Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καρφί του CNBC για ατελείωτο «τέντωμα» των εργαζομένων από τον Μητσοτάκη – Ανάπτυξη με υποπληρωμένα χαμαλίκια από την κυβέρνηση των ελίτ

Καρφί του CNBC για ατελείωτο «τέντωμα» των εργαζομένων από τον Μητσοτάκη – Ανάπτυξη με υποπληρωμένα χαμαλίκια από την κυβέρνηση των ελίτ
Η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει στα μυαλά της, να αρχίσει να παράγει καινοτομία και να «γεννήσει» εταιρείες ανάπτυξης, ανθεκτικές σε μαύρους κύκνους, αλλά…
Η χθεσινή (2/7) ήταν μια πολύ κακή ημέρα για τη χώρα καθώς υπήρξε αφετηρία εφαρμογής της εξαήμερης εργασίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση των ελίτ, έφερε ένα νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους.
Έξι μέρες εργασία χωρίς ρεπό, δεκάωρη και δωδεκάωρη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες, κανονικοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας – ένας παραλογισμός εκμετάλλευσης…
Μάλιστα, πρόκειται για πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, που έγινε θέμα σε όλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συνόλου εργατικών νόμων πέρυσι, οι εργαζόμενοι ιδιωτικών επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο φέρεται να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται επιπλέον δύο ώρες την ημέρα ή ένα επιπλέον οκτάωρο.
Η αλλαγή σημαίνει ότι η παραδοσιακή 40ωρη εργασιακή εβδομάδα θα μπορούσε να γίνει 48ώρη για ορισμένες επιχειρήσεις.
Η υπέρ των επιχειρήσεων κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είπε ότι το μέτρο είναι και «φιλικό προς τους εργαζόμενους» και «βαθιά προσανατολισμένο στην ανάπτυξη».
Έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τους εργαζόμενους που δεν αποζημιώνονται επαρκώς για την υπερωριακή εργασία και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της αδήλωτης εργασίας.
Φυσικά, εργατικά συνδικάτα και πολιτικοί παρατηρητές επέκριναν δριμύτατα την κίνηση.
Ο Γιώργος Κατσαμπέκης, λέκτορας ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Loughborough του Ηνωμένου Βασιλείου, περιέγραψε τη θέσπιση του εργατικού νόμου από την ελληνική κυβέρνηση ως «ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω» για ένα εργατικό δυναμικό που εργάζεται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάζονται περισσότερο από εκείνους στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και στα άλλα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Οι Έλληνες εργαζόμενοι βρέθηκε ότι εργάστηκαν κατά μέσο όρο 1.886 ώρες το 2022, περισσότερες από τον μέσο όρο των ΗΠΑ 1.811 και τον μέσο όρο της ΕΕ 1.571.
«Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες την εβδομάδα στην Ευρώπη.
Τώρα μπορεί να αναγκαστούν να εργαστούν για έκτη μέρα, μετά από αυτήν την ελληνική [κυβερνητική] απόφαση» δήλωσε ο John O’Brennan, καθηγητής του δικαίου της ΕΕ από το Πανεπιστήμιο Maynooth της Ιρλανδίας, μέσω της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων X τη Δευτέρα.
«Είναι γελοίο, αντιτίθεται στη μετάβαση στην τετραήμερη εργασία, που ισχύει στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες», πρόσθεσε.
Να σημειωθεί πως το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας – σύμφωνα με το νόμο 5053/23 – αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας οι οποίες εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Δεν θα αφορά ΔΕΚΟ, δημόσιο τομέα και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός.
Capture_200.JPG
Βαριά βιομηχανία

Όπως είναι γνωστό, όλα κινούνται γύρω από τον Τουρισμό... - στην Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτε άλλο...
Ο τομέας του Τουρισμού αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής, αλλά με δυσκολία θα ανταποκριθεί στη ζωτική θερινή περίοδο.
Η αδυναμία εύρεσης ικανού προσωπικού ανέδειξε, σε μεγάλο βαθμό, την ευπάθεια του κλάδου και τις ελάχιστες προοπτικές που προσφέρει.
Οι Έλληνες υποψήφιοι για εργασία το έχουν αντιληφθεί αυτό και δεν επιθυμούν πλέον να προσφέρουν υπηρεσίες.
Επισημαίνεται ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μια πλήρως απορρυθμισμένη αγορά.
Μάλιστα, το πρόβλημα είναι τέτοιο, που απειλεί σοβαρά την ανάκαμψη της χώρας, δεδομένης της σημασίας του Τουρισμού για την οικονομία.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, στον Τουρισμό απασχολούνται περισσότερα από 432.000 άτομα, ή 10% του εθνικού εργατικού δυναμικού.
Το δε 92% των επιχειρήσεων που άνοιξαν μεταξύ του 2010 και του 2020 ήταν στον τομέα των τροφίμων και ποτών, κάτι που οδήγησε σε μια μακροχρόνια κρίση υπερπροσφοράς, η οποία κορυφώθηκε με την πανδημία.
Άρα τυχόν προβλήματα μπορεί να έχουν σκληρές μακροοικονομικές επιπτώσεις.
Αλλά τι πρέπει να γίνει;
Ευνόητο είναι ότι πολλά μένουν να αλλάξουν.
Οι ειδικοί ξέρουν, κατανοούν, αντιλαμβάνονται.
Πολύ σωστά οι τράπεζες θα πρέπει να γίνουν επιλεκτικότερες σε ό,τι αφορά την παροχή δανείων – κάτι που ήδη συμβαίνει.
Σωστό είναι να χρηματοδοτούνται εταιρείες που μπορούν να αναπτύξουν οικονομίες κλίμακας.
Από την άλλη, η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει στα μυαλά της, να αρχίσει να παράγει καινοτομία και να «γεννήσει» εταιρείες ανάπτυξης, ανθεκτικές σε μαύρους κύκνους.
Εταιρείες εντάσεως γνώσης, που θα συμβάλουν ουσιαστικά στο ΑΕΠ, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς μισθούς, όχι υποπληρωμένα χαμαλίκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης