Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απαγγελία κατηγοριών κατά της αυστριακής υπ. Περιβάλλοντος για την ψήφο της!

Απαγγελία κατηγοριών κατά της αυστριακής υπ. Περιβάλλοντος για την ψήφο της!
H ΕΕ ενέκρινε τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, τη Δευτέρα (17 Ιουνίου), με οριακή πλειοψηφία
Το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) κατηγόρησε την υπουργό Περιβάλλοντος, Leonore Gewessler, ότι εν γνώσει της ψήφισε παράνομα υπέρ του αμφιλεγόμενου νόμου της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης, πηγαίνοντας ενάντια στη νομική υπηρεσία της ίδιας της Καγκελαρίας.
Η ΕΕ ενέκρινε τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, τη Δευτέρα (17 Ιουνίου), με οριακή πλειοψηφία.
Η ψήφος της Αυστριακής υπουργού Περιβάλλοντος Leonore Gewessler (Πράσινοι) συνέβαλε στην αλλαγή του αποτελέσματος.
Η απόφασή της όμως αυτή ήταν ενάντια στο σύνταγμα της χώρας, όπως ισχυρίζεται το κεντροδεξιό ÖVP (ΕΛΚ), που βρίσκεται στο τιμόνι της κυβέρνησης.
Σε ένα οκτασέλιδο νομικό έγγραφο που θα αποσταλεί στον εισαγγελέα και το είδε το Euractiv, το συντηρητικό κόμμα εξηγεί ότι η πράσινη υπουργός έκανε «εν γνώσει της» κατάχρηση της εξουσίας της. Αυτό συνιστά αδίκημα και μπορεί να επιφέρει πιθανή ποινή φυλάκισης έως και δέκα ετών, σύμφωνα με το αυστριακό ποινικό δίκαιο.
Στην Αυστρία, τα εννέα περιφερειακά κρατίδια είναι αρμόδια για περιβαλλοντικά θέματα – οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν την ίδια πολιτική με τα κρατίδια αυτά. Η Gewessler είχε αρχικά λάβει εντολή να καταψηφίσει τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης με βάση τις επιθυμίες και των εννέα περιφερειακών κυβερνήσεων.
Ωστόσο, η Βιέννη, ένα από τα εννέα κρατίδια, άλλαξε τη θέση της λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.
Η Gewessler υποστήριξε ότι αυτό της έδινε νομικά το δικαίωμα να ψηφίσει υπέρ.
Ωστόσο, το ÖVP υποστηρίζει ότι η θέση των περιφερειών παρέμεινε διαδικαστικά αμετάβλητη – πράγμα που σημαίνει ότι η Gewessler παραβίασε το σύνταγμα όταν ψήφισε υπέρ του νομικού κειμένου.
Μια αναφερόμενη εσωτερική κυβερνητική ανάλυση από τις συνταγματικές υπηρεσίες της χώρας υποστηρίζει αυτό το επιχείρημα σχετικά με αυτή τη συνταγματική διαδικασία.
Υποστηρίζουν επίσης ότι ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας του ÖVP είχε κοινή αρμοδιότητα επί του νόμου, πράγμα που σημαίνει ότι η Gewessler των Πρασίνων δεν μπορούσε να ψηφίσει μόνη της.
Οι Πράσινοι επικαλούνται νομικές αναλύσεις τις οποίες οι ίδιοι διέταξαν να διεξαχθούν για να υποστηρίξουν ότι δεν υπήρξε παραβίαση της.
Το ÖVP αμφισβητεί όμως τους ισχυρισμούς τους, υποστηρίζοντας ότι οι αναλύσεις των Πρασίνων συνιστούν «ιδιωτική εμπειρογνωμοσύνη» σε σύγκριση με την αξιολόγηση που έκανε η νομική υπηρεσία της Καγκελαρίας.
Έτσι, οι κατηγορίες τονίζουν τα εξής: η νομική ερμηνεία που επικαλούνται οι Πράσινοι δεν μπορεί να «απαλλάξει οριστικά» την Gewessler για παραβίαση του Συντάγματος με την ψήφο της υπέρ του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης.
Οι συντηρητικοί κετέθεσαν τις κατηγορίες, την Πέμπτη (20 Ιουνίου), στους εισαγγελείς της Βιέννης.
Όμως η Gewessler δήλωσε ότι είναι «πολύ χαλαρή για οποιαδήποτε νομική ενέργεια», μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής της Αυστρίας (AWS) στη Βιέννη, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων (APA).
Η ίδια ισχυρίζεται ότι είχε εγκρίνει την οδηγία της ΕΕ σύμφωνα με την αυστριακή νομοθεσία: «Δεν ακολουθώ μόνο τη νομική κατάσταση, αλλά και μια μακροχρόνια πρακτική», είπε.
Απαντώντας στις κατηγορίες, επικαλέστηκε την ψήφο της κεντροδεξιάς κατά της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Σένγκεν, παρά το γεγονός ότι οι Πράσινοι ήταν υπέρ.
Οι ποινικές κατηγορίες είναι πιθανό να είναι η πιο άμεση συνέπεια για την υπουργό, αλλά η κυβέρνηση ÖVP-Πράσινων εξακολουθεί να επιβιώνει.
Παρόλα αυτά, η νομική κίνηση που έκαναν οι Αυστριακοί συντηρητικοί ώστε οι δικαστές της ΕΕ να ακυρώσουν τον νόμο φαίνεται ότι δεν θα έχει επιτυχία, υποστηρίζει η Claudia Wutscher, Βιεννέζα ειδικός στο δίκαιο της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης