Αναλύοντας την υποτιθέμενη πλοκή τύπου J6 που ματαιώθηκε στο Κίεβο
Μάλιστα, δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες των πραξικοπηματιών με… σαγιονάρες, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι ενορχήστρωσαν μια διαμαρτυρία που σκόπιμα θα κατέληγε σε μια εξέγερση της οποίας οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένου στρατιωτικού προσωπικού και PMC, θα εισέβαλλαν στη Rada.
Ο Zelensky συνεχώς εκφράζει φόβους από τον Νοέμβριο για ένα λεγόμενο «Maidan 3» που ισχυρίστηκε ότι οργανωνόταν από τη Ρωσία εναντίον του, επομένως είναι πολύ πιθανό να περιγράψει αυτήν την τελευταία εξέλιξη ως απόδειξη αυτής της υποτιθέμενης πλοκής.
Σύμφωνα με τους παρατηρητές, ο Zelensky εξυπηρετεί τα πολιτικά του συμφέροντα να δυσφημεί την πιθανότητα ότι επρόκειτο για μια πραγματικά εγχώρια προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος, η οποία θα μπορούσε ακόμη και να συνδεθεί με δυσαρεστημένα μέλη του στρατού, ανεξάρτητα από το εάν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον πρώην Ανώτατο Διοικητή Zaluzhny.
Ο Zaluzhny ήταν ο κύριος αντίπαλος του Zelensky πριν αντικατασταθεί και οριστεί ως νέος πρέσβης της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήταν της γνώμης ότι είχε καταστεί αδύνατο να επιτευχθούν οι μαξιμαλιστικοί στόχοι του Zelensky στη σύγκρουση.
Ουδείς ξεχνά άλλωστε ότι η θητεία του Zelensky έληξε στα τέλη Μαΐου, επομένως είναι παράνομος λόγω του επιτακτικού νομικού επιχειρήματος που διατύπωσε ο Πρόεδρος Putin τον περασμένο μήνα ότι ο Πρόεδρος της Rada είναι τώρα αρχηγός του κράτους, εάν εξακολουθεί να τηρείται το ουκρανικό Σύνταγμα.
Επιπλέον, υπάρχει πολύς θυμός για τα μέτρα αναγκαστικής επιστράτευσης της χώρας που έχουν αυξηθεί λόγω της νέας ώθησης της Ρωσίας στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας στις αρχές Μαΐου, επομένως πραγματικά αντικυβερνητικό αίσθημα υπάρχει στη χώρα.
Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι αυτό ήταν πράγματι έργο εγχώριων αντιφρονούντων που δεν είχαν καμία σχέση με τη Ρωσία, παρά ό,τι μπορεί να ισχυριστεί το Κίεβο.
Γιατί ψεύδεται συνεχώς ο Zelensky;
Το ψέμα για την υποτιθέμενη σύνδεση της χώρας με τους συνωμότες εξυπηρετεί το διττό σκοπό να δικαιολογήσει περαιτέρω καταστολές στην κοινωνία, υπενθυμίζοντας στη Δύση την υποτιθέμενη «ρωσική απειλή» ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να τους πιέσει να επεκτείνουν ουσιαστικότερη υποστήριξη στην Ουκρανία.
Το χρονοδιάγραμμα με το οποίο ξεδιπλώθηκαν όλα είναι επίσης άξιο περαιτέρω εξέτασης λαμβάνοντας υπόψη αυτό το επερχόμενο γεγονός.
Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, οι ένοχοι άρχισαν να διαδίδουν αντικυβερνητικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Μάιο και συνέχισαν να το κάνουν μέχρι τον Ιούνιο, κάτι που προφανώς τράβηξε την προσοχή του κράτους.
Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε ότι οι αρχές γνώριζαν τα πάντα σχετικά με αυτήν την συνομωσία από τα πρώτα της στάδια και ότι κατά συνέπεια δεν αποτελούσε ποτέ αξιόπιστη απειλή.
Ο λόγος για τον οποίο δεν καταρρίφθηκε αμέσως θα μπορούσε να ήταν να προσδιορίσουν την πλήρη έκταση των σχεδίων τους και να εκθέσουν όλους τους άλλους μέσα σε αυτό το δίκτυο προκειμένου να τα καταρρίψουν όλα ταυτόχρονα.
Αυτό είναι αρκετά λογικό, αλλά μπορεί επίσης να υπήρχε και ένα απώτερο κίνητρο, δηλαδή να διασφαλιστεί ότι αυτή η ιστορία κυκλοφορεί εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τους προαναφερθέντες πολιτικούς λόγους του Zelensky αντί να την εισάγει πρόωρα στο παγκόσμιο οικοσύστημα πληροφοριών εβδομάδες πριν.
Επιπλέον, δεδομένου ότι η Ουκρανία φέρεται να έχει ξεκινήσει μια στρατιωτική συσσώρευση κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία, είναι πιθανό ότι το Κίεβο σχεδίαζε να δημοσιοποιήσει αυτήν την είδηση τύπου J6 περίπου την ίδια ώρα, προκειμένου να εκμεταλλευτεί προβλέψιμους ισχυρισμούς για ρωσική εμπλοκή ως πρόσχημα για τα προαναφερθέντα μέτρα.
Με αυτόν τον τρόπο, αυτή η κίνηση θα μπορούσε στη συνέχεια να χαρακτηριστεί ως «αμυντική» παρόλο που αναμφισβήτητα βασίζεται στη μεταφορά τουλάχιστον μιας πρόθεσης απειλής του αμοιβαίου αμυντικού συμμάχου της Ρωσίας.
Συνδυάζοντας τα όλα αυτά, φαίνεται ότι οι συνωμότες είναι εγχώριοι αντιφρονούντες χωρίς δεσμούς με τη Ρωσία, αν και μπορεί να έχουν κάποιες διασυνδέσεις με δυσαρεστημένα μέλη του στρατού.
Οι αρχές γνώριζαν για τα σχέδιά τους από νωρίς, αλλά αρνήθηκαν να τους αντιμετωπίσουν αμέσως, καθώς ήθελαν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες.
Ωστόσο, το απώτερο κίνητρο ήταν αυτή η ιστορία να συμπέσει με τις τελευταίες εντάσεις στη Λευκορωσία και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, προμηνύοντας έτσι πιθανώς περισσότερες δυτικές κλιμακώσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών