Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην κρεατομηχανή οι Ουκρανοί για να κερδίζουν δισ. δολ οι εταιρείες όπλων των ΗΠΑ – Πάνω από 440.000 είναι ήδη στα νεκροταφεία

Στην κρεατομηχανή οι Ουκρανοί για να κερδίζουν δισ. δολ οι εταιρείες όπλων των ΗΠΑ – Πάνω από 440.000 είναι ήδη στα νεκροταφεία
Τα υπέρογκα κέρδη των Αμερικανών κατασκευαστών όπλων έχει τεράστιο ανθρώπινο κόστος στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια για την 20ετή αποτυχημένη στρατιωτική εκστρατεία στο Αφγανιστάν για να νικήσουν τους Ταλιμπάν, ενώ η βοήθεια προς την Ουκρανία σε μόλις λίγο περισσότερο από δύο χρόνια έχει ήδη φτάσει τα 175 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων που δημοσιεύθηκε τον Μάιο 2024.
Το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα χαίρεται με τον ρυθμό που δίνονται όπλα στην Ουκρανία καθώς τα συμβόλαια για παραγγελίες αντικατάστασης ξεπερασμένων όπλων με νέα εξασφαλίζονται για πολλά χρόνια ακόμα.
Ωστόσο, τα υπέρογκα κέρδη των Αμερικανών κατασκευαστών όπλων έχει τεράστιο ανθρώπινο κόστος στην Ουκρανία.
Οι υπέρογκες δαπάνες στο Αφγανιστάν αποδίδονταν στο γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στάθμευαν εκεί και πολεμούσαν οι ίδιοι.
Ωστόσο, στην παρούσα σύγκρουση, οι Ουκρανοί στρατιώτες συνεχίζουν να σκοτώνονται σε έναν μάταιο πόλεμο με τις ρωσικές δυνάμεις και χρησιμοποιούνται απλώς ως τροφή για κανόνια στον έμμεσο πόλεμο της Ουάσιγκτον με τη Ρωσία, ώστε τα αμερικανικά στρατεύματα να μην χρειάζεται να σκοτωθούν όπως έκαναν στο Αφγανιστάν.
Αν και η κατάσταση είναι απελπιστική στο μέτωπο της μάχης για την Ουκρανία, το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να επωφελείται αφού η κυβέρνηση Biden στις 20 Ιουνίου επέτρεψε την ταχεία παράδοση αεράμυνας στην Ουκρανία καθυστερώντας ορισμένες αποστολές όπλων σε άλλες χώρες, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Χρυσοφόρα συμβόλαια για τις αμερικανικές εταιρείες όπλων

O John Kirby παραδέχτηκε ότι ήταν μια «δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση» δεδομένης της ρωσικής προέλασης.
Ο Kirby εξήγησε ότι η Ουκρανία είχε ζωτική ανάγκη για πυραύλους αναχαίτισης Patriot καθώς η Ρωσία έχει επιταχύνει τις επιθέσεις, προσθέτοντας ότι «η απόφαση αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να υποστηρίζουμε τους εταίρους μας όταν βρίσκονται σε υπαρξιακό κίνδυνο».
Διευκρίνισε ότι το Ισραήλ και η Ταϊβάν δεν θα επηρεαστούν από τις ανακατευθυνόμενες αποστολές όπλων.
Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί κατασκευαστές όπλων έχουν εξασφαλίσει περαιτέρω συμβόλαια, ενώ οι χώρες που έχουν κάνει παραγγελίες αναγκάζονται να περιμένουν, αποδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τηρήσουν τέτοιες συμφωνίες και πως η κατάσταση για την Ουκρανία είναι απελπιστική.
Ωστόσο, παρόλο που η Ουκρανία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και υποφέρει από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων που έχουν σκοτωθεί και των εκατομμυρίων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, οι αμερικανικές εταιρείες επιδιώκουν να αποκομίσουν περαιτέρω κέρδη από τον πόλεμο της Ουκρανίας χτίζοντας εργοστάσια παραγωγής στη χώρα.

Διμερής συμφωνία ασφαλείας

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ υπέγραψαν πρόσφατα διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία και δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την αμυντική βιομηχανική βάση της χώρας, «μεταξύ άλλων μέσω εξοπλιστικής έρευνας και ανάπτυξης».
Η κρατική εταιρεία Ukroboronprom της Ουκρανίας υπέγραψε μνημόνιο με την Amentum Services που εδρεύει στις ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης για την αποκατάσταση και συντήρηση τεθωρακισμένων οχημάτων αμερικανικής κατασκευής.
Το περιοδικό Breaking Defense ανέφερε στις 18 Ιουνίου ότι η αμερικανική εταιρεία κατασκευής όπλων Northrop Grumman ανακοίνωσε τις προθέσεις της να παράγει πυρομαχικά στην Ουκρανία.
«Εργαζόμαστε, όπως γνωρίζετε, στην Ουκρανία για την παραγωγή πυρομαχικών μεσαίου διαμετρήματος.
Αυτό είναι το πρώτο μας έργο που πληρώθηκε με ουκρανικά δολάρια», δήλωσε ο David Bartell, διευθυντής των διεθνών επιχειρήσεων της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της έκθεσης όπλων Eurosatory στο Παρίσι (17 έως 21 Ιουνίου).
«Προσπαθούμε να επεκτείνουμε την παραγωγή σε πυρομαχικά αρμάτων μάχης, 155 mm (βλήματα πυροβολικού)», συνέχισε.

Πάνω από 440. 000 είναι ήδη στα νεκροταφεία


Η Μόσχα υπολόγισε τον Φεβρουάριο πως ο ουκρανικός στρατός είχε χάσει πάνω από 444.000 στρατιώτες από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός ξεπέρασε εύκολα το μισό εκατομμύριο στο διάστημα από τότε.

Στην πραγματικότητα, το καθεστώς του Κιέβου τροφοδοτείται με όπλα από την Ουάσιγκτον, έτσι ώστε οι Αμερικανοί κατασκευαστές όπλων να μπορούν να συνεχίσουν να επωφελούνται από τον πόλεμο.
Τα όπλα που ελήφθησαν δεν είναι ποτέ αρκετά για να μπορέσουν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις, ακόμα κι αν το ανθρώπινο δυναμικό δεν ήταν ένα ζήτημα, αλλά είναι απλώς αρκετά ώστε ο πόλεμος να παραταθεί και να επωφεληθούν οι αμερικανικές εταιρείες κατασκευής όπλων.
Οι καταστροφικές απώλειες ανθρώπινων ζωών που βίωσε η Ουκρανία είναι ο λόγος για τον οποίο ο πόλεμος είναι πλέον μάταιος, ανεξάρτητα από το ποια όπλα φτάνουν ενώ ακόμη και οι προσπάθειες για επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών απέτυχαν.
Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς του Κιέβου διαπράττει δημογραφική αυτοκτονία συνεχίζοντας τον πόλεμο, υπάρχει προφανώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον πλουτισμό του αμερικανικού στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος.
Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στην Ουκρανία αρχίζει να πλήττει την παραγωγικότητα στα εργοστάσια, τα εργοτάξια, τα ορυχεία και στο εμπόριο της κατεστραμμένης χώρας, όπως αναγνωρίζει και το Bloomberg.
Η Ουκρανία απλώς δεν έχει αρκετούς ανθρώπους για να κερδίσει τον πόλεμο ή να λειτουργήσει την οικονομία και τη βιομηχανία της, αλλά αυτό το ζήτημα δεν εμποδίζει τις αμερικανικές εταιρείες όπλων να υπογράψουν συμβόλαια και να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης