Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορικό ρεκόρ για τα BRICS: Στο 35,7% το μερίδιο τους επί του παγκόσμιου ΑΕΠ - Βουτιά στο 29% για τη G7

Ιστορικό ρεκόρ για τα BRICS: Στο 35,7% το μερίδιο τους επί του παγκόσμιου ΑΕΠ - Βουτιά στο 29% για τη G7
Στο 29%, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, το παγκόσμιο οικονομικό μερίδιο της G7
Το 2023, οι χώρες των BRICS αντιπροσώπευαν συλλογικά το 35,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ ως προς την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP), σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και κατέγραψαν έτσι ένα ιστορικό ρεκόρ.
Από την ίδρυσή του το 2006, το μπλοκ έχει δει το παγκόσμιο οικονομικό του μερίδιο να αυξάνεται κατά 10,2 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την ανάλυση του Sputnik που βασίζεται σε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αντίθετα, οι χώρες της G7 είδαν τους οικονομικούς τους δείκτες να μειώνονται στο 29%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, χάνοντας 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από έτος σε έτος.
Από το 2006, το μερίδιο της G7 στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 9,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Συνολικά, το παγκόσμιο ΑΕΠ σε όρους PPP έφτασε τα 184,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αντικατοπτρίζοντας μια αύξηση του 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Εν τω μεταξύ, οι υπόλοιπες χώρες εκτός αυτών των μεγάλων μπλοκ αντιπροσώπευαν το 35,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, διατηρώντας ένα σταθερό μερίδιο από το 1990, κυμαινόμενο εντός του εύρους της μονάδας.
Οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το δολάριο ΗΠΑ έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες μεταξύ των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που ... αναστατώθηκαν από την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin σχετικά με πιθανές νομισματικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των BRICS+.

Σε πλήρη εξέλιξη η αποδολαριοποίηση - Προς ενίαιο σύστημα πληρωμών τα BRICS

Διεθνείς οργανισμοί και ιδρύματα όπως το ΔΝΤ και η JPMorgan έχουν παρατηρήσει μια μετατόπιση από το δολάριο προς τα υπόλοιπα νομίσματα για πολλές εθνικές οικονομίες συμπεριλαμβανομένων των μελών των BRICS, λόγω γεωπολιτικών εντάσεων και οικονομικών εξαρτήσεων.
Κεντρικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε η λήξη της μακροχρόνιας συμφωνίας πετρελαιοδολαρίων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.
Αυτό επέτρεψε στη Σαουδική Αραβία να αναπροσανατολίσει τις πωλήσεις πετρελαίου της πέρα ​​από το δολάριο ΗΠΑ, επηρεάζοντας δυνητικά την οικονομία των ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση του Putin στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης παρουσίαζε λεπτομερώς τα σχέδια των BRICS για ένα ανεξάρτητο σύστημα πληρωμών με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τις δυτικές χρηματοπιστωτικές υποδομές.
Οι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι αυτή η πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται από σημαντικά αποθέματα χρυσού μεταξύ των χωρών BRICS, συνιστά μια στρατηγική κίνηση προς την οικονομική κυριαρχία και σταθερότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης