Τελευταία Νέα
Διεθνή

O πόλεμος όπως τον ξέραμε τελείωσε - Τα φτηνά ναυτικά drones για όλες τις χρήσεις ... απειλούν την Κριμαία με αλλαγή status

O πόλεμος όπως τον ξέραμε τελείωσε - Τα φτηνά ναυτικά drones για όλες τις χρήσεις ... απειλούν την Κριμαία με αλλαγή status
Τα drones φέρνουν επανάσταση στον πόλεμο στις θάλασσες, όπως ακριβώς και τα γνωστά ιπτάμενα drones από τους ουρανούς
Μπορεί ένα εργαλείο χαμηλού budget και πολλαπλών σκοπών να αλλάξει τη μοίρα ενός ολόκληρου πολέμου;
Οι Ουκρανοί εκτιμούν ότι η χρήση των θαλασσίων drones κατά ρωσικών στόχων στην Κριμαία μπορεί να επιτύχει αυτό ακριβώς.
Για να στηρίξουν το σκεπτικό τους υπενθυμίζουν ένα γνωστό σε όλους επεισόδιο αυτού του πολέμου.
Η ρωσική ναυτική κορβέτα μόλις είχε φύγει από την ασφάλεια του κόλπου της Σεβαστούπολης ένα πρωί του περασμένου φθινοπώρου, όταν μια έκρηξη αίφνης τρύπησε ... «θανάσιμα» το σκαρί της.
Καθώς τα ρυμουλκά τράβηξαν το πλοίο πίσω στο λιμάνι στις 14 Σεπτεμβρίου, τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ισχυρίστηκαν ότι είχε πληγεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.
Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα μικρό, εκρηκτικό σκάφος που επί μήνες εμβολούσε πλοία του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.
Αυτή τη φορά, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν ένα ... twist, λέγοντας ότι οι δυνάμεις τους είχαν χρησιμοποιήσει κι ένα «πειραματικό όπλο» σε συνδυασμό με τα γνωστά drones.
Σε συνέντευξή του, ο αρχιτέκτονας του πρωτοποριακού προγράμματος ναυτικού drone της Ουκρανίας είπε ότι η επίθεση σηματοδότησε μια νέα εξέλιξη στον πόλεμο: Το ρωσικό πλοίο είχε εξοδετερωθεί από νάρκη που τοποθετήθηκε από ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο σκάφος που το είχε ανασύρει περίπου 250 μίλια πριν επιστρέψει στο λιμάνι.

4_186.JPG

«Προηγουμένως, τα ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνταν κυρίως για επιτήρηση δηλαδή για κατσκοπευτικούς σκοπούς», τόνισε σχετικά ο Ναύαρχος Ivan Lukashevych της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, της κύριας υπηρεσίας ασφάλειας και πληροφοριών της χώρας.
«Κάνουμε πολλά πράγματα που κανείς στον κόσμο δεν έχει κάνει».
Η Ουκρανία έχει βυθίσει ή καταστρέψει περίπου 24 ρωσικά πλοία όλων των μεγεθών χρησιμοποιώντας εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή νάρκες που παραδίδονται με σκάφος χαμηλού κυλίνδρου περίπου σε μέγεθος ενός μικρού αλιευτικού σκάφους.
Τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στη γέφυρα του Κερτς από τη Ρωσία προς την Κριμαία που η Ρωσία χρησιμοποιούσε για να τροφοδοτεί τις δυνάμεις της στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία έχει επίσης στοχεύσει ρωσικά πλοία και λιμενικές εγκαταστάσεις με πυραύλους που παρέχονται από τη Δύση.
Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία έχει κατανείμει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας μακριά από τη Σεβαστούπολη.

Πώς τα ναυτικά drones επιδρούν σε όλα τα μέτωπα του πολέμου και αλλάζουν τους όρους τους παιχνιδιού

Η Ουκρανία μπόρεσε να επανεκκινήσει τις εξαγωγές αξίας δισεκατομμυρίων από το κύριο λιμάνι της Οδησσού.
Οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από ρωσικά πλοία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στην Ουκρανία, δίνοντας κρίσιμο επιπλέον χρόνο στα πληρώματα αεράμυνας για να τους αναχαιτίσουν.
Ως απάντηση, η Ρωσία μετέφερε αναγνωριστικά αεροπλάνα, μαχητικά τζετ, ελικόπτερα, εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών από την πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσει τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας, χαλαρώνοντας έτσι λίγη από την πίεση που υφίστανται οι επίγειες δυνάμεις της Ουκρανίας.

1_727.JPG

Τα drones, λοιπόν, φέρνουν επανάσταση στον πόλεμο στις θάλασσες, όπως και τα γνωστά ιπτάμενα drones από τους ουρανούς.
Είναι σχετικά φθηνά και δύσκολο να εντοπιστούν και να προστατευτούν από αυτά.
Η χρήση τους δείχνει πώς τα μικρότερα, φτωχότερα έθνη μπορούν να ισοπεδώσουν τους γνωστούς όρους του θαλάσσιου πολέμου και να σταθούν ανταγωνιστικά απέναντι σε μεγαλύτερους και ισχυρότερους στόλους με ναυτική παράδοση.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν επικεντρωθεί στην άμυνα έναντι των drones ή στη χρήση τους για επιτήρηση, τώρα τα λαμβάνουν υπόψη.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον Αύγουστο μια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη εκατοντάδων μικρών, φθηνών αεροσκαφών και θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη στρατιωτική μάζα της Κίνας.
Ο Lukashevych , στην πρώτη του συνέντευξη σε δυτικό έντυπο, παρουσίασε λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας και τα σχέδια για την ανάπτυξη αυτών των σκαφών.
Η μυστική υπηρεσία, γνωστή ως SBU, έχει πρωτοστατήσει στις προσπάθειες σε συνεργασία με το Ουκρανικό Ναυτικό.
Πιο πρόσφατα, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας μπήκε επίσης στη μάχη.
Χωρίς τους πόρους για να δημιουργήσει το δικό της συμβατικό ναυτικό, η Ουκρανία επιδιώκει να δημιουργήσει ομάδες από 10 έως 20 drones με ξεχωριστές λειτουργίες που, όταν συνδυαστούν, αναπαράγουν τις δυνατότητες ενός μόνο πολεμικού πλοίου, εξήγησε, ενδεχομένως με κάποια υπερβολή, ο Lukashevych.
Ο στρατός της Ουκρανίας αποκάλυψε πρόσφατα ότι είχε τοποθετήσει έναν πολλαπλό εκτοξευτή πυραύλων σε ένα ναυτικό drone και τον χρησιμοποίησε για να επιτεθεί σε έναν στόχο στην ξηρά.
«Έχουμε στόλο, αλλά έγκειται σε μικρότερα στοιχεία», συμπεραίνει ο Lukashevych.

Ένα μάθημα από τους Κοζάκους με τη ... βοήθεια του Elon Musk

Η χρήση θαλάσσιων drones από την Ουκρανία εναρμονίζεται με την ευρύτερη προσέγγισή της στον πόλεμο εναντίον ενός πολύ μεγαλύτερου και πλουσιότερου εχθρού.
Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας το 2022, η Ουκρανία στηρίχθηκε στη γρήγορη σκέψη, την ευκινησία και το τεχνολογικό πλεονέκτημα για να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του ισχυρού αλλά λυσσασμένου αντιπάλου της.
Η Ρωσία έχει προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις ουκρανικές καινοτομίες και προηγμένα όπλα που παρέχονται από τη Δύση, ωθώντας περαιτέρω τις προσπάθειες της Ουκρανίας και των εταίρων της για την αναβάθμισή τους.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί μια ποικιλία μέτρων κατά των ναυτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, από αεροσκάφη παρακολούθησης για την ανίχνευση τους έως συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για τη διακοπή των επικοινωνιών.
Την άνοιξη του 2022, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας απέκλεισε τα λιμάνια της Ουκρανίας, τις κύριες εξαγωγικές οδούς της, απειλώντας αμφίβιες αποβάσεις και σύντομα εκτόξευε πυραύλους κρουζ σε πόλεις της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανέθεσε στους ανώτατους διοικητές ασφαλείας και άμυνας να βρουν μια λύση. 
Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ο στρατός της Ουκρανίας βύθισε τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, το Moskva, στις 14 Απριλίου με αντιπλοϊκούς πυραύλους όχι μακριά από την Οδησσό.
Όμως η Ουκρανία δεν διέθετε μεγάλα πλοία, ανερχόμενη αεροπορία και πύραυλους που θα μπορούσαν να φτάσουν βαθιά στη Μαύρη Θάλασσα ή στη βάση του στόλου στη Σεβαστούπολη στην Κριμαία.
Ο υποστράτηγος Vasyl Malyuk, αναπληρωτής επικεφαλής της SBU, στράφηκε στον Lukashevych. έναν στρατιωτικό αξιωματικό σταδιοδρομίας με υπόβαθρο στη μηχανική και εμπειρία στον μυστικό πόλεμο.
Στην αρχή του πολέμου, ο Lukashevych ανέλαβε την ευθύνη μιας ειδικής μονάδας στην αντικατασκοπεία της SBU με μια απλή σύντομη περιγραφή: να βρει αντισυμβατικούς τρόπους για συνεχές σαμποτάρισμα του ρωσικού στρατού.
Έμπειρος μελετητής της στρατιωτικής ιστορίας, θυμήθηκε το πώς οι Ουκρανοί Κοζάκοι τον 17ο αιώνα είχαν χρησιμοποιήσει μεγάλο αριθμό μικρών, γρήγορων και ελιγμών σκαφών για να νικήσουν το πιο ισχυρό ναυτικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η εφαρμογή αυτού του μαθήματος στη σύγχρονη εποχή ήταν πρόκληση.
Το σκάφος θα έπρεπε να διανύσει εκατοντάδες μίλια χωρίς να ανιχνευθεί, ξεπερνώντας τα ρωσικά ραντάρ και την εμπλοκή σήματος, ενώ μετέφερε εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών.
H καινοτόμα ιδέα ήρθε στον Lukashevych σε ένα στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης όταν είδε ένα εναέριο drone να ελέγχεται από το έδαφος με τη βοήθεια του Starlink, της δορυφορικής διαδικτυακής υπηρεσίας του Elon Musk.
Ο Lukashevych ανέθεσε στον κατασκευαστή drone να κατασκευάσει ένα ανάλογο πρωτοποριακό σύστημα για τη θάλασσα χρησιμοποιώντας την εμπειρία του Starlink στις επικοινωνίες.
Τρεις εβδομάδες αργότερα ο στρατηγός ήταν στην ακτή και έλεγχε μια βάρκα 10 μίλια μακριά.
Το σκάφος είχε μήκος 16 πόδια, ικανό να μεταφέρει 220 λίβρες εκρηκτικών, ενώ έπλεε χαμηλά στο νερό για να αποφύγει τον εντοπισμό από τα ραντάρ.
«Φτιάξαμε ένα drone που κρύβεται στα κύματα», εξήγησε ο Lukashevych.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 2022, ήταν έτοιμοι να επιτεθούν στη ρωσική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης.
Οι Ουκρανοί εκτόξευσαν 12 θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη νύχτα, αλλά καθώς το πρώτο αναγνωριστικό drone πλησίαζε τη Σεβαστούπολη, το σήμα έκοψε.
Οι Ουκρανοί, που θεώρησαν ότι η Starlink δούλευε εκεί, έπαθαν σοκ.
 Ένας Ουκρανός αξιωματούχος προσπάθησε να πιέσει τον Musk προκειμένου να πείσει τη SpaceX, την εταιρεία πυραύλων και δορυφόρων του, να ενεργοποιήσει το Starlink, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Ο Musk αργότερα έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αρνήθηκε να ενεργοποιήσει το Starlink επειδή, αν το είχε, «τότε η SpaceX θα ήταν ρητά συνένοχος σε μια μεγάλη πράξη πολέμου και κλιμάκωσης σύγκρουσης».
Το αναγνωριστικό drone τελείωσε από βενζίνη και προσάραξε σε έναν κόλπο κοντά στη Σεβαστούπολη.
Οι ρωσικές αρχές το ανατίναξαν.

Οι ναύτες πολεμούσαν κόντρα σε ... μέταλλο - Η μεγάλη επιχείρηση επίθεσης στο Admiral Makarov στιγμή προς στιγμή

Ένα μήνα αργότερα, η ομάδα του Lukashevych προσπάθησε ξανά αφού άλλαξε παρόχους δορυφορικού δικτύου.
Εκτόξευσαν 12 θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς τη Σεβαστούπολη στις 29 Οκτωβρίου.
Από τα επτά που τα κατάφεραν, τα τρία επιτέθηκαν στο Admiral Makarov, μια φρεγάτα, λίγο έξω από τον κόλπο της Σεβαστούπολης.
Ένα από αυτά δέχεθηκε χτύπημα σστη δεξιά πλευρά του, ενώ βγήκαν εκτός λειτουργίας δύο μηχανές η κεραία, κόβοντας τις επικοινωνίες του πλοίου.
Τα άλλα τέσσερα drones γλίστρησαν στον κόλπο.
Τότε ήρθε μια έκπληξη: Οι Ρώσοι, ίσως προειδοποιημένοι ή επιφυλακτικοί αφού ανακάλυψαν το drone στην παραλία έναν μήνα νωρίτερα, είχαν στήσει φράγματα και ένα τεράστιο δίχτυ.
Ένα drone προσπάθησε να περάσει κρυφά μέσα από ρηχά νερά, όπου συνάντησε το ναρκαλιευτικό Ivan Golubets.
Το πλοίο άναψε έναν ισχυρό προβολέα και άρχισε να πυροβολεί από ένα πολυβόλο.
Το drone έπεσε στην πρύμνη του.
Οι Ρώσοι άνοιξαν ηλεκτρονικά παρεμβολές, καταστρέφοντας τα σήματα GPS που χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση του σκάφους.
Έτσι, ο διοικητής του ναυτικού της Ουκρανίας, με καταγωγή από τη Σεβαστούπολη, ανέλαβε ο ίδιος τα ηνία, τηλε-κατευθύνοντας τα drones μέσω της εικόνας από τις κάμερές τους.
Ένα από τα σκάφη εξουδετερώθηκε κοντά στο Admiral Essen, μια φρεγάτα, προκαλώντας ζημιές στις προπέλες της.
Ένα άλλο έπληξε σημείο ανεφοδιασμού.
Την ίδια ώρα, το κατεστραμμένο Admiral Makarov επέστρεφε ... χωλαίνοντας στο λιμάνι με ένα θαλάσσιο drone να καταδιώκει την επιβλητική φρεγάτα.
Οι πύραυλοι του ρωσικού παράκτιου πυροβολικού άνοιξαν πυρ εναντίον της δικής τους φρεγάτας, προφανώς υποθέτοντας ότι επρόκειτο για εχθρικό πλοίο.
Ακολούθως και όντας σε εμφανή πανικό οι Ρώσοι έστειλαν ένα ταχύπλοο προσπαθώντας να αναχαιτίσουν το drone.
Καθώς το drone κατευθύνθηκε προς το ρωσικό σκάφος, ο Lukashevych είδε μέσα από την κάμερα του πλοίου ότι αρκετοί Ρώσοι ναύτες πηδούσαν στο νερό έντρομοι.
«Δείχνει ότι οι ναύτες τους φοβούνται να πάνε στο νερό γιατί παλεύουν με μέταλλο, όχι με ναύτες», εξήγησε ο Lukasevich.
Η επίθεση στέφθηκε με επιτυχία.
Με μια χούφτα μικρών θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η Ουκρανία είχε προκαλέσει πανικό, είχε καταστρέψει τρία πλοία και λιμενικές εγκαταστάσεις και έδειξε ότι μπορούσε να χτυπήσει ρωσικά καράβια οπουδήποτε στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. 
Τώρα γεννάται το εύλογο ερώτημα: Πώς θα απαντήσει το δαιμόνιο Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας στα πάμφθηνα drones που απειλούν θανάσιμα στόχους και εγκαταστάσεις στην Κριμαία;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης