Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επανάσταση των υπερορθόδοξων Εβραίων – Δεν θέλουν να πολεμήσουν για το Ισραήλ – Βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ

Η επανάσταση των υπερορθόδοξων Εβραίων – Δεν θέλουν να πολεμήσουν για το Ισραήλ – Βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ

Οργή για την υποχρεωτική στράτευση

Σχετικά Άρθρα

Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, που αφορά στην υποχρεωτική στράτευση των νέων υπερορθοδόξων Εβραίων της χώρας, με αποτέλεσμα μαζικές διαδηλώσεις με επεισόδια να ξεσπάσουν στην Ιερουσαλήμ.
Όπως αναφέρει το BBC, το περασμένο σαββατοκύριακο, η ισραηλινή πρωτεύουσα πλημμύρησε με χιλιάδες υπερορθόδοξους Εβραίους – μεγάλους και νέους- ντυμένοι στα μαύρα και στα λευκά, που ομόφωνα εναντιώνονται στην απόφαση.
Οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στους δρόμους της Mea Shearim -που είναι η καρδιά της υπερορθόδοξης κοινότητας- στην Ιερουσαλήμ για μια οργισμένη διαμαρτυρία κατά της επιστράτευσης.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου την 25η Ιουνίου, οι νεαροί υπερορθόδοξοι Εβραίοι άνδρες, ή Χαρέντι, όπως αποκαλούνται, είναι πλέον υποχρεωτικό να καταταγούν στον ισραηλινό στρατό.
Άρονται, επίσης, ορισμένες από τις παροχές που τους παρείχε το κράτος, όπως το να τερματίσει ορισμένες επιχορηγήσεις που λάμβαναν.
Στο Ισραήλ, ο στρατός περιγράφεται συχνά ως «ο λαϊκός στρατός» και η ευρείας κλίμακας εξαίρεση των υπερορθόδοξων εβραίων ανδρών από τη στράτευση αποτελεί σημείο διαμάχης εδώ και δεκαετίες, καθώς εδώ και 76 χρόνια οι Χαρέντι δεν στρατεύονται.
Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι θεωρείτο μέχρι πρότινος ότι ανήκουν σε μια ξεχωριστή «κοινωνική τάξη» και απολάμβαναν, μεταξύ άλλων, και ιδιαίτερα πολιτικά οφέλη, με πολλά μέλη της κοινότητας να κατέχουν σημαντικά αξιώματα.
Εκτός των άλλων, οι Χαρέντι αποτελούν σημαντική στήριξη των εκάστοτε πολιτικών ηγετών, όπως του ισραηλινού πρωθυπουργού μέχρι πρότινος.
Ωστόσο, οι πολίτες πιστεύουν ότι όλοι οι Εβραίοι πολίτες πρέπει να υπηρετούν στο στρατό, ιδίως σε καιρό πολέμου, όπως αυτή την περίοδο που η χώρα πραγματοποιεί διαρκώς επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης