Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Le Pen θάβει τα πολεμοχαρή σχέδια του Macron - «Με εμάς κυβέρνηση θα είναι αδύνατο να στείλει στρατό στην Ουκρανία»

Η Le Pen θάβει τα πολεμοχαρή σχέδια του Macron - «Με εμάς κυβέρνηση θα είναι αδύνατο να στείλει στρατό στην Ουκρανία»
Τις κόκκινες γραμμές του Συναγερμού στο ουκρανικό ανέδειξε η Marine Le Pen
Αυστηρό μήνυμα προς τον  Emmanuel Macron απηύθυνε η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), Marine Le Pen, ξεκαθαρίζοντας ότι, εφόσον κόμμα της σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος de facto δεν θα μπορεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Ο τίτλος του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων είναι τιμητικός για τον πρόεδρο τόνισε με νόημα η Le Pen, υπονοώντας ότι αυτές οι αποφάσεις δεν θα είναι αποκλειστικά στο χέρι του προέδρου.
Εξήγησε, δε, ότι ο Jordan Bardella, ο πρωθυπουργός που θα ηγηθεί μίας πιθανής κυβέρνησης του RN, «δεν έχει καμιά πρόθεση να καβγαδίσει με τον πρόεδρο αλλά έχει τις κόκκινες γραμμές του: ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να στείλει στρατεύματα».
Οι δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός συγκεντρώνει το 36%, κάτι ωστόσο που δε του επιτρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Βεβαια, όπως υπογράμμισε η ηγέτιδα του Συνάγερμου ο Γάλλος πρόεδρος θα αναγκαστεί να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα της.
Σε αυτή την περίπτωση η Γαλλία θα «υποστεί» τουλάχιστον ως το 2027 ένα διάστημα άβολης συγκατοίκησης, δηλαδή μιας συνύπαρξης προέδρου και πρωθυπουργού από διαφορετικές πολιτικές πτέρυγες.
Παραδοσιακά, όπως υπενθυμίζει το BBC, ο πρόεδρος της Γαλλίας παίζει κεντρικό ρόλο στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας.
Ο Macron είναι από τους Ευρωπαίους ηγέτες που τάσσονται ανοιχτά και απόλυτα υπέρ της Ουκρανίας.
Ως γνωστόν, δεν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία γαλλικά στρατεύματα «αν η Ρωσία αποφασίσει να πάει πιο μακριά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης