Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 10 χιλιάδες βόμβες έχει στείλει η κυβέρνηση Βiden στο Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου

Πάνω από 10 χιλιάδες βόμβες έχει στείλει η κυβέρνηση Βiden στο Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου
Oι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν τουλάχιστον 14.000 από τις βόμβες MK-84 των 2.000 λιβρών, 6.500 βόμβες των 500 λιβρών, 3.000 πυραύλους Hellfire ακριβείας, 1.000 καταστροφικές βόμβες, 2.600 βόμβες μικρής διαμέτρου και άλλα πυρομαχικά
Η κυβέρνηση Biden έχει στείλει στο Ισραήλ μεγάλο αριθμό πυρομαχικών -περισσότερες από 10.000 βόμβες των 2.000 λιβρών και χιλιάδες πυραύλους Hellfire, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι προς ενημέρωση του επικαιροποιημένου καταλόγου των αποστολών όπλων.
Μεταξύ της έναρξης του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο και των τελευταίων ημερών, οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν τουλάχιστον 14.000 από τις βόμβες MK-84 των 2.000 λιβρών, 6.500 βόμβες των 500 λιβρών, 3.000 πυραύλους Hellfire ακριβείας, 1.000 καταστροφικές βόμβες, 2.600 βόμβες μικρής διαμέτρου και άλλα πυρομαχικά, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι σημειώνεται ότι δεν είχαν την επίσημη εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημοσίως.
Αν και οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα για τις αποστολές, τα σύνολα υποδηλώνουν ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική μείωση της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς τον σύμμαχό τους, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για περιορισμό των προμηθειών όπλων και την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει την αποστολή ισχυρών βομβών.
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι ο όγκος των αποστολών φαίνεται να συνάδει με αυτό που χρειαζόταν το Ισραήλ για να αναπληρώσει τον εξοπλισμό του ύστερα από αυτή την οκτάμηνη έντονη στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα, η οποία ξεκίνησε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Παρά το ότι αυτές οι ποσότητες θα μπορούσαν να εξαντληθούν σχετικά γρήγορα σε μια μεγάλη σύγκρουση, ο κατάλογος αυτός δείχνει σαφώς ένα σημαντικό επίπεδο στήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τους ισραηλινούς συμμάχους μας», δήλωσε ο Tom Carako, ειδικός σε θέματα όπλων στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, προσθέτοντας ότι τα πυρομαχικά που παρατίθενται είναι ο τύπος που θα χρησιμοποιούσε το Ισραήλ στον αγώνα του κατά της Χαμάς ή σε μια πιθανή σύγκρουση με τη Hezbollah.
Ο προαναφερθείς όγκος των παραδόσεων, που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, αποτελεί τον πιο ενημερωμένο και εκτενή απολογισμό των πυρομαχικών που έχουν αποσταλεί στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν Hezbollah ανταλλάσσουν πυρά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και αυξάνεται η ανησυχία ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει. Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
«Οι αποστολές αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου καταλόγου όπλων που έχουν σταλεί στο Ισραήλ από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον έχει στείλει από τις 7 Οκτωβρίου βοήθεια για την ασφάλεια του Ισραήλ αξίας 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ισχυρίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ουάσινγκτον παρακρατούσε όπλα, κάτι που αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί, αν και αναγνώρισαν κάποιες «εμπλοκές».
Η κυβέρνηση Biden ανέστειλε μια αποστολή της βόμβας των 2.000 κιλών, επικαλούμενη ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι όλες οι άλλες παραδόσεις όπλων συνεχίζονται κανονικά. Μια βόμβα 2.000 λιβρών μπορεί να διαπεράσει παχύ σκυρόδεμα και μέταλλο, δημιουργώντας μεγάλη ακτίνα έκρηξης.
Το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με το Ισραήλ την απελευθέρωση ενός φορτίου μεγάλων βομβών που είχε ανασταλεί τον Μάιο λόγω ανησυχιών για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.
Ο διεθνής έλεγχος της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα έχει ενταθεί καθώς ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών έχει ξεπεράσει τους 37.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, και έχει αφήσει ερείπιο τον παράκτιο θύλακα.
Η Ουάσινγκτον δίνει 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια στρατιωτική βοήθεια στον μακροχρόνιο σύμμαχό της. Ενώ ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ότι θα θέσει όρους στη στρατιωτική βοήθεια αν το Ισραήλ αποτύχει να προστατεύσει τους αμάχους και να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δεν το έχει κάνει πέρα από την καθυστέρηση της αποστολής του Μαΐου.
Η υποστήριξη του Biden προς το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Hamas έχει αναδειχθεί ως ένα εξααιρετικά μείζον ζήτημα, ιδίως μεταξύ των νέων Δημοκρατικών, καθώς διεκδικεί την επανεκλογή του φέτος.
Τροφοδότησε μάλιστα μέσα στη χρονιά ένα κύμα «αδέσμευτων» ψήφων διαμαρτυρίας στις προκριματικές εκλογές και οδήγησε σε φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν λεπτομερείς περιγραφές και ποσότητες της στρατιωτικής βοήθειας που αποστέλλεται στην Ουκρανία, καθώς αυτή μάχεται ενάντια της Ρωσίας, η κυβέρνηση έχει δώσει στο φως ελάχιστες λεπτομέρειες για την πλήρη προμήθεια που παρέχει στο Ισραήλ σε αμερικανικά όπλα και πυρομαχικά.
Οι αποστολές είναι επίσης δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή ορισμένα από τα όπλα αποστέλλονται στο πλαίσιο πωλήσεων όπλων που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο πριν από χρόνια, αλλά εκπληρώνονται τώρα.
Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους δήλωσε ότι το Πεντάγωνο διαθέτει επαρκείς ποσότητες όπλων στα δικά του αποθέματα και ότι έχει έρθει σε επαφή με τους εταίρους της αμερικανικής βιομηχανίας που κατασκευάζουν τα όπλα, όπως η Boeing Co και η General Dynamics, καθώς οι εταιρείες εργάζονται για την κατασκευή περισσότερων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης