Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλοπής… συνέχεια – Η ΕΕ στέλνει εντός Ιουνίου 1,4 δισ. ευρώ από ρωσικά assets στην Ουκρανία

Κλοπής… συνέχεια – Η ΕΕ στέλνει εντός Ιουνίου 1,4 δισ. ευρώ από ρωσικά assets στην Ουκρανία
Η Ουγγαρία συνεχίζει να «μπλοκάρει» την αποδέσμευση συνολικά 6 δισεκ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία μετά τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα 24/6 από τους υπουργούς Εξωτερικών του μπλοκ (συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο), αναμένεται να στείλει εντός του Ιουνίου 2024 η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα εν λόγω κεφάλαια, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, προέρχονται από τη χρήση των κερδών «παγωμένων» (σσ: κλεμμένων) ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, απόφαση που συμπληρώνει τη σχετική συμφωνία των κρατών - μελών τον περασμένο Μάρτιο για τη χρήση των εσόδων αυτών προκειμένου να σταλούν χρήματα στα δημόσια ταμεία της Ουκρανίας εκ των οποίων το 90% θα διατεθεί για στρατιωτικό εξοπλισμό και 10% για project ανοικοδόμησης της χώρας.
«Οι υπουργοί σήμερα αποφάσισαν το νομικό πλαίσιο της χρήσης των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ώστε να διοχετευθούν στο ταμείο ενίσχυσης της Ουκρανίας» είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ενώ επισήμανε ότι ένα κράτος - μέλος (η Ουγγαρία) συνεχίζει να «μπλοκάρει» την αποδέσμευση συνολικά 6 δισεκ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ειρήνης (EPF).
Ανέφερε ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αεράμυνα, τα πυρομαχικά και την ενίσχυση και της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας, ενώ η επόμενη δόση 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί έως το τέλος του έτους.
Τέλος, υπενθύμισε παράλληλα ότι θα ξεκινήσει αύριο η επίσημη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Ουκρανία και τη Μολδαβία με τη διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης, που θα στείλει «ισχυρό μήνυμα» προς τη Ρωσία. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι θα υπογραφεί σύντομα συμφωνία ασφάλειας μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης