Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα - βόμβα από Βόρεια Κορέα σε ΗΠΑ: Επιθετικά και σθεναρά θα διαλύσουμε το ΝΑΤΟ της Ασίας

Μήνυμα - βόμβα από Βόρεια Κορέα σε ΗΠΑ: Επιθετικά και σθεναρά θα διαλύσουμε το ΝΑΤΟ της Ασίας
Η Βόρεια Κορεά κατηγορεί ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν μία επιθετική συμμαχία στον Ειρηνικό που θα διέπεται από τις αρχές του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση από τη Βόρεια Κορέα κατά των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.
Κατηγορεί τις τρεις χώρες ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν το ΝΑΤΟ της Ασίας.
«Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται τώρα ότι οι σχέσεις τους με Ιαπωνία και Νότια Κορέα είναι απλώς δεσμοί συνεργασίας για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.
Κρύβουν ότι πρόκειται για το ΝΑΤΟ της Ασίας και καταφεύγουν σε ανούσια ρητορική για να αποφύγουν τη διεθνή κριτική για τον σχηματισμό μίας επιθετικής συμμαχίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA).

Κλιμάκωση των εντάσεων στον Ειρηνικό

Η Πιονγκγιάνγκ καταδίκασε σθεναρά την τριμερή στρατιωτική άσκηση Freedom Edge που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς την ως προσπάθεια «κλιμάκωσης των περιφερειακών στρατιωτικών εντάσεων, άσκησης πίεσης στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας και πολιορκίας της Κίνας».
Επεσήμανε ότι η συμφωνία για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας το 2023 «υπενθυμίζει την αρχή του ΝΑΤΟ για συλλογική άμυνα και κινητοποιεί τις στρατιωτικές δυνατότητες κάθε κράτους εάν μια χώρα-μέλος δεχθεί επίθεση.
«Καθώς το ΝΑΤΟ διεξάγει ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ξηράς, της θάλασσας, του αέρα και του κυβερνοχώρου, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα αποφάσισαν να πραγματοποιούν τακτικά τριμερείς κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε πολλαπλούς τομείς.

Ασιατικό ΝΑΤΟ και Ουκρανία

Αυτό σημαίνει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας- Νότιας Κορέας παίρνουν τη μορφή ενός ασιατικού ΝΑΤΟ.
Επίσης η Βόρεια Κορέα κατηγορεί Ιαπωνία και Νότια Κορέα για τη στάση τους στην ουκρανική κρίση.
«Μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης, η Ιαπωνία επίμονα προσπάθησε για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία ενώ η Νότια Κορέα επιχείρησε ανοιχτά να παράσχει θανατηφόρο εξοπλισμό στο ναζιστικό καθεστώς του Zelensky.
Τέτοια γεγονότα δείχνουν ότι οι στενοί δεσμοί μεταξύ του ΝΑΤΟ και του τριμερούς στρατιωτικού μπλοκ ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας έχουν φτάσει σε επικίνδυνο επίπεδο.

Επιθετικά και σθεναρά

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δεσμεύτηκε να «μην παραβλέψει τις κινήσεις των ΗΠΑ και των εταίρων τους για ενίσχυση του στρατιωτικού μπλοκ, το οποίο καταστρέφει ανοιχτά το περιβάλλον ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο και απειλεί σοβαρά την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.
Στην ανακοίνωσή της η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται σθεναρά, επιθετικά και συντριπτικά να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και την ειρήνη στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία πραγματοποίησαν την πρώτη τους τριμερή στρατιωτική άσκηση, με την ονομασία Freedom Edge, σε διεθνή ύδατα νότια του νησιού Jeju της Νότιας Κορέας.
Στις ασκήσεις συμμετείχαν αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία, συμπεριλαμβανομένου του USS Theodore Roosevelt του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και του αντιτορπιλικού Seoae Ryu Seong-ryong της Νότιας Κορέας.

Μηχανισμός πολέμου

Οι ασκήσεις, οι οποίες θα διεξάγονται ετησίως, σχεδιάστηκαν στην τριμερή σύνοδο κορυφής στο Camp David τον τον περασμένο Αύγουστο για να ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία εν μέσω εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο εν μέσω των αυξημένων δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.
Σε αντίθεση με το AUKUS (Αυστραλία, Βρετανία, ΗΠΑ) το νέο τριμερές στρατιωτικό μπλοκ είναι ένας «μηχανισμός πολέμου και επιθετικότητας» και είναι έτοιμος να εισέλθει σε στρατιωτική αντιπαράθεση με άλλες χώρες κατόπιν εντολής της Ουάσιγκτον, εκτιμά η Βόρεια Κορέα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η τριμερής στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ουάσιγκτον, Σεούλ και Τόκιο στοχεύει όχι μόνο τη Βόρεια Κορέα, αλλά και τον περιορισμό της Μόσχας και του Πεκίνου.
Η μόνη πραγματική απειλή στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού είναι η πολιτική των ΗΠΑ, ενώ άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της πυραυλικής πολιτικής της Βόρειας Κορέας, πρέπει να επιλυθούν μέσω συλλογικής απάντησης, επισημαίνει η Μόσχα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης