Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι είδε ο Bill Gates και επενδύει στην πυρηνική ενέργεια – Νέα «αγαπημένη» του η startup TerraPower

Τι είδε ο Bill Gates και επενδύει στην πυρηνική ενέργεια – Νέα «αγαπημένη» του η startup TerraPower
Ο Gates υπόσχεται δισεκατομμύρια δολάρια για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας μέσω της startup TerraPower LLC
Τον αποκαλούν συχνά "Mr. I Know What's Best For The Entire World".
Δηλαδή τον άνθρωπο που γνωρίζει ποιο είναι το καλύτερο για τον κόσμο.
Για τον Bill Gates ο λόγος και την πρόσφατη υπόσχεσή του να προωθήσει την πυρηνική ενέργεια επόμενης γενιάς.
Ο Gates υπόσχεται δισεκατομμύρια δολάρια για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας μέσω της startup TerraPower LLC, έγραψε το OilPrice.com.
Και φαίνεται ότι αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί.
Ο Gates είπε πρόσφατα στο Bloomberg: «Έβαλα πάνω από ένα δισεκατομμύριο και θα βάλω και άλλα δισεκατομμύρια».
Το OilPrice.com σημειώνει ότι η πυρηνική ενέργεια κερδίζει τα βλέμματα ως βασικός παράγοντας στις στρατηγικές απαλλαγής από τον άνθρακα.
Εκτός από την TerraPower, εταιρείες όπως η Oklo υπό τον Sam Altman επικεντρώνονται επίσης στον εκσυγχρονισμό της πυρηνικής ενέργειας με μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες.
Οι υποστηρικτές τονίζουν το τεράστιο δυναμικό καθαρής ενέργειας, την αποδεδειγμένη τεχνολογία και την υπάρχουσα υποδομή.
Αν και δεν είναι ανανεώσιμη, η πυρηνική ενέργεια έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα και θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων εκπομπών.
Όπως έχουμε παρατηρήσει εδώ και μήνες, η επείγουσα ανάγκη για καθαρή ενέργεια έχει ενταθεί λόγω του κλάδου της τεχνολογίας, ιδίως της Τεχνητής Νοημοσύνης, που καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας.
Αυτή η αύξηση της ζήτησης έχει αντιστρέψει την τάση, με τις ανεπτυγμένες χώρες να αντιμετωπίζουν τώρα ταχύτερη αύξηση της ζήτησης ενέργειας από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η βιομηχανία πληροφορικής αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 2% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, σύμφωνα με το Science Alert το 2023.
Η Gartner προβλέπει ότι ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης και μόνο θα καταναλώνει το 3,5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 χωρίς σημαντικές αλλαγές.
Σε απάντηση, οι τεχνολογικοί γίγαντες αναζητούν πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα, με πολλούς να στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια.
Το TerraPower των Bill Gates και Warren Buffett στοχεύει στην παροχή πυρηνικής ενέργειας για τις ανάγκες τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft και αναπτύσσει ασφαλέστερους, λιγότερο αμφιλεγόμενους αντιδραστήρες χρησιμοποιώντας υγρό ψυκτικό νάτριο, το οποίο μειώνει τη χρήση νερού και μπορεί να ανακυκλώσει το αναλωμένο πυρηνικό καύσιμο, αντιμετωπίζοντας ανησυχίες σχετικά με τα επικίνδυνα απόβλητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης