Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιχείρηση κατευνασμού από τον Βέλγο αρχιστράτηγο - Η ΕΕ πάει στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσει όχι για να ... πολεμήσει

Επιχείρηση κατευνασμού από τον Βέλγο αρχιστράτηγο - Η ΕΕ πάει στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσει όχι για να ... πολεμήσει
«Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν πρόκειται να πάμε στο μέτωπο για να πολεμήσουμε», διευκρίνισε ο Βέλγος Αρχιστράτηγος
Ο ευρωπαϊκός στρατός δεν θα συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις «στο μέτωπο» στην Ουκρανία, ακόμη κι αν αποστείλει ειδικό προσωπικό εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού, δηλώνει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Βελγίου Michel Hofmann.
«Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν πρόκειται να πάμε στο μέτωπο για να πολεμήσουμε», διευκρίνισε ο Βέλγος Αρχιστράτηγος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Soir, απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι πραγματικά πιο αποτελεσματικό να εκπαιδευθεί το Ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό στο έδαφος της χώρας του.
Σύμφωνα με τον Hofmann, το πρόβλημα με την εκπαίδευση εκτός Ουκρανίας είναι ότι το ταξίδι είναι «κουραστικό» για το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό.
Όπως εξήγησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το αίτημα των ουκρανικών στρατιωτικών αρχών να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στο έδαφός τους, αλλά «οποιαδήποτε απόφαση του Υπουργείου Άμυνας θα εξαρτηθεί από τον τύπο εκπαίδευσης, τον τόπο όπου θα θα λάβει χώρα και, κυρίως, οι κίνδυνοι».
Ο Βέλγος στρατιωτικός σημείωσε, επίσης, ότι «αυτή θα είναι μια πολιτική απόφαση σε κάθε περίπτωση».
Είχε προηγουμένως αναφερθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται στο μέλλον να εξετάσουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκπαίδευσης για ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό στο ουκρανικό έδαφος.
Όπως προκύπτει από το κείμενο της διμερούς συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, η Ουάσιγκτον και το Κίεβο σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις για πιθανά προγράμματα εκπαίδευσης και άσκησης στην Ουκρανία, «εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας».
Η συμφωνία σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν την πρόθεση» να δημιουργήσουν συνθήκες για τη μεταφορά εκπαίδευσης στο έδαφος της Ουκρανίας.
Βεβαίως, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου, Dmitry Peskov, έχει ξεκαθαρίσει ότι η εμφάνιση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα ήταν γεμάτη με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες, ακόμη και ανεπανόρθωτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης