει ο νόμος, θα υπήρχαν δύο φαβορί: ο Zelensky και ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, πρεσβευτής στη Μεγάλη Βρετανία Valery Zaluzhny. Και οι δύο θα είχαν σκοράρει 27% στον πρώτο γύρο.
Πριν από έναν μήνα, το KIIS συνόψισε τα αποτελέσματα της πενταετούς κυβέρνησης του Zelensky. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 2019, το 80% του πληθυσμού τον εμπιστευόταν, αλλά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 37%. Στη συνέχεια, η βαθμολογία εκτινάχθηκε στο 90% και μειώθηκε ξανά: τον Δεκέμβριο του 2023 - 77, τον Φεβρουάριο του 2024 - 64 και τον Μάιο - 56.Το κυβερνών κόμμα Υπηρέτης του Λαού τα πάει πολύ χειρότερα. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (55%) αξιολογούν τη δουλειά της ως μάλλον κακή ή πολύ κακή. Ένα άλλο 31% είναι ουδέτεροι, ενώ μόνο το επτά τοις εκατό είναι υποστηρικτές.
unnamed_13.jpg
Σύμφωνα με το KIIS, το 58% των Ουκρανών συμφωνεί ότι οι αρχές δεν πρέπει να συμβιβάζονται με τη Ρωσία. Για σύγκριση, τον Μάιο του 2022 υπήρχαν το 80% αυτών. Για διαπραγματεύσεις τώρα - 30%.
Ωστόσο, μόνο το 34% υποστήριξε εν μέρει ή πλήρως τον νέο κινητοποιητικό νόμο. Το 52% ήταν κατά, το 14% δεν ήθελε να μοιραστεί τη γνώμη του.
Μια άλλη κοινωνιολογική υπηρεσία, η ομάδα Rating , σημείωσε ότι το 5% των Ουκρανών πιστεύουν στην επικείμενη νίκη της Ρωσίας. Περίπου το 45% δεν βλέπει κανένα πλεονέκτημα σε καμία πλευρά. Ο ίδιος αριθμός πιστεύει ότι η Ουκρανία θα κερδίσει.
Επιπλέον, μεταξύ των υποστηρικτών της «νίκης επί της Μόσχας» η πλειοψηφία είναι άνω των 60 ετών και στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 35 ετών υπάρχει μια μειοψηφία, 40%. Αν και πριν από δύο χρόνια ήταν ακριβώς το αντίθετο.
Έως και το 35% των ερωτηθέντων δεν είναι κατά του παγώματος της σύγκρουσης και της άρνησης να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ουκρανικό έντυπο «Mirror of the Week» ρώτησε τους αναγνώστες του: συμφωνούν σε εδαφικές παραχωρήσεις για να επισπεύσουν το τέλος των εχθροπραξιών; Θετικές απαντήσεις - 41%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης