Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Προοδευτική» Ιρλανδία: Μία στις έξι εγκυμοσύνες καταλήγει σε έκτρωση – Ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο κατά της παραδοσιακής οικογένειας

«Προοδευτική» Ιρλανδία: Μία στις έξι εγκυμοσύνες καταλήγει σε έκτρωση – Ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο κατά της παραδοσιακής οικογένειας
Θα αλλάξει ο ορισμός της οικογένειας
Σχετικά Άρθρα
Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας κατέγραψε σχεδόν 20% αύξηση στις αμβλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2023, τερματίζοντας περίπου το 1/6 όλων των κυήσεων.
Με ένα σωρευτικό σύνολο μόλις πάνω από 36.000 αμβλώσεις που πραγματοποιούνται στη Δημοκρατία υπό το νέο καθεστώς, η πρώην θέση της Ιρλανδίας ως ευρωπαϊκό στρατόπεδο κατά των εγκεκριμένων από το κράτος αμβλώσεων ανατρέπεται.
Μετά από μια έντονη κυβερνητική εκστρατεία, οι αμβλώσεις έως και 12 εβδομάδων νομιμοποιήθηκαν μετά από δημοψήφισμα το 2018.
Οι Ιρλανδοί βουλευτές που είναι υπέρ της ζωής προειδοποιούν τώρα ότι οι υπηρεσίες υγείας της χώρας υποβαθμίζουν συγκεκριμένα τις εναλλακτικές λύσεις για τις γυναίκες που αναζητούν άμβλωση.
Παρά το γεγονός ότι οι υποτιθέμενοι κίνδυνοι για τη ζωή της μητέρας είναι ο κύριος λόγος που προβάλλεται από τους υποστηρικτές της απελευθέρωσης, το Ιρλανδικό Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε σε δήλωση ότι μόλις 21 αμβλώσεις πραγματοποιήθηκαν πέρυσι «λόγω κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία» της γυναίκας.
Υπολογίζεται ότι, λόγω των νομοθετικών αλλαγών, το ποσοστό των αμβλώσεων στη Δημοκρατία έχει εκτοξευθεί κατά 250% τα χρόνια μετά τη νομιμοποίηση.
Αυτός συγκρίνεται με τον αριθμό των εγκύων Ιρλανδών —2.879 που καταγράφηκαν το 2018— που επέλεξαν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποβάλουν τα μωρά τους προτού μπορέσουν να το κάνουν στην Ιρλανδία.
Ενώ πραγματοποιήθηκαν 6.666 αμβλώσεις κατά το πρώτο έτος του νέου νόμου, ο αριθμός αυτός σταδιακά αυξήθηκε.
Οι βουλευτές του κατεστημένου (TDs) έχουν αντιταχθεί σε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανακούφιση από τον πόνο στα αγέννητα και φθάνει στο σημείο να προτείνει νέα νομοθεσία για την απαγόρευση των ακτιβιστών υπέρ της ζωής έξω από κλινικές αμβλώσεων, μια κίνηση που καταδικάζεται ως προσβολή των πολιτικών ελευθεριών.
Η άνοδος των αμβλώσεων φαίνεται να αντικατοπτρίζεται στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου οι αμβλώσεις νομιμοποιήθηκαν με ψηφοφορία στο περιφερειακό κοινοβούλιο του Stormont το 2020.
Εκεί, ο αριθμός των αμβλώσεων αυξήθηκε σε 2.100—από 1.600 τον πρώτο χρόνο μετά την απελευθέρωση.
Κατά λάθος, πέντε χρόνια μετά τη νομιμοποίηση της άμβλωσης, τα ιρλανδικά σχολεία αναφέρουν αξιοσημείωτη πτώση στις εγγραφές μαθητών, μετά από κατάρρευση του συνολικού αριθμού των γεννήσεων ζώντων κατά 20% μέσα σε μια δεκαετία.
Παρά τον αυξανόμενο αριθμό αμβλώσεων, η ιρλανδική κυβέρνηση είναι ανένδοτη στην περαιτέρω απελευθέρωση των νόμων για τις αμβλώσεις.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (Tánaiste) Micheál Martin σηματοδότησε την έγκρισή του για την κατάργηση του τρέχοντος υποχρεωτικού τριήμερου χρόνου αναμονής για τις γυναίκες που ζητούν άμβλωση.
Χιλιάδες Ιρλανδοί ακτιβιστές υπέρ της ζωής θα συγκεντρωθούν στο Δουβλίνο το Σάββατο (6/7/2024) για μια ετήσια συγκέντρωση.
Στόχος τους είναι να βασιστούν σε μια νίκη στα πρόσφατα δημοψηφίσματα που αποσκοπούν στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του ιρλανδικού συντάγματος αλλάζοντας τον ορισμό της οικογένειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης