Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραηλινά άρματα μάχης προελαύνουν στη Γάζα – Σε τέλμα οι προσπάθειες για κατάπαυση πυρός

Ισραηλινά άρματα μάχης προελαύνουν στη Γάζα – Σε τέλμα οι προσπάθειες για κατάπαυση πυρός
Το Ισραήλ δήλωσε τον Μάιο ότι διερευνά τους θανάτους Παλαιστινίων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου
Το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ στην Παλαιστίνη εκτόξευσε ρουκέτες προς το Ισραήλ τη Δευτέρα (1 Ιουλίου), ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι μάχες στη Γάζα και τα ισραηλινά τανκς εισέρχονταν πιο μέσα σε τμήματα του θύλακα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και αξιωματούχων.
Η Ισλαμική Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς δήλωσε ότι οι μαχητές της εκτόξευσαν ρουκέτες προς διάφορες ισραηλινές κοινότητες κοντά στον φράχτη με τη Γάζα ως απάντηση στα «εγκλήματα του σιωνιστικού εχθρού εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας».
Οι σφαίρες των 20 ρουκετών δεν προκάλεσαν θύματα, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Όμως η επίθεση έδειξε ότι οι παλαιστίνιοι μαχητές εξακολουθούν να έχουν στην διάθεσή τους πυραύλους σχεδόν εννέα μήνες μετά την έναρξη μιας σύγκρουσης, για την οποία το Ισραήλ λέει ότι αποσκοπεί στην εξουδετέρωση των απειλών εναντίον του.
Κάτοικοι πολλών γειτονιών στο ανατολικό Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, δήλωσαν ότι είχαν λάβει ηχητικά μηνύματα από ισραηλινούς τηλεφωνικούς αριθμούς που τους διέταζαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
«Για την ασφάλειά σας, πρέπει να απομακρυνθείτε αμέσως προς την ανθρωπιστική ζώνη», έγραψε ο εκπρόσωπος του στρατού Αβιτσάι Αντράι στο Χ σε μια έκκληση προς τους κατοίκους και τους εκτοπισμένους που ζουν στις περιοχές αυτές.
Ορισμένοι υπέθεσαν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιστρέψουν στην περιοχή, την οποία είχαν εγκαταλήψει εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του νωρίτερα τη Δευτέρα ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την περιοχή Χαν Γιουνίς.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ πλησιάζει στο στόχο του να εξουδετερώσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης που κυβερνά τη Γάζα και ηγήθηκε της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο. Οι λιγότερο έντονες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, είπε.
«Προχωράμε προς το τέλος της φάσης της εξάλειψης του τρομοκρατικού στρατού της Χαμάς και θα υπάρξει συνέχεια για να χτυπήσουμε τα υπολείμματά της», δήλωσε ο Νετανιάχου.
Η βία αναζωπυρώθηκε επίσης τη Δευτέρα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι μια γυναίκα και ένα αγόρι σκοτώθηκαν στην πόλη Τουλκάρμ κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων. Μια ημέρα νωρίτερα, ισραηλινό πλήγμα στην ίδια περιοχή σκότωσε ένα μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Σε ορισμένα τμήματα της Γάζας, οι μαχητές συνεχίζουν να οργανώνουν επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων σε περιοχές που ο στρατός είχε εγκαταλείψει πριν από μήνες.
Τα ισραηλινά τανκς επέκτειναν την εισβολή τους στο προάστιο Σετζάγια της ανατολικής πόλης της Γάζας για πέμπτη ημέρα και τα τανκς προχώρησαν προς τη δυτική και κεντρική Ράφα, στη νότια Γάζα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε με τη σειρά του ότι σκότωσε έναν αριθμό πολεμιστών στη Σετζάγια τη Δευτέρα και βρήκε εκεί μεγάλες ποσότητες όπλων.
Η Χαμάς, από την άλλη, δήλωσε ότι μαχητές της παρέσυραν μια ισραηλινή δύναμη σε ένα σπίτι γεμάτο εκρηκτικά στα ανατολικά της Ράφα το οποίο και ανατίναξαν, προκαλώντας φυσικά θύματα.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη στη νότια Γάζα χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι ο στρατιώτης σκοτώθηκε στη Ράφα σε ένα γεμάτο με εκρηκτικά σπίτι – πιθανή αναφορά στο περιστατικό που ανέφερε η Ισλαμική Τζιχάντ.
Επίσης στη Ράφα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μια αεροπορική επιδρομή σκότωσε έναν μαχητή που εκτόξευσε αντιαρματικό πύραυλο εναντίον των στρατευμάτων του.
Το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι η επιχείρησή του στη Ράφα, η οποία έχει ως στόχο να πατάξει τη Χαμάς, θα ολοκληρωθεί σύντομα. Αφού τελειώσει η έντονη φάση του πολέμου, οι δυνάμεις του θα επικεντρωθούν σε μικρότερης κλίμακας επιχειρήσεις που έχουν ως στόχο να σταματήσουν τη Χαμάς να ανασυντάσσεται, λένε αξιωματούχοι.
Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν περίπου 250 ομήρους, μεταξύ των οποίων πολίτες και στρατιώτες, πίσω στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς καταμετρητές.
Η επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε αντίποινα έχει σκοτώσει σχεδόν 38.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, και έχει αφήσει τον πυκνοκατοικημένο παράκτιο θύλακα σε ερείπια.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και μη μαχητών, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι άμαχοι. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι 317 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των Παλαιστινίων νεκρών είναι μαχητές.

Οι προσπάθειες κατάπαυσης πυρός έχουν κολλήσει

Οι προσπάθειες των Αράβων ως διαμεσολαβητές για να πετύχουν κατάπαυση του πυρός, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν βαλτώσει. Η Χαμάς λέει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο και να επιφέρει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Το Ισραήλ, από την άλλη, υποστηρίζει ότι θα δεχτεί μόνο προσωρινές παύσεις στις μάχες μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.
Οι ισραηλινές αρχές απελευθέρωσαν 54 Παλαιστίνιους που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσαν Παλαιστίνιοι συνοριακοί αξιωματούχοι.
Ανάμεσά τους ήταν ο Μοχάμαντ Αμπού Σελμέγια, ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα, ο οποίος συνελήφθη από τον στρατό όταν οι δυνάμεις του εισέβαλαν για πρώτη φορά στην ιατρική εγκατάσταση τον Νοέμβριο.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο στρατός μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του νοσοκομείου από τις 7 Οκτωβρίου που δείχνει ενόπλους και ομήρους στις εγκαταστάσεις και οδήγησε δημοσιογράφους σε μια σήραγγα που βρέθηκε στο συγκρότημα.
Η Χαμάς έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο Αμπού Σελμέγια απέρριψε τους ισχυρισμούς τη Δευτέρα και δήλωσε ότι οι κρατούμενοι κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, μεταξύ άλλων στερήθηκαν τροφή και φάρμακα, και ότι ορισμένοι πέθαναν.
«Υπέστην σοβαρά βασανιστήρια, το μικρό μου δάχτυλο έσπασε και με χτύπησαν στο κεφάλι μέχρι που βγήκε αίμα, περισσότερες από μία φορές», δήλωσε ο Αμπού Σελμέγια σε συνέντευξη Τύπου σε νοσοκομείο στη νότια Γάζα.
Το Ισραήλ δήλωσε τον Μάιο ότι διερευνά τους θανάτους Παλαιστινίων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς και ένα στρατόπεδο κράτησης που διαχειρίζεται ο στρατός, όπου απελευθερωμένοι κρατούμενοι και ομάδες δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει κακοποίηση των κρατουμένων.
Ο στρατός δεν σχολίασε αμέσως τις παρατηρήσεις του Αμπού Σελμέγια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης