Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Στις κάλπες για εκλογή νέου προέδρου - Απρόβλεπτο αποτέλεσμα αλλά... σε ευθυγράμμιση με το κατεστημένο

Ιράν: Στις κάλπες για εκλογή νέου προέδρου - Απρόβλεπτο αποτέλεσμα αλλά... σε ευθυγράμμιση με το κατεστημένο
Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τέσσερις υποψηφίους από μία στενά ελεγχόμενη ομάδα που είναι πιστή στον υπέρτατο ηγέτη

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ιρανοί για την εκλογή νέου προέδρου,  μετά από τη μοιραία πτώση του ελικοπτέρου που στοίχισε τη ζωή στον Ebrahim Raisi.
Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τέσσερις υποψηφίους από μία στενά ελεγχόμενη ομάδα που είναι πιστή στον υπέρτατο θρησκευτικό ηγέτη, ενώ η λαϊκή δυσαρέσκεια κλιμακώνεται.
Συνολικά 61.452.321 άτομα έχουν δικαίωμα ψήφου εντός και εκτός της χώρας, σε 58.640 εκλογικά κέντρα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών το πρωί της Παρασκευής.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του κέντρου ερευνών του κοινοβουλίου, την οποία επικαλείται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Tasnim, που συνδέεται με το κράτος, η προβλεπόμενη συμμετοχή αυξάνεται αργά τις τελευταίες ημέρες, αλλά εξακολουθεί να ανέρχεται στο 48,6%, γεγονός που θα σηματοδοτούσε νέο χαμηλό.
Ο Pezeshkian προβλέπεται να τερματίσει πρώτος με ποσοστό κοντά στο 30%, με τους Jalili και Ghalibaf να ακολουθούν με 18,8% και 16,8% αντίστοιχα.
Ο Pourmohammadi παραμένει τελευταίος με 6%.
Το ερευνητικό κέντρο ανέφερε ότι σχεδόν το 24% των ψηφοφόρων είναι ακόμη σε αναμονή, οπότε θα έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την ψήφο.

Απρόβλεπτο αποτέλεσμα αλλά... εντός του κατεστημένου

Σύμφωνα με το Al Jazeera, κάθε υποψήφιος υποστηρίζει ότι είναι ο άνθρωπος του λαού και υπόσχεται αποτελεσματική διακυβέρνηση.
Η πρόκλησή είναι να κινητοποιήσουν τους Ιρανούς, ώστε οι εκλογές της Παρασκευής να είναι διαφορετικές από τις πρόσφατες που σημείωσαν ρεκόρ χαμηλής συμμετοχής.
Το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της ρεφορμιστικής πτέρυγας αν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή ή να επιβάλει δεύτερο γύρο ψηφοφορίας μια εβδομάδα αργότερα.
Κάθε υποψήφιος εκπροσωπεί ένα διαφορετικό Ιράν.
Οι εκλογές είναι μια επιλογή μεταξύ της εδραίωσης του ελέγχου του συντηρητικού στρατοπέδου στα κέντρα εξουσίας και του ανοίγματος του δρόμου για αλλαγή, αλλά με μια διοίκηση που θα λειτουργεί εντός των κατευθυντήριων γραμμών του κατεστημένου.
Διαμορφώνεται σε μια ανταγωνιστική και απρόβλεπτη ψηφοφορία που θα έχει επιπτώσεις ... αλλά όχι στις στρατηγικές αποφάσεις του Ιράν που έχουν ήδη ληφθεί.

Έκκληση Khamenei στους ψηφοφόρους για συμμετοχή

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Khamenei κάλεσε το κοινό να ψηφίσει στις εκλογές, μιλώντας σε δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη για να τον καλύψουν στην ψηφοφορία.
"Δεν βλέπω κανέναν λόγο για αμφιβολίες", δήλωσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, κατά την τελετή σε τζαμί.
Ο Khamenei δήλωσε ότι η υψηλή συμμετοχή είναι "απόλυτη ανάγκη" και χαρακτήρισε τις εκλογές "σημαντική πολιτική δοκιμασία".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης