Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Αγαπημένη» του ξεπλύματος μαύρου χρήματος η Citi – Στοιχεία σοκ από τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ

tags :
«Αγαπημένη» του ξεπλύματος μαύρου χρήματος η Citi – Στοιχεία σοκ από τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ
Η Citi αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, επικαλούμενη απαιτήσεις απορρήτου σχετικά με την αναφορά συναλλαγών
«Αγαπημένη» αυτών που θέλουν να ξεπλύνουν χρήματα είναι η Citigroup, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ, με βάση το κατηγορητήριο που αποσφραγίστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Μεταξύ αυτών και οι έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι φέρεται να συνεργάζονταν με το διαβόητο καρτέλ Sinaloa, καθώς θεωρούν ότι η τράπεζα ήταν «πιο ευνοϊκή», με λιγότερο αυστηρούς ελέγχους απάτης.
Σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιπτώσεις τον Ιανουάριο του 2021, φέρεται να τροφοδοτούσαν συνολικά σχεδόν 36.000 δολάρια παράνομων μετρητών στις μηχανές, μερικές εκατοντάδες δολάρια τη φορά, περιμένοντας μόνο ένα ή δύο λεπτά μεταξύ κάθε συναλλαγής.
Διαχωρίζοντας το ποσό σε δεκάδες μικρότερες καταθέσεις, ισχυρίζονται οι εισαγγελείς, παρέμειναν κάτω από το όριο των 10.000 δολαρίων στο οποίο οι τράπεζες υποχρεούνται να αναφέρουν τις συναλλαγές σε μετρητά στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών είπαν στους Financial Times ότι το δίδυμο, φερόμενο ως μέρος ενός τεράστιου εγκληματικού δικτύου που καθάρισε τουλάχιστον 50 εκατ. δολάρια σε έσοδα από φαιντανύλη και μεθαμφεταμίνη στις ΗΠΑ, απέκλεισαν πολλές τράπεζες προτού επιλέξουν τη Citi.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος είπε: «Υπάρχουν τράπεζες που δίνουν λιγότερη προσοχή από άλλες».
Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος της DEA είπε: «Θα ονομάσω μία [τράπεζα].
Υπήρξαν δύο περιπτώσεις όπου σε αυτήν την έρευνα είχαμε ανθρώπους που έκαναν 24 διαδοχικές καταθέσεις συνολικού ύψους 16.000 σε ένα ATM της Citibank ... Υπήρχαν 15 back-to-back καταθέσεις συνολικού ύψους 20.000 δολ. επίσης σε ένα ATM της Citibank ... Ανακαλύπτουν τα μέρη που είναι πιο ευνοϊκά για αυτούς», ανέφερε.
Αν και δεν υπήρχαν απαιτήσεις αναφοράς για τις μεμονωμένες συναλλαγές, το μοτίβο των καταθέσεων θα έπρεπε να έχει προκαλέσει υποψίες, είπε ο αξιωματούχος της DEA.
Η Citi αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, επικαλούμενη απαιτήσεις απορρήτου σχετικά με την αναφορά συναλλαγών.
Η τράπεζα είπε ότι είχε «στιβαρές πολιτικές κατά του ξεπλύματος χρήματος», προσθέτοντας: «Όταν βρούμε στοιχεία για μια τέτοια δραστηριότητα, ειδοποιούμε τις αρχές όπως απαιτείται και συνεργαζόμαστε πλήρως με οποιαδήποτε έρευνα μέσω κατάλληλων νομικών διαδικασιών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης