Μια ομάδα Ούγγρων νομικών στις Βρυξέλλες αναζητεί τρόπους να προσβάλει απόφαση της ΕΕ
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Péter Szijjártó, αναφέρει σε ανάρτηση του στα social media, ότι μια ομάδα Ούγγρων νομικών στις Βρυξέλλες αναζητεί τρόπους να προσβάλει απόφαση της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια παρακάμπτοντας την αντίθεση της Βουδαπέστης.
Το νομικό παραθυράκι της ΕΕ
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η ΕΕ επινοεί ένα νομικό… παραθυράκι ώστε να παρακάμψει veto της Ουγγαρίας στην αγορά όπλων στην Ουκρανία με τα κέρδη που προέκυψαν από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας φέτος, σε μια κίνηση που θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο για την καταβολή 50 δισ. δολαρίων από την G7 στο Κίεβο.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, δήλωσε στους Financial Times ότι, δεδομένου ότι η Ουγγαρία απείχε από προηγούμενη συμφωνία για την παρακράτηση των εσόδων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, «δεν θα έπρεπε να αποτελεί μέρος της απόφασης για τη χρήση αυτών των χρημάτων». Πρόσθεσε ότι η παράκαμψη ήταν «εξεζητημένη όπως κάθε νομική απόφαση, αλλά ισχύει».
Η παράκαμψη της Βουδαπέστης με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε επίσης να αφαιρέσει ένα εμπόδιο που θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες της G7 να συγκεντρώσει ένα δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων για το Κίεβο μέχρι τον Δεκέμβριο -σχεδιασμένο να αποπληρωθεί από τα μελλοντικά έσοδα- μια απόφαση που ελήφθη από τους ηγέτες σε σύνοδο κορυφής στην Ιταλία νωρίτερα αυτό το μήνα.
Περίπου 210 δισ. ευρώ είναι ακινητοποιημένα στην ΕΕ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται στο Βέλγιο -και το μπλοκ νωρίτερα φέτος συμφώνησε να χρησιμοποιήσει τα κέρδη που θα προκύψουν από τον Φεβρουάριο για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.
Το veto της Ουγγαρίας
Η Ουγγαρία, το πιο φιλορωσικό κράτος μέλος της ΕΕ, έχει εδώ και καιρό ταχθεί κατά του μπλοκ των 27 χωρών που παρέχει συλλογικά στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Η Βουδαπέστη μπλοκάρει επίσης επτά άλλες αποφάσεις που σχετίζονται με τον εξοπλισμό του Κιέβου, αξίας περίπου 6,6 δισ. ευρώ.
Η νομική παράκαμψη, η οποία θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για να λειτουργήσει η συμφωνία της G7 και να εκδοθεί το δάνειο των 50 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το σχέδιο της G7, τα κέρδη που θα προκύψουν από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας από το επόμενο έτος θα δαπανηθούν για την αποπληρωμή του δανείου.
Οι ανησυχίες των ΗΠΑ και άλλων εταίρων της G7 σχετικά με το ενδεχόμενο η Ουγγαρία να μπλοκάρει μια απόφαση της ΕΕ να παραμείνουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ακινητοποιημένα επ' αόριστον προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για το δάνειο των 50 δισ. δολαρίων. Η νομική παράκαμψη για τη χρήση των εσόδων από την ΕΕ είναι πιθανό να αρκεί για την εξασφάλιση της αποπληρωμής του δανείου, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
Το... χαρτί της Ουγγαρίας
Ωστόσο, η Ουγγαρία θα μπορούσε ακόμη να μπλοκάρει τις κυρώσεις της ΕΕ βάσει των οποίων μπλοκάρονται τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, μια απόφαση που πρέπει να ανανεώνεται ομόφωνα κάθε έξι μήνες από τις 27 χώρες της ΕΕ, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο Borrell δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες είχαν προσφέρει στην Ουγγαρία μια παρόμοια συμφωνία με αυτή που έκλεισε το ΝΑΤΟ με τον πρωθυπουργό, Viktor Orbán, την περασμένη εβδομάδα - δίνοντας στη Βουδαπέστη μια εξαίρεση από τις δραστηριότητες υποστήριξης της Ουκρανίας με αντάλλαγμα να μην ασκήσει veto σε άλλους συμμάχους που βοηθούν το Κίεβο υπό την ομπρέλα της συμμαχίας - αλλά απορρίφθηκε.
«Προσφέραμε στην Ουγγαρία: τα χρήματά σας δεν θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της Ουκρανίας με κανένα μέσο. Όχι μόνο με θανατηφόρα μέσα, αλλά με οτιδήποτε άλλο. Πάρτε τα χρήματά σας. Βγάλτε τα χρήματά σας από το κουτί. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τα χρήματά σας», δήλωσε ο Borrell. Αλλά η Ουγγαρία είπε όχι, πρόσθεσε.
«Ακόμη και αν τους προσφερθεί να μην είναι μέρος της ομάδας και τα χρήματά τους δεν θα χρησιμοποιηθούν για την Ουκρανία ... δεν ήταν αρκετό». Ο επικεφαλής διπλωμάτης δήλωσε ότι η θέση της Βουδαπέστης «έχει να κάνει με τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν με τη Ρωσία».
Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών