Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρχισε το «αντάρτικο» από τους Δημοκρατικούς – Καλούν επισήμως τον Biden να αποχωρήσει, έχει ήδη χάσει τις εκλογές

Άρχισε το «αντάρτικο» από τους Δημοκρατικούς – Καλούν επισήμως τον Biden να αποχωρήσει, έχει ήδη χάσει τις εκλογές
Το ποσοστό αποδοχής του Biden έχει πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 36% μετά το debate με τον Trump
Εκ νέου πίεση για να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα για επανεκλογή αντιμετωπίζει ο Joe Biden, αφού ήδη τρεις βουλευτές τον καλούν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα.
Ο Lloyd Doggett, ένας Δημοκρατικός βουλευτής από το Τέξας, έγινε την Τρίτη ο πρώτος βουλευτής από το κόμμα του προέδρου που ζήτησε δημοσίως από τον Biden να παραιτηθεί, λέγοντας ότι «διακυβεύονται πάρα πολλά για να διακινδυνεύσουμε μια νίκη Trump» στις εκλογές του Νοεμβρίου.
«Αναγνωρίζοντας ότι, σε αντίθεση με τον Trump, η πρώτη δέσμευση του Προέδρου Biden ήταν πάντα στη χώρα μας, όχι ο εαυτός του, ελπίζω ότι θα πάρει την οδυνηρή και δύσκολη απόφαση να αποσυρθεί», είπε ο Doggett.
Ο Jared Golden, ένας Δημοκρατικός βουλευτής από το Μέιν, δημοσίευσε αργότερα ένα άρθρο στην Bangor Daily News, μια τοπική εφημερίδα, λέγοντας ότι δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Biden να κερδίσει τον Νοέμβριο.
«Ενώ δεν σκοπεύω να τον ψηφίσω, ο Donald Trump θα κερδίσει», είπε ο Golden.
Η Marie Gluesenkamp Perez, μια Δημοκρατική βουλευτής από την πολιτεία της Ουάσιγκτον, είπε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι πίστευε ότι η απόδοση του Biden στο debate του είχε κοστίσει τις εκλογές.
«Όλοι καταλάβαμε αυτό που είδαμε, δεν μπορούμε να το αναιρέσουμε και η αλήθεια, νομίζω, είναι ότι ο Biden θα χάσει από τον Trump», είπε.
«Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά νομίζω ότι η ζημιά έχει γίνει από αυτό το debate».
Οι δηλώσεις των βουλευτών έγιναν καθώς οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες κανόνισαν να συναντήσουν τον Biden την Τετάρτη.
Οι κυβερνήτες, μια ισχυρή ομάδα μέσα στο κόμμα, σκόπευαν να συζητήσουν την κατάσταση του προέδρου, σύμφωνα με το CNN.
Οι κινήσεις αντανακλούσαν την ανησυχία σε όλο το κόμμα σχετικά με την ηλικία και την ικανότητα του Biden για το αξίωμα, η οποία ενισχύθηκε μετά την απόδοσή του στο ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας κατά του Trump.
Ένας δωρητής της Νέας Υόρκης είπε: «Νομίζω ότι η δυναμική αυξάνεται για την απομάκρυνση του Biden.
Νομίζω ότι μέρος της είναι και η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου ο Trump αποκτά αυτή την ασυλία και ο κόσμος αρχίζει να φοβάται.
Τι θα συμβεί αν κερδίσει ο Trump; Είναι μια καταστροφή."

Η πλευρά Biden

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Jeff Zients, επρόκειτο να πραγματοποιήσει κλήση όλων των υπαλλήλων την Τετάρτη, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο.
Ο Biden απάντησε στην ανησυχία του κόμματός του σχετικά με την απόδοσή του στο debate, λέγοντας στο κοινό σε έναν έρανο την Τρίτη ότι δεν ήταν «τόσο έξυπνο» που γύρισε τον κόσμο μερικές φορές» πριν από το debate με τον Trump.
«Δεν άκουσα τους συμβούλους μου...και μετά σχεδόν με πήρε ο ύπνος στη σκηνή».
Ενώ ο πρόεδρος ταξίδεψε στη Γαλλία για τους εορτασμούς της D-Day και στην Ιταλία για τη συνάντηση των ηγετών της G7 νωρίτερα τον Ιούνιο, πέρασε όλη την εβδομάδα πριν από τη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης κεκλεισμένων των θυρών προετοιμάζοντας τη στο Camp David.
Η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έδειξε ότι το ποσοστό αποδοχής του Biden μεταξύ των ψηφοφόρων είχε πέσει σε ιστορικό χαμηλό μετά το debate.
Η έρευνα από το CNN έδειξε επίσης ότι η αντιπρόεδρος του Biden, Kamala Harris, θα τα πήγαινε καλύτερα από αυτόν σε μια υποθετική μάχη με τον Trump.
Μεταξύ των δύο ομάδων Δημοκρατικών κυβερνήτων που θα μπορούσαν να παρευρεθούν στη συνάντηση της Τετάρτης, ο Gavin Newsom από την Καλιφόρνια και η Gretchen Whitmer από το Michigan έχουν προβληθεί ως πιθανοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Biden εάν αποχωρήσει.
Ο κυβερνήτης του Ιλινόις JB Pritzker, συμπρόεδρος της εκστρατείας επανεκλογής του Biden και άλλος πιθανός αντικαταστάτης του, θα παραστεί στη συνάντηση, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τα σχέδιά του.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre είπε την Τρίτη ότι ο Biden θα συναντηθεί επίσης με την ηγεσία του Κογκρέσου τις επόμενες ημέρες και ότι θα δώσει μια σπάνια συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα.
Οι προσθήκες στο πρόγραμμα του προέδρου έρχονται καθώς οι Δημοκρατικοί ζητούν από την ομάδα Biden να καταστήσει τον πρόεδρο διαθέσιμο στο κοινό μέσω συνεντεύξεων τύπου και άλλων μη προγραμματισμένων εκδηλώσεων για να προσπαθήσει να κατευνάσει τις ανησυχίες για την οξύνοιά του.

Αυξάνονται οι ψίθυροι δυσαρέσκειας

Ενώ ο Doggett είναι ο μόνος βουλευτής που ζήτησε δημόσια να αποχωρήσει ο Biden από την κούρσα, η δήλωσή του απηχούσε ιδιωτικά σχόλια και από άλλους Δημοκρατικούς βουλευτές και στελέχη μετά τη συζήτηση.
Η Nancy Pelosi, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών, αναγνώρισε σε συνέντευξή της στο MSNBC την Τρίτη ότι ήταν «νόμιμο» να αμφισβητηθεί η κατάσταση του προέδρου.
Ο Jim Clyburn, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Biden στο Κογκρέσο, είπε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Biden ως προεδρικό υποψήφιο του κόμματος, αλλά φαινόταν να σκέφτεται μια αλλαγή στην κορυφή, λέγοντας ότι θα υποστήριζε την Harris «αν αποχωρούσε».
Ο Sheldon Whitehouse, ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Ρόουντ Άιλαντ, εξέφρασε επίσης ανησυχίες τη Δευτέρα για την φυσική κατάσταση του προέδρου.
«Οι άνθρωποι θέλουν να το βεβαιώσουν»...ο πρόεδρος και η ομάδα του είναι ειλικρινής μαζί μας για την κατάστασή του, ότι αυτή ήταν μια πραγματική ανωμαλία και όχι μόνο όπως είναι αυτές τις μέρες», είπε ο Whitehouse σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.
Ο Jean-Pierre είπε ότι η ομάδα του Λευκού Οίκου «κατανοεί τις ανησυχίες» και αναγνώρισε ότι ο πρόεδρος «δεν είχε μια υπέροχη βραδιά» στη σκηνή του debate, αλλά έδειξε το ιστορικό του.
«Ξέρει πώς να κάνει τη δουλειά»...Το ρεκόρ του το αποδεικνύει», είπε.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η δημοσκόπηση του CNN, που διεξήχθη μετά το debate της Πέμπτης, έδειξε τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων και περισσότεροι από τους μισούς Δημοκρατικούς και ανεξάρτητους που κλίνουν στους Δημοκρατικούς, είπαν ότι το κόμμα θα είχε καλύτερη θέση στην προεδρία με έναν νέο υποψήφιο.
Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Trump προηγείται του Biden με διαφορά έξι μονάδων, 49-43, μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο.
Το ποσοστό αποδοχής του προέδρου έπεσε στο νέο χαμηλό του 36% μεταξύ όλων των Αμερικανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης