Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελικές δημοσκοπήσεις Βρετανία: Ολική καταστροφή Συντηρητικών – Από 430 με 444 έδρες οι Εργατικοί

Τελικές δημοσκοπήσεις Βρετανία: Ολική καταστροφή Συντηρητικών – Από 430 με 444 έδρες οι Εργατικοί
Οι Εργατικοί αναμένεται να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ιστορία τους
Ολική καταστροφή των Συντηρητικών και μια τεράστια εκλογική νίκη των Εργατικών δείχνουν οι τελευταίες μεγάλες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μ. Βρετανία λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Οι Εργατικοί φαίνεται να διασφαλίζουν από 430 έως 444 έδρες, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ιστορία τους.
Αντιθέτως, οι Συντηρητικοί του Rishi Sunak πρόκειται να υποστούν μια ταπεινωτική ήττα, μια ολική καταστροφή.
Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση του MRP του YouGov προβλέπει ότι οι Εργατικοί του Keir Starmer θα κερδίσουν 431 έδρες, αυξημένες κατά 229 από το 2019, με τους Τόρις να έχουν 102, μειωμένες κατά 263 έδρες από τις τελευταίες εκλογές.
Αυτοί οι αριθμοί δίνουν στους Εργατικούς πλειοψηφία 212 εδρών, τη μεγαλύτερη που έχει απολαύσει ποτέ το κόμμα.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Ed Davey φέρεται να κερδίζουν 72 έδρες (+61 έδρες), ενώ η δεξιά Reform UK του Nigel Farage φέρεται να λαμβάνει 3 έδρες.
Δημοσκόπηση του More in Common που κυκλοφόρησε χθες Τετάρτη 3/7 προέβλεψε πλειοψηφία 210 εδρών για τους Εργατικούς, δείχνοντας ότι το κόμμα είχε 430 έδρες, 228 αυξημένες από τις τελευταίες εκλογές, με τους Τόρις να περιορίζονται σε 126 (- 239 έδρες).
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες διατηρούνται τρίτο κόμμα με 52 έδρες (+ 41 έδρες), το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας ακολουθεί με 16 έδρες (-32 έδρες) και έπεται το Reform UK με 2 έδρες.
Μια τρίτη δημοσκόπηση, από τη Focaldata που δημοσιεύθηκε επίσης χθες Τετάρτη προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία για τους Εργατικούς, οι οποίοι φέρονται να λαμβάνουν 444 έδρες έναντι 108 των Τόρις (διαφορά 238 εδρών).
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι στην τρίτη θέση με 57 έδρες, με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας να κατέχει μόλις 15 από τις 57 έδρες της Σκωτίας.
Όσον αφορά το Reform του Farage αυτή λαμβάνει 2 έδρες.

Το σύστημα

Σημειώνεται πως απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων επιτυγχάνεται εφόσον ένα κόμμα λάβει 326 έδρες από τις συνολικά 650 έδρες.
Υπάρχουν 650 μονοεδρικές περιφέρειες, κάτι που σημαίνει πως επί της ουσίας διεξάγονται 650 εκλογικές αναμετρήσεις.
Όποιος βουλευτής λάβει έστω και μια ψήφο παραπάνω από τους αντιπάλους του σε κάθε περιφέρεια, είναι αυτός που κερδίζει και την έδρα.
Για αυτό και τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα, δεν αποτυπώνουν και τον αριθμό των εδρών που κερδίζουν.
Από τις 650 έδρες, οι 533 ανήκουν στην Αγγλία, οι 59 στη Σκωτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στη Βόρεια Ιρλανδία.
Στις σημερινές εκλογές για πρώτη φορά έχουν αλλάξει τα γεωγραφικά όρια σε 584 περιφέρειες, ώστε να υπάρχει ισότιμη κατανομή πληθυσμού ανά περιφέρεια, περίπου 72.000 ψηφοφόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης