Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζουν όσα ξέραμε για τον Β' Παγκόσμιο - Τι προέβλεπε το σχέδιο «Kantokuen» της Ιαπωνίας - Το Leningrad ανέτρεψε τα πάντα...

Αλλάζουν όσα ξέραμε για τον Β' Παγκόσμιο - Τι προέβλεπε το σχέδιο «Kantokuen» της Ιαπωνίας - Το Leningrad ανέτρεψε τα πάντα...
Το Ιαπωνικό Γενικό Επιτελείο ανέπτυξε το δικό του σχέδιο για επίθεση κατά της ΕΣΣΔ, με την κωδική ονομασία Kantokuen, που μεταφράζεται ως Ειδικοί Ελιγμοί
Ιστορικά ντοκουμέντα που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν ότι η στρατιωτική ηγεσία της Ιαπωνίας προετοιμαζόταν για μια επίθεση στη Σοβιετική Ένωση, σχέδιο που θα έμπαινε σε πλήρη εφαρμογή εφόσον οι Ναζί κατάφερναν να καταλάβουν το Leningrad.
Μαζί με τις επιχειρήσεις μάχης, προβλέπονταν μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία τρομοκρατίας και άλλου τύπου δολιοφθορές κατά του Κόκκινου Στρατού, σύμφωνα με αρχειακό υλικό που παρουσίασε το προεδρικό Εθνικό Κέντρο Ιστορικής Μνήμης σε συνέντευξη Τύπου.
«Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ιαπωνίας θεώρησαν ότι το ζήτημα του πολέμου με την ΕΣΣΔ έχει διευθετηθεί και περίμεναν απλώς την κατάλληλη ευκαιρία για να εφορμήσουν.Από την πλευρά τους, οι και οι Ναζί ήταν σίγουροι ότι η Ιαπωνία θα προχωρήσει μετά την κατάληψη του Leningrad. Εάν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υποχωρούσε από τον Άξονα ο στρατός θα ξεκινούσε ένα εσωτερικό πραξικόπημα που θα έφτανε ακόμα και στη δολοφονία του Αυτοκράτορα», αναφέρεται στο μήνυμα ενός πράκτορα από τη Σαγκάη, που ελήφθη. στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο του 1941.
Οι μεταπολεμικές μαρτυρίες Ιαπώνων στρατηγών επιβεβαιώνουν αυτό το μήνυμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορές της στρατιωτικής αντικατασκοπείας Smersh το 1941, σε συνεννόηση με τη γερμανική κυβέρνηση η Ιαπωνία ενέτεινε τις προετοιμασίες για πόλεμο και για το σκοπό αυτό το Ιαπωνικό Γενικό Επιτελείο ανέπτυξε το δικό του σχέδιο για επίθεση κατά της ΕΣΣΔ, με την κωδική ονομασία Kantokuen, που μεταφράζεται ως Ειδικοί Ελιγμοί από τον Στρατό Kwantung.
Αυτό το σχέδιο προέβλεπε, μαζί με στρατιωτικά μέτρα, τρομοκρατικές ενέργειες και δολιοφθορές σε μεγάλη κλίμακα, συμπεριλαμβανομένης μιας .... ιδότυπης δολιοφθοράς βιολογικού πολέμου κατά του Κόκκινου Στρατού.
Οι Ιάπωνες συνέλεγαν επίσης πληροφορίες για τον Κόκκινο Στρατό στην Άπω Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για ναυτικές και στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και σιδηροδρόμους.
Μάλιστα, έως και 20 μεραρχίες και μονάδες τανκς συγκεντρώθηκαν στη Μαντζουρία εν όψει του σχεδίου επίθεσης.
Όλα τα στρατεύματα πεζικού από τη Φορμόζα (Ταϊβάν), το Χαϊνάν και την επαρχία Φουτζιάν ήταν έτοιμα να σταλούν στη Βόρεια Κίνα. 
Ωστόσο, ο Κόκκινος Στρατός καταφέρει να διαψεύσει τους Ναζί και να ματαιώσει στην πράξη το ιαπωνικό σχέδιο. 
Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης