Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινή «αμυντική γραμμή» στα ανατολικά σύνορα ζητούν Βαλτικά Κράτη και Πολωνία

Κοινή «αμυντική γραμμή» στα ανατολικά σύνορα ζητούν Βαλτικά Κράτη και Πολωνία
«Πρέπει να παρθούν έκτακτα μέτρα, καθώς πρέπει να υπερασπιστούμε και να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με στρατιωτικά και πολιτικά μέσα», αναφέρουν οι τέσσερις χώρες σε κοινή επιστολή που είδε το Euractiv.
Η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει μια κοινή χρηματοδοτούμενη χερσαία αμυντική γραμμή στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, σύμφωνα με έκκληση της Πολωνίας και των τριών χωρών της Βαλτικής, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.
«Πρέπει να παρθούν έκτακτα μέτρα, καθώς πρέπει να υπερασπιστούμε και να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με στρατιωτικά και πολιτικά μέσα», αναφέρουν οι τέσσερις χώρες σε κοινή επιστολή που είδε το Euractiv.
Η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται στην Ανατολική Ασπίδα και την Αμυντική Γραμμή της Βαλτικής, σχέδια αμυντικών εγκαταστάσεων και υποδομών στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια από την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.
«Η οικοδόμηση ενός συστήματος αμυντικών υποδομών κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα αντιμετωπίσει τη μεγάλη και επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί η ΕΕ από στρατιωτικές και υβριδικές απειλές», προσθέτουν.
Η επιστολή δεν διευκρίνισε τι θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα η υποδομή.
Οι απειλές αυτές αναφέρονται σε έναν συνδυασμό στρατιωτικών και μη στρατιωτικών δράσεων, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, των κυβερνοεπιθέσεων, της οικονομικής πίεσης και της προώθησης μεταναστών μέσω των συνόρων.
Η κοινή έκκληση Πολωνίας-Βαλτικής έρχεται επίσης καθώς η Ρωσία έχει εντείνει τις υβριδικές επιχειρήσεις εναντίον της Δύσης, με τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών να προειδοποιούν όλο και περισσότερο για ρωσικές απειλές κατασκοπείας και σαμποτάζ σε όλη την Ευρώπη.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διεξήγαγαν πρόσφατα έρευνες και απήγγειλαν κατηγορίες σε υπόπτους κατασκόπους της Ρωσίας ή υπόπτους συνεργάτες με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Οι χώρες καλούν επίσης την ΕΕ να δώσει πιθανές απαντήσεις κατά των αυξανόμενων υβριδικών και φυσικών επιθέσεων της Ρωσίας εντός της επικράτειάς της.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι η πρωτοβουλία «μπορεί επίσης να βασιστεί στην εμπειρογνωμοσύνη και την καινοτομία της ΕΕ στην ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, την πολιτική προστασία, τη διαχείριση κρίσεων και τη στρατιωτική κινητικότητα».
Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση θα πρέπει να γίνει σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές του απαιτήσεις, αναφέρουν οι τέσσερις χώρες.
Η ανατολική ώθηση, που απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έρχεται πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη (27 Ιουνίου).
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τη χρηματοδότηση των μελλοντικών αμυντικών αναγκών του μπλοκ. Ωστόσο, τα σχέδια των αμυντικών δαπανών της Ένωσης έχουν προς το παρόν μείνει αχαρτογράφητα.
Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ανυποχώρητα στη θέση τους ότι απαιτείται περισσότερη οικονομική ισχύς πυρός για την άμυνα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, φαίνεται να δυσκολεύεται να οριστικοποιήσει τα σχέδια που περιλαμβάνουν «καινοτόμες λύσεις» για τη χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας του μπλοκ. Αναμένεται μια αξιολόγηση των αναγκών για να δικαιολογηθεί το ταμείο των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που προτάθηκε.
«Η κλίμακα και το κόστος αυτής της κοινής προσπάθειας απαιτούν μια ειδική δράση της ΕΕ για την πολιτική και οικονομική υποστήριξή της», προειδοποίησαν οι τέσσερις χώρες στην επιστολή τους.
Διπλωμάτες της ΕΕ έχουν υπολογίσει το κόστος της κατασκευής μιας τέτοιας γραμμής αμυντικής υποδομής κατά μήκος των συνόρων της ΕΕ με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μήκους 700 χιλιομέτρων σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η έκκληση της Τετάρτης έρχεται σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της Πολωνίας και της Ελλάδας, για τη δημιουργία ενός συστήματος ευρωπαϊκής αεράμυνας κατά το πρότυπο του ισραηλινού Iron Dome.
Η κεντρική ιδέα ήταν να συντονιστούν όλα τα ξεχωριστά συστήματα αεράμυνας των κρατών μελών της ΕΕ για την καλύτερη προστασία της ΕΕ από στρατιωτικές απειλές και άλλες επιβλαβείς δραστηριότητες κατά μήκος των συνόρων του μπλοκ με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης