Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, στο 71,6% - Αποδίδει η δρακόντεια νομισματική πολιτική

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, στο 71,6% - Αποδίδει η δρακόντεια νομισματική πολιτική
Κανένας οικονομολόγος που ρωτήθηκε από το Bloomberg δεν προέβλεψε μια τέτοια απότομη επιβράδυνση
Ο τουρκικός πληθωρισμός υποχώρησε για πρώτη φορά μετά οκτώ μήνες, μια επιβράδυνση ταχύτερη από την εκτιμώμενη, μετά την κορύφωση του τον Μάιο.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο συνολικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 71,6% τον Ιούνιο, από 75,5% τον προηγούμενο μήνα.
Η μηνιαία αύξηση των τιμών, το προτιμώμενο μετρητή της κεντρικής τράπεζας, έφτασε στο 1,6%, το χαμηλότερο σε περισσότερο από ένα χρόνο.
Κανένας οικονομολόγος που ρωτήθηκε από το Bloomberg δεν προέβλεψε μια τέτοια απότομη επιβράδυνση.
Οι διάμεσες προβλέψεις των αναλυτών ήταν για ετήσιο ρυθμό 72,6% και μηνιαία μεταβολή 2,2%.
«Η διαδικασία αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Mehmet Simsek στο X.
Τα κρατικά ομόλογα σε λίρες σημείωσαν ράλι μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, με την απόδοση των τίτλων 2 και 10 ετών να υποχωρεί κατά 82 μονάδες βάσης και 36 μονάδες βάσης, αντίστοιχα.

Παραμένει σφιχτή η νομισματική πολιτική

Η Τουρκία αρχίζει να γυρίζει σελίδα σε δύο χρόνια μιας σοβαρής συμπίεσης του κόστους ζωής που προκαλείται από έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς αύξησης των τιμών στον κόσμο.
Οι αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι η υποχώρηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ταχείας αποπληθωριστικής διαδικασίας μετά από έναν επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης που αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά πάνω από 40 ποσοστιαίες μονάδες στο 50% σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά πώς εξελίσσεται η επιβράδυνση.
Η τροχιά που θα ακολουθήσει θα καθορίσει επίσης πότε οι μειώσεις επιτοκίων θα επιστρέψουν στην ατζέντα των πολιτικών που δίνουν όμως ένα αυστηρό μήνυμα προειδοποιώντας ότι η προσέγγισή τους θα παραμείνει σφιχτή «μέχρι μια σημαντική και διαρκή πτώση της υποκείμενης τάσης» του μηνιαίου πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός μπορεί να επιβραδυνθεί στο «50% ή και ελαφρώς χαμηλότερο» τον Αύγουστο, εκτίμησε ο Tufan Comert, διευθυντής στρατηγικής παγκόσμιων αγορών στην BBVA στο Λονδίνο.
«Μετά από αυτό, η πτώση του πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί καθώς το ευνοϊκό αποτέλεσμα της βάσης αρχίζει να εξαλείφεται, αλλά η επίδραση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και ως εκ τούτου η χαλάρωση στην οικονομία θα γίνουν πιο αποτελεσματικές», δήλωσε ο Comert.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης