Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηγέτης ο Putin - Εκεί όπου η Δύση φτιάχνει εχθρούς, η Ρωσία δημιουργεί φίλους και... ανασταίνει συμμαχίες

Ηγέτης ο Putin - Εκεί όπου η Δύση φτιάχνει εχθρούς, η Ρωσία δημιουργεί φίλους και... ανασταίνει συμμαχίες
«Η Ρωσία επιστρέφει σε κατάσταση πλήρους σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανασταίνει όλους τους συμμάχους της στον Ψυχρό Πόλεμο.
Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επισκέφθηκε το Βιετνάμ, όπου οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν για μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία και εγκαινίασαν ένα κέντρο πυρηνικής τεχνολογίας.
Η επίσκεψη έγινε αμέσως μετά την επίσκεψη του Putin στη Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες και λίγες μέρες μετά την επίσκεψη ενός ρωσικού στολίσκου με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.
Η πολιτική διεθνούς εκφοβισμού των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δημιουργήσει πολλούς εχθρούς για τον εαυτό τους, και στη διαδικασία, πολλούς πιθανούς φίλους για τη Ρωσία.
Το πιο προφανές παράδειγμα αυτού είναι η σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ ενήργησαν επιθετικά και προς τους δύο, ενισχύοντας τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στη διαδικασία.

Στην Κορέα, περισσότερα από 70 χρόνια επιθετικών κυρώσεων, αποκλεισμών και κροτών από τη Δύση σήμαιναν ότι τη στιγμή που η Ρωσία μπορούσε να χρησιμοποιήσει έναν άλλο σύμμαχο, υπήρχε μια στρατιωτικοποιημένη πυρηνική δύναμη στη Λαϊκή Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) πρόθυμη και περίμενε να σταθεί από τη Ρωσία εναντίον της Δύσης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι δύο χώρες υπέγραψαν μια Ολοκληρωμένη Στρατηγική Συνεργασία που ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και διεθνών σχέσεων Mark Sleboda περιέγραψε ως «στρατιωτική συμμαχία».
Την Τετάρτη, ο Putin επισκέφθηκε το Βιετνάμ όπου, παρά τις κάπως θερμές σχέσεις με τη Δύση τις τελευταίες δεκαετίες, οι πληγές από τον πόλεμο του Βιετνάμ δεν έχουν επουλωθεί πλήρως.
Σε επίσημη δήλωση, το Βιετνάμ ευχαρίστησε τη Ρωσία για την υποστήριξη του αγώνα της για ανεξαρτησία ενάντια στη Δύση.
Ο Putin δεν χρειάζεται να είναι σωματικά παρών σε μια περιοχή για να απλωθεί η σκιά του πάνω της. Την περασμένη εβδομάδα, ένας ρωσικός στολίσκος έφτασε στην Κούβα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Βενεζουέλα.
Ενώ η επίσκεψη είναι ετήσια εκδήλωση, αυτή τη φορά ο Στόλος περιλάμβανε πυρηνικά πλοία και υποβρύχια, ένα σαφές μήνυμα προς τη Δύση όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και την Κούβα, η οποία βρίσκεται μόλις 90 μίλια από το νοτιότερο σημείο των ΗΠΑ.
Η Κούβα, φυσικά, υπόκειται σε αυστηρές οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ από το 1962 και η Βενεζουέλα έχει γίνει αντικείμενο πολλών απόπειρων πραξικοπήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με πιο πρόσφατη το 2019.

Είναι περίεργο γιατί αυτές οι χώρες θα άφηναν τη Ρωσία να τις χρησιμοποιήσει για να... «πικάρουν» τις ΗΠΑ;

«Το μεγάλο μήνυμα εδώ είναι ότι ως απάντηση σε αυτές τις στρατηγικές συνεργασίες με την Ουκρανία και τις ΗΠΑ που χτυπούν με πυραύλους εντός της Ρωσίας με τον αντιπρόσωπο του καθεστώτος του Κιέβου στην Ουκρανία», υποστήριξε ο Sleboda στο The Final Countdown.
«Η Ρωσία επιστρέφει σε κατάσταση πλήρους σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανασταίνει όλους τους συμμάχους της στον Ψυχρό Πόλεμο.
Και νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα».
Έπειτα, υπάρχει η Αφρική, μια ήπειρος που παλεύει εδώ και πολύ καιρό κάτω από την αποικιοκρατία και τη νεοαποικιοκρατία από τη Δύση.
Τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες στο Σαχέλ έχουν εκδιώξει τους νεο-αποικιακούς άρχοντές τους και σε πολλές περιπτώσεις ζήτησαν από τη Ρωσία να παράσχει ασφάλεια στις αναπτυσσόμενες κυβερνήσεις τους.
Φυσικά, οι ΗΠΑ και η Δύση συγκεντρώνουν όλους τους συμμάχους που μπορούν για μια αναπόφευκτη σύγκρουση με τη Ρωσία ή/και την Κίνα.
Εργάζονται για να διατηρήσουν την επιρροή που εξακολουθούν να έχουν στην Αφρική.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ συνεχίστηκε, προστατεύοντας μόνο από την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται για την ενίσχυση του μπλοκ AUKUS, την αύξηση της συνεργασίας με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και την πώληση πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.
Αλλά αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό προϋπάρχουσες συνεργασίες ή επεκτάσεις εταιρικών σχέσεων με χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ είναι ήδη φιλικές.
Όταν πρόκειται για ουδέτερες χώρες, η Ρωσία πρέπει απλώς να τις υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες για να αντιπαραβληθεί με τον εκφοβισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στη λεγόμενη «Διάσκεψη Ειρήνης» για την Ουκρανία στην Ελβετία την περασμένη εβδομάδα, ένα ρεκόρ 13 από τις συμμετέχουσες χώρες αρνήθηκαν να υπογράψουν το έγγραφο, συμπεριλαμβανομένου του γειτονικού Μεξικού των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση του Μεξικού, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Andrés Manuel López Obrador, έχει αντιμετωπίσει ολοένα και πιο επιθετική ρητορική από πολιτικούς στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων απειλών για εισβολή φαινομενικά για την καταπολέμηση των καρτέλ.
Οι άλλες 12 χώρες που αρνήθηκαν να υπογράψουν την τελική διακήρυξη της εκδήλωσης προέρχονταν από την Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ασία.
Δύο επιπλέον χώρες: το Ιράκ και η Ιορδανία, αφαίρεσαν αργότερα τις υπογραφές τους.
Τέλος, υπάρχει και η ομάδα των BRICS, που κάποτε προερχόταν ως όνειρο από παρατηρητές στη Δύση, τώρα είναι παγκόσμια δύναμη και πρόσφατα ξεπέρασε τη συλλογική οικονομική δύναμη της Ομάδας των Επτά (G7).
Περισσότερες χώρες ζητούν να ενταχθούν τακτικά στις BRICS+, μια τάση που αναμφίβολα επιταχύνθηκε από την επιμονή των ΗΠΑ να οπλίσουν την οικονομική θέση που τους παραχωρήθηκε στη συμφωνία του Bretton Woods.
«Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ είναι να επεκτείνουν τον άξονα του κακού, πέρα ​​από τρεις χώρες, γιατί ενώ έχουμε εκ περιτροπής μέλη, δεν φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλος.
«Οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει πάρα πολλούς εχθρούς στον κόσμο για να περιοριστούν σε τρεις μόνο πια», κατέληξε ο Sleboda.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης