Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταπείνωση και… πολιτικό τέλος για Macron - Μπορεί να σταματήσει κανείς την άνοδο της Le Pen... στην εξουσία;

Ταπείνωση και… πολιτικό τέλος για Macron - Μπορεί να σταματήσει κανείς την άνοδο της Le Pen... στην εξουσία;
Το πόσο κοντά θα φτάσει η Le Pen στην απόλυτη πλειοψηφία εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα και ο Macron στην ηχηρή νίκη της.
Ο Emmanuel Macron είναι αντιμέτωπος με μια οδυνηρή επιλογή: Είτε να χρησιμοποιήσει ότι έχει για να σταματήσει την ακροδεξιά ή να προσπαθήσει να σώσει ότι έχει απομείνει από το άλλοτε κυρίαρχο κόμμα του… πριν αυτό πεθάνει.
Για τον 46χρονο ηγέτη της Γαλλίας, ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στον πρώτο γύρο ήταν μια προσωπική ταπείνωση τέτοιου μεγέθους αντίστοιχη με την εκπληκτική του άνοδο στην προεδρία ως αουτσάιντερ πριν από επτά χρόνια.
Προκήρυξε πρόωρες εκλογές, μετά από την καταστροφική ήττα από την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με έναν στόχο: να σταματήσει τα άκρα στη Γαλλία.
Και τελικά πέτυχε το αντίθετο, υποστηρίζει δημοσίευμα του Politico.

Σε αχαρτογράφητα νερά η Γαλλία

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η μοναδική πυρηνική δύναμη της είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ στο να δημιουργήσει μια ακροδεξιά κυβέρνηση για πρώτη φορά, αφού η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Marine Le Pen πήρε μεγάλο προβάδισμα στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Εάν ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας στις 7 Ιουλίου δώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Εθνική Συσπείρωση – κάτι που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανό - η Γαλλία θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά.
Η Γαλλία θα κυβερνάται, τουλάχιστον εν μέρει, από πολιτικούς που έκτισαν το όνομα τους, «συμπονώντας» τον Vladimir Putin, δεσμευόμενοι παράλληλα να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνουν πόλεμο κατά της μετανάστευσης και να εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ.
Αν και το κόμμα της Le Pen έχει αμβλύνει ορισμένες από τις πιο αιχμηρές θέσεις του, παραμένει βαθιά σκεπτικιστικό απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές θέσεις της Δύσης.
Μια νίκη σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές θα παρείχε ισχυρή ώθηση στις πιθανότητές της να κερδίσει τη γαλλική προεδρία το 2027.

Mainstream η Le Pen

«Μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι η αποτοξίνωση της Εθνικής Συσπείρωσης φτάνει στα τελικά της στάδια.
Κέρδισαν τις ευρωπαϊκές εκλογές τρεις συνεχόμενες φορές και Marine Le Pen δύο φορές πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Αν κερδίσουν τις δεύτερες σημαντικότερες εκλογές της Γαλλίας, τις βουλευτικές εκλογές, θα έχουν γίνει mainstream» υποστηρίζει ο Bruno Cautrès, πολιτικός αναλυτής στο ινστιτούτο Sciences Po.
Υπενθυμίζεται πως στον χθεσινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, το κόμμα της Le Pen πήρε το 33,2% των ψήφων, κάτι που σημαίνει πως η ακροδεξιά θα μπορούσε να πάρει από 230 έως 280 έδρες στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.
Με το όριο για την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο να είναι 289 έδρες, η ακροδεξιά μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση σε μια εβδομάδα, με πρωθυπουργό τον Jordan Bardella.

Μπορεί να τη σταματήσει κανείς;

Σύμφωνα με το Politico, το ερώτημα τώρα είναι αν υπάρχει οτιδήποτε ή οποιοσδήποτε να σταματήσει αυτήν την εξέλιξη.
Το πόσο κοντά θα φτάσει η Le Pen στην απόλυτη πλειοψηφία εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα και ο Macron στην ηχηρή νίκη της.
Θα αφήσουν τις διαφορές τους στην άκρη και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να νικήσουν την ακροδεξιά;
Οι βουλευτικές εκλογές είναι μια πολύπλοκη διαδικασία δύο γύρων, κατά την οποία οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο περνούν στον δεύτερο γύρο.
Αλλά σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές η συμμετοχή ήταν υψηλή και αυτό σήμαινε ότι σε έως και 315 εκλογικές περιφέρειες εκτιμάται ότι ένας τρίτος υποψήφιος, συχνά κάποιος από τον συνασπισμό «Ensemble» του Μακρόν, πέρασε επίσης στον δεύτερο γύρο.

Συρρίκνωση των δυνάμεων Macron

Το βράδυ της Κυριακής, οι σύμμαχοι του Macron προσπαθούσαν να βρουν τι να κάνουν.
Οι υποψήφιοι του κόμματος Ensemble του Macron έχουν αποκλειστεί στις μισές από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας.
Η κεντρώα κοινοβουλευτική ομάδα του Μακρόν πρόκειται να συρρικνωθεί σημαντικά, και από 250 βουλευτές να διαθέτει πλέον λιγότερους από 100 στην Εθνοσυνέλευση.
Πλέον, οι κεντρώοι σύμμαχοί του αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση να αποσυρθούν από την κούρσα σε πολλές περιφέρειες και συμβουλεύουν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν υπέρ της αριστερής συμμαχίας, η οποία περιλαμβάνει ακροαριστερούς ριζοσπάστες, σε μια προσπάθεια να νικήσουν τη Le Pen.
Μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών exit poll, χιλιάδες Γάλλοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Place de la République στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν κατά της ακροδεξιάς.
Οι σκηνές θύμιζαν διαμαρτυρίες κατά του Jean-Marie Le Pen, του πατέρα της Marine, ο οποίος προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2002 ως υποψήφιος για το κόμμα που τότε ήταν γνωστό ως Εθνικό Μέτωπο.
Τότε, κόμματα και ψηφοφόροι ενώθηκαν ενάντια στην ακροδεξιά, παραμερίζοντας τις διαφορές τους για να νικήσουν τον ακραίο υποψήφιο.

Εχθρός… και ο Melenchon

Όμως η ευρωπαϊκή πολιτική έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Το ακροαριστερό κόμμα Ανυπόταχτη Γαλλίας (France Unbowed)  και ο ηγέτης του Jean-Luc Mélenchon έχουν αναδειχθεί αναμφισβήτητα ως ένας ακόμη μεγαλύτερος εχθρός για τους κεντρώους σε σχέση με τη Le Pen.
Ο ίδιος ο Macron έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας κατηγορώντας τις πολιτικές της αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που περιλαμβάνει την άκρα αριστερά, ως καταστροφική για τη Γαλλία.
Μιλώντας λίγες ώρες μετά την ήττα, ο πρωθυπουργός του Μακρόν, Gabriel Attal, έθεσε το στόχο: Ζήτησε «να μην δοθεί ψήφος στην Εθνική Συσπείρωση», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι οι υποψήφιοι που ανήκουν στον συνασπισμό του Macron θα πρέπει να υποκύψουν μόνο σε περιπτώσεις όπου ένας υποψήφιος από τις «δημοκρατικές δυνάμεις» ήταν σε καλύτερη θέση για να κερδίσει - ενδεχομένως εξαιρουμένων των υποψηφίων του France Unbowed («Ανυπόταχτη Γαλλία»)..
Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός Edouard Philippe και σύμμαχος του Macron, κάλεσε τους Γάλλους ψηφοφόρους να εναντιωθούν τόσο στην Εθνική Συσπείρωση όσο και στην «Ανυπόταχτη Γαλλία».
«Καθώς η αριστερά έχει κάνει τον Macron τον μεγάλο της αντίπαλο και ο Melenchon και ο Macron έχουν περάσει μήνες δίνοντας μια τεράστια πολιτική μάχη, είναι δύσκολο να αναζωογονηθεί ο «υγειονομικός κλοιός» που είχε δημιουργηθεί το 2022 κατά του Jean – Marie Le Pen.
Δεν ξέρουμε επίσης αν θα κάνει τη διαφορά με τους ψηφοφόρους» υπογραμμίζει ο Bruno Jeanbart, δημοσκόπος από το OpinionWay, επισημαίνοντας ότι συχνά οι κεντρώοι ψηφοφόροι απέχουν όταν τους δίνεται η επιλογή μεταξύ της άκρας αριστεράς και της ακροδεξιάς.

Προθεσμία

Οι υποψήφιοι που έχουν προκριθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών έχουν προθεσμία μέχρι το βράδυ της Τρίτης 2 Ιουλίου για να αποφασίσουν εάν θα αποχωρήσουν από την κούρσα ή εάν θα δώσουν την εκλογική μάχη μέχρι τέλους.
Το βράδυ της Κυριακής, φάνηκε ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες ο τρίτος στην καλύτερη θέση υποψήφιος αποσύρθηκε για να βοηθήσει έναν αντίπαλο του να κερδίσει την Εθνική Συσπείρωση.
Αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις των εδρών για την ακροδεξιά ήταν «ήδη ξεπερασμένες», καθώς βασίζονταν σε διαγωνισμούς δεύτερου γύρου προτού αρχίσουν να αποχωρούν οι υποψήφιοι, σύμφωνα με τον Brice Teinturier, διευθυντή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos.
Η Εθνική Συσπείρωση έχει πει ότι δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση εάν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Την Κυριακή, η Le Pen επέμεινε ότι ο Bardella θα γινόταν πρωθυπουργός μόνο εάν η Εθνική Συσπείρωση είχε την υποστήριξη του κοινοβουλίου.
Παραδοσιακά, ο Γάλλος πρόεδρος διορίζει πρωθυπουργό από τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα της Εθνοσυνέλευσης.
«Χωρίς σαφή πλειοψηφία, θα υπάρχουν πάντα παλιοί φεουδαρχισμοί, ηθελημένη αδράνεια και πολιτικοί ελιγμοί που θα καταστρέψουν την αληθινή εναλλακτική που χρειάζεται η χώρα», είπε η Le Pen κατά τη διάρκεια προεκλογικής της συγκέντρωσης στην ανατολική πόλη Hénin-Beaumont.
Για να μπορέσει να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία, η Le Pen θα πρέπει να συνάψει συμφωνία με βουλευτές του συντηρητικού κόμματος Les Républicains.
Αλλά η προεκλογική συμμαχία της Le Pen με τον ηγέτη των Les Républicains, Eric Ciotti, προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από «βαριά» ονόματα του κόμματος.
Εάν οι εκλογές οδηγήσουν σε ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία, το πολιτικό σχέδιο του Macron ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να πεθάνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης