Η ουκρανική αεράμυνα για την προστασία των ουκρανικών ενεργειακών εγκαταστάσεων ήταν προσαρμοσμένη στα ρωσικά drones και καταστράφηκε από πυραύλους
Οι επιθέσεις κατέστρεψαν αποθήκες πυρομαχικών, δεξαμενές καυσίμων, αεροδρόμια, στρατηγεία, καθώς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις παραγωγής και βασικά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν πυραύλους Kinzhal και άλλα όπλα ακριβείας.
Η Ουκρανία ζητά νέα όπλα αεράμυνας, σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Patriot, από τους δυτικούς εταίρους.
Το ουκρανικό καθεστώς δαπάνησε 500 δισεκ. δολάρια σε αμυντικές δομές ενάντια στα ρωσικά drones, που καταστράφηκαν εντελώς.
Η ουκρανική διαφθορά «αξίζει ένα μεγάλο μνημείο», καθώς «σώζει ζωές», δήλωσε στο Sputnik ο Alexander Dudchak, κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και μέλος του κινήματος «Η Άλλη Ουκρανία».
Σημείωσε ότι η αχαλίνωτη κατάχρηση κεφαλαίων που είχε διοχετεύσει η Δύση στο καθεστώς του Κιέβου βοήθησε τελικά τις ρωσικές δυνάμεις να εκπληρώσουν τους στόχους τους με στοχευμένα χτυπήματα.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας και πρώην Γενικός Εισαγγελέας Yuriy Lutsenko δήλωσε πρόσφατα ότι πάνω από «μισό δισεκατομμύριο δολάρια» είχαν δαπανηθεί πρόσφατα για την προστασία των ηλεκτρικών υποσταθμών.
Τα χρήματα δόθηκαν αποκλειστικά για άμυνα απέναντι στα drones
Τα χρήματα δόθηκαν αποκλειστικά για την άμυνα έναντι μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σημείωσε, αλλά ήταν ρωσικοί πύραυλοι εκείνοι που με χειρουργικά πλήγματα κατέστρεψαν τις ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας που ενισχύουν το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 22 Ιουνίου.
Σε απάντηση στις προσπάθειες των Ουκρανών να πλήξουν τις ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, οι Ρώσοι προχώρησαν σε συντονισμένα μαζικά πλήγματα χρησιμοποιώντας μεγάλης ακρίβειας όπλα.
Το χτύπημα στόχευε τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας που υποστηρίζουν τη λειτουργία του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, καθώς και τις αποθήκες πυρομαχικών και αεροπορικών όπλων που παρέχονται από δυτικές χώρες.
«Ενώ η Ουκρανία δαπανούν κολοσσιαία χρηματικά ποσά, οι Αμερικανοί και οι εταίροι τους είναι πολύ χαρούμενοι που διαλαλούν όλη την οικονομική βοήθεια που χορηγείται στο Κίεβο… Είναι σαφές ότι η Ουκρανία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να συγκεντρώσει προσοδοφόρες παραγγελίες για τον δικό τους στρατό» εκτιμά ο Dudchak.
Εκτός από την κατάχρηση κεφαλαίων, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι είναι δύσκολο να αποκρούσουμε τον ρωσικό υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Kinzhal, είπε ο ειδικός.
Δεν μπορεί πάντα να βοηθήσει ό,τι προσφέρουν στην Ουκρανία, εξήγησε ο ειδικός.
Tο φιάσκο Trypilska και ο δραματικά δύσκολος χειμώνας
Ο Dudchak θυμήθηκε πώς ο Ουκρανός Volodymyr Zelensky είχε καυχηθεί για το πόσο καλά προστατευμένη ήταν η ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας και ότι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Trypilska ήταν αδύνατο να καταστραφεί.
«Λοιπόν, μπορούμε να δούμε τι αξίζει αυτή η προστασία», παρατήρησε ο ειδικός.
Αξιωματούχοι του καθεστώτος του Κιέβου έχουν παραδεχτεί ότι η παροχή 100% προστασίας σε οτιδήποτε, ακόμη και σε θερμοηλεκτρικό σταθμό, είναι αδύνατη, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τέσσερα συστήματα Patriot που βρίσκονται κοντά.
Ο ειδικός τόνισε ότι τα προηγμένα όπλα της Ρωσίας έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν αποτελεσματικά τις ενεργειακές εγκαταστάσεις που τροφοδοτούν την αμυντική βιομηχανία του καθεστώτος Zelensky.
«Μέχρι στιγμής είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένα αντίδοτο για τέτοια σύγχρονα μέσα καταστροφής…
Γι' αυτό οι ίδιοι Patriots δεν λειτουργούν πάντα», εξήγησε ο Dudchak.
Πρόσθεσε ότι σήμερα μπορούμε ήδη να δούμε το «συσσωρευμένο αντίκτυπο στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας».
Τόνισε τις συνεχιζόμενες διακοπές λειτουργίας που επηρεάζουν τους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές και σημείωσε πως η κατάσταση στην ουκρανική πρωτεύουσα θα επιδεινωθεί όσο πλησιάζει ο χειμώνας.
Το πιο σημαντικό, τα επιτυχημένα χτυπήματα της Ρωσίας έχουν δραματικό αντίκτυπο στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ουκρανίας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ.
Black out 20 ωρών
Σύντομα οι Ουκρανοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με black out 20 ωρών την ημέρα, το «χειρότερο σενάριο» μέχρι πρότινος εάν η Ουκρανία δεν μπορεί να επισκευάσει και να υπερασπιστεί σωστά την ενεργειακή της υποδομή από τις ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε ο ο εκτελεστικός διευθυντής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας DTEK Dmytro Sakharuk σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Independent.
Η εταιρεία έχει αξιολογήσει διάφορα σενάρια, με το χειρότερο να βασίζεται στη συνέχιση του status quo - έλλειψη αεράμυνας για την προστασία των ζωτικών υποδομών και τη χρηματοδότηση για επισκευές.
Ακόμα κι αν η χώρα κάνει επισκευές, χωρίς πυραύλους για συστήματα αεράμυνας, η Ρωσία μπορεί εύκολα να συνεχίσει να στοχεύει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας όπως θέλει.
Πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο
Σύμφωνα με αυτό που θεωρεί το χειρότερο σενάριο, η ίδια η DTEK θα συνέχιζε να λειτουργεί με περίπου το 10% των προπολεμικών επιπέδων παραγωγής θερμικής ενέργειας και τα ελλείμματα θα ήταν περίπου 2-4 γιγαβάτ (GW) την ημέρα.
Το έλλειμμα σε ολόκληρο το σύστημα θα είναι περίπου 25%, οδηγώντας αναμφίβολα σε παρατεταμένες διακοπές ρεύματος που θα έφταναν μέχρι και τις 20 ώρες το 24ωρο.
Μια ρωσική επίθεση στις 11 Απριλίου κατέστρεψε τον κρατικό θερμοηλεκτρικό σταθμό Trypilska της Centrenergo στην περιφέρεια Κιέβου, οδηγώντας στην καταστροφή του 100% της παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας.
Η Ρωσία κατέστρεψε νωρίτερα τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Zmiiv της εταιρείας κατά τη διάρκεια επίθεσης στις 22 Μαρτίου στην Περιφέρεια του Kharkiv και ένα άλλο εργοστάσιο βρίσκεται υπό κατάληψη από το 2022.
Σε αυτό το σενάριο, οι μεγάλες μονάδες θα μπορούσαν να αρχίσουν να αισθάνονται την απουσία ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο, οι αμυντικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αισθανθούν την πίεση τον Δεκέμβριο και σημαντικές υποδομές όπως τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης τον Ιανουάριο του 2025, εκτιμά η εταιρεία.
«Αυτό είναι πολύ κοντά στο ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή.
Όσον αφορά το τι θα συμβεί αυτόν τον χειμώνα, οδεύουμε πολύ γρήγορα σε αυτό (σενάριο)», είπε ο Sakharuk.
Ενεργειακό σοκ από τις ρωσικές επιθέσεις
Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της κατά των ενεργειακών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας από τον Μάρτιο 2024, καταστρέφοντας ολοσχερώς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.
Οι εταιρείες έπρεπε να προγραμματίσουν διακοπές ρεύματος, αφήνοντας τους καταναλωτές χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες την ημέρα κατά καιρούς.
Οι επιθέσεις έγιναν τη στιγμή που η Ουκρανία δεν είχε πυραύλους αεράμυνας και η περαιτέρω βοήθεια από τις ΗΠΑ ανακόπηκε στο Κογκρέσο.
Μιλώντας στη διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας στις 11 Ιουνίου, ο παράνομος πρόεδρος της χώρας, Volodymyr Zelensky είπε ότι οι ρωσικές επιθέσεις και οι επιδρομές με drones κατέστρεψαν 9 γιγαβάτ (GW) της συνολικής ενεργειακής δυναμικότητας της Ουκρανίας.
Η μέγιστη κατανάλωση ενέργειας τον περασμένο χειμώνα ήταν 18 GW — «το μισό από αυτό έχει φύγει τώρα», σημείωσε ο Zelensky.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ουκρανικού γίγαντα πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz, Oleksiy Chernyshov, δήλωσε στη διάσκεψη είπε ότι «θα είναι αδύνατο να ληφθούν άλλα 9 GW μέχρι το χειμώνα» ακόμη και αν η χώρα μπορέσει να επισκευάσει κάποιες υποδομές.
Μόνο η DTEK έχει υποστεί απώλεια 90% στη δυναμικότητα παραγωγής θερμικής ενέργειας, αφού η Ρωσία στόχευσε τις υποδομές της - συμπεριλαμβανομένων, των εγκαταστάσεων υδροηλεκτρικής ενέργειας και των ηλιακών πάνελ - έξι φορές στην τελευταία της σειρά επιθέσεων.
Ακόμη και το καλύτερο σενάριο που έχει καθορίσει η DTEK - ένα σενάριο στο οποίο δεν υπάρχουν νέες επιθέσεις και η αεράμυνα μπορεί να υπερασπιστεί σωστά κρίσιμες υποδομές, οι εισαγωγές αυξάνονται και τόσο η DTEK όσο και η κρατική ενεργειακή εταιρεία Centrenergo μπορούν να κάνουν επισκευές - θα εξακολουθούσε να είναι δύσκολο.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι εγκαταστάσεις μεταλλουργίας και αμυντικής παραγωγής, θα είχαν τη δύναμη να εργαστούν, αλλά θα εξακολουθούσε να υπάρχει έλλειμμα έως και 12% στο ενεργειακό σύστημα.
Παρατεταμένα black out σε όλη την Ουκρανία
Τα black out πιθανότατα θα εξακολουθούσαν να φτάνουν οπουδήποτε έως και τις 10 ώρες την ημέρα, αν και θα μπορούσαν να είναι μικρότερα ανάλογα με τη σοβαρότητα των επιθέσεων.
«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα πράγματα. Δεν είναι λόγος πανικού.
Είναι ένας λόγος να προχωρήσουμε γρήγορα», είπε.
Η Ουκρανία έχει από 120 έως 150 ημέρες μέχρι την επόμενη περίοδο θέρμανσης, ανάλογα με το αν θα ξεκινήσει ως είθισται την 1η Οκτωβρίου ή την 1η Νοεμβρίου όπως έκανε πέρυσι.
Για να προετοιμαστεί η Ουκρανία τους επόμενους μήνες, πρέπει να υπερασπιστεί, να επισκευάσει, να αυξήσει τον όγκο των εισαγωγών και να εγκαταστήσει όσο το δυνατόν περισσότερη παραγωγή, κάτι που ο Sakharuk πιστεύει ότι είναι ρεαλιστικό.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ελάχιστη.
«Γνωρίζω για τρεις αεριοστρόβιλους που εγκαθίστανται αυτή τη στιγμή.
Η χωρητικότητά τους είναι 75 μεγαβάτ (MW). Είναι ασύγκριτο (με αυτό που χάσαμε)», είπε χαρακτηριστικά.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι στο τραπέζι, αλλά θα γίνουν κρίσιμες μόνο σε δύο με τρία χρόνια, είπε, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούν χρόνο για την κατασκευή και τη χρηματοδότηση.
«Αλλά κανείς δεν θα δώσει χρήματα σε αυτά τα έργα αυτή τη στιγμή επειδή δεν προστατεύονται».
Μονάδες Frankenstein
Μεγάλο μέρος του αποτελέσματος του επόμενου χειμώνα εξαρτάται από τη δυνατότητα των ενεργειακών εταιρειών της Ουκρανίας να κάνουν επισκευές, κάτι που θα απαιτήσει χρηματοδότηση από τους εταίρους.
Η DTEK χρειάζεται περίπου 350-400 εκατομμύρια δολάρια για να επισκευάσει τους κατεστραμμένους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της.
Την περασμένη σεζόν η εταιρεία δαπάνησε 126 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση μονάδων που καταστράφηκαν από ρωσικές επιθέσεις. Έκτοτε έχουν υποστεί ξανά ζημιές όλες τους.
Ο πιο γρήγορος τρόπος, σύμφωνα με τον Sakharuk, είναι η λήψη εξοπλισμού από παλιά εργοστάσια στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να επισκέπτεται εργοστάσια σε αυτές τις χώρες και έχει ήδη φέρει πίσω μέρος του εξοπλισμού για να κάνει επισκευές.
Τα ανταλλακτικά «δεν ταιριάζουν ιδανικά» στον εξοπλισμό της εταιρείας, αλλά λόγω της κρίσης, τα κατάφεραν να δουλέψουν, ακόμα κι αν οι μονάδες είναι «Frankenstein» όπως τις αποκαλούσε ο Sakharuk.
O Ουκρανός ολιγάρχης
Η DTEK έχει λάβει επίσης έγκριση για κεφάλαια από την USAID, η οποία έχει δεσμεύσει 46 εκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια του κρίσιμα απαραίτητου εξοπλισμού για την ουκρανική εταιρείας.
Το υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε άλλα 26 εκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο Ενεργειακής Κοινότητας για την προμήθεια του κρίσιμα απαιτούμενου εξοπλισμού.
Το μεγάλο εμπόδιο για την DTEK να προσελκύει χρηματοδότηση είναι ο ιδιοκτήτης της — ο Ουκρανός ολιγάρχης Rinat Akhmetov.
Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Διεθνής Χρηματοοικονομική Εταιρεία (IFC) και η DFC, έχουν ως πολιτική τη μη χρηματοδότηση της DTEK λόγω της ιδιοκτησίας της.
Η EBRD έχει επενδύσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.
Μόλις πρόσφατα, η τράπεζα ανακοίνωσε 300 εκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας, δεσμεύοντας κεφάλαια σε κρατικές ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Ukrenergo , Ukrhydroenergo και Ukrnafta.
Ο πρόεδρος της τράπεζας Odile Renaud-Basso είπε στην Kyiv Independent ότι είναι «πολύ επιλεκτική με ποιους συνεργάζεται στην Ουκρανία και ότι «δεν συνεργάζεται με ολιγάρχες».
Σχετικά με την απροθυμία της EBRD να επενδύσει στην DTEK, ο Sakharuk είπε ότι η σοβαρότητα της κατάστασης υπερτερεί των πολιτικών λόγων για να μείνει μακριά από την εταιρεία.
«Αυτό είναι έκτακτη ανάγκη.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περάσουμε τον χειμώνα που έρχεται, αν δεν επισκευάσουμε τη θερμική παραγωγή και την υδροηλεκτρική παραγωγή που υπέστη ζημιά.
Αν έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την Ουκρανία, πρέπει να βοηθήσουν.
Αυτή είναι μια ηθική υποχρέωση, αλλά δεν είναι επίσης καιρός να συνεχίσουμε να παίζουμε παιχνίδια», είπε χαρακτηριστικά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών