Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανή κενά στα αμυντικά συστήματα ΕΕ και Δύσης - Μαύρη τρύπα όπλων η Ουκρανία - Και στο τέλος επωφελούνται ... οι ΗΠΑ

Πρωτοφανή κενά στα αμυντικά συστήματα ΕΕ και Δύσης - Μαύρη τρύπα όπλων η Ουκρανία - Και στο τέλος επωφελούνται ... οι ΗΠΑ
Εσπευσμένα αναλαμβάνουν δράση οι δυτικοί μετά τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε όπλα
Καθώς ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, εμφανίζονται συνεχή ρεπορτάζ, που αποκαλύπτουν ότι η αποστολή υπάρχοντος εξοπλισμού στο Κίεβο είχε «μειώσει» τα αποθέματα στην ίδια την Ευρώπη.
Αυτό οδήγησε στο τελευταίο αμυντικό σχέδιο της συμμαχίας, που απαιτεί μέτρα για την ενίσχυση της ποσότητας και της ετοιμότητας των συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, δήλωσαν αξιωματούχοι στους FT νωρίτερα.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σκοπεύουν να συζητήσουν την επιτάχυνση της προμήθειας όπλων στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ο Semafor.
«Τα κρίσιμα κενά» στη στρατιωτική ετοιμότητα της συμμαχίας πρέπει να αντιμετωπιστούν, ανέφεραν τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς το μπλοκ συνεχίζει να διοχετεύει όπλα στο καθεστώς του Κιέβου.
Ως απάντηση, αναμένεται να αναληφθεί δράση μέσω ενός σχεδίου που προτείνουν τα τρία κράτη της Βαλτικής του ΝΑΤΟ, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία, που ήταν στην πρώτη γραμμή της αντιρωσικής υστερίας σε όλη την ουκρανική κρίση, από κοινού φυσικά με την Πολωνία.
Η Συμμαχική Δέσμευση για τις Προμήθειες (ACDC) παρουσιάστηκε σε συνάντηση του Μαΐου στην Παλάγκα της Λιθουανίας, από τους υπουργούς Άμυνας της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας.
Εκεί, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Λετονό Andris Spruds και τη Λιθουανή Laurynas Kasciunas, ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Hanno Pevkur εξήγησε ότι η πρωτοβουλία απαιτεί επιπλέον κονδύλια και ότι το ελάχιστο επίπεδο δαπανών 2% που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του 2023 δεν ήταν πλέον «επαρκές».
Σύμφωνα με το πενταετές σχέδιο, η συμμαχία θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την προμήθεια «αεράμυνας, βολών μεγάλης εμβέλειας και πυρομαχικών», μετέφερε στο πρακτορείο ο Tuuli Duneton, υφυπουργός Αμυντικής Πολιτικής στο Υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας.
«Η παράδοση αυτών των όπλων ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί θα απαιτούσε την επένδυση πρόσθετων πόρων», φέρεται να αναγνώρισε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Πρόσθεσε ότι το σχέδιο είχε συμφωνηθεί κατ' αρχήν σε μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τα εξοπλιστικά - Υπογράφουν σύμφωνο για την αμυντική βιομηχανία

Όσον αφορά την Ουάσιγκτον, «υποστηρίζει την πρόθεση της πρότασης και συνεργάζεται με τους συμμάχους για το πώς να την ενσωματώσει στα παραδοτέα της συνόδου κορυφής», όπως φέρεται να είπε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι βασικές ιδέες της πρότασης θα «ενσωματωθούν» στο σύμφωνο για την αμυντική βιομηχανία που αναμένεται να υπογραφεί στη σύνοδο κορυφής, δήλωσε Λετονός εκπρόσωπος στο δημοσίευμα.
Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου.
Θα τιμήσει την 75η επέτειο της βορειοατλαντικής συμμαχίας, η οποία ιδρύθηκε το 1949.
Ο τίτλος της συνόδου είναι «Η Ουκρανία και η διατλαντική ασφάλεια».
Το ΝΑΤΟ δεν θα απευθύνει επίσημη πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Αιμορραγεί η Δύση σε όπλα και πυρομαχικά - Και στο τέλος επωφελούνται ... οι ΗΠΑ

Έτσι το ζήτημα της άυξησης των αμυντικών δαπανών και των δαπανηρών προμηθειών προς όφελος των ΗΠΑ αναμένεται να απασχολήσει έντονα τους συμμάχους του ΝΑΤΟ καθώς η υποστήριξη του καθεστώτος στο Κίεβο συνεχίζει να αιμορραγεί τα δικά τους αποθέματα.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του μπλοκ έχουν μόνο ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων αεράμυνας που θα απαιτείτο εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία επεκτεινόταν σε μια άμεση αντιπαράθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ, ανέφεραν αξιωματούχοι από τους Financial Times.
Ταυτόχρονα, η σύγκρουση στην Ουκρανία μεταφράζεται ως αναμενόταν σε τεράστιο όφελος για τους κορυφαίους αμυντικούς εργολάβους της ίδιας της Αμερικής, ανεβάζοντας τις μετοχές τους και ενισχύοντας τα κέρδη τους.
Ωστόσο, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνεχίζουν να σπαταλούν τα χρήματα των φορολογουμένων για όπλα για την Ουκρανία, η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει αποτελεσματικά αυτόν τον οπλισμό.

Το μόνο που καταφέρνουν είναι να παρατείνουν μια ανώφελη σύγκρουση

Η Ρωσία έχει επίμονα προειδοποιήσει τις δυτικές χώρες να μην προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτού του είδους η βοήθεια θα χρησιμεύσει μόνο στην παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Επιπλέον, η Μόσχα έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς της Δύσης περί υποτιθέμενης ρωσικής απειλή ως αβάσιμες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin έχει τονίσει, άλλωστε, νωρίτερα αυτό το έτος ότι οι ισχυρισμοί της Δύσης σχετικά με τα σχέδια της Μόσχας να εξαπολύσει πόλεμο με το ΝΑΤΟ είναι «απλά σκουπίδια».
Απέρριψε επίσης την παραφιλολογία σχετικά με ρωσικά σχέδια επίθεσης στην Ευρώπη μετά το τέλος μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία ως «πλήρη ανοησία και εκφοβισμό των Ευρωπαίων για να συμπιέσουν χρήματα από αυτούς για σκοπούς που σχετίζονται με την άμυνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης