Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σόιμπλε: Σε δύο φάσεις το σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας χώρας - μέλους της ΕΕ

Σόιμπλε: Σε δύο φάσεις το σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας χώρας -  μέλους της ΕΕ
Το σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας των χωρών της Ε.Ε. περιγράφει στο περιοδικό Der Spiegel ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας τη σημασία που θα πρέπει να έχει ο ρόλος των ιδιωτών επενδυτών και του ΔΝΤ.
Ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble σχεδιάζει μια διαδικασία διάσωσης σε δύο φάσεις, κατά την οποία οι ιδιώτες πιστωτές για πρώτη φορά κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές περικοπές των απαιτήσεών τους.
«Σε μια πρώτη φάση θα μπορούσε να επιμηκυνθεί η διάρκεια εκείνων των ομολόγων, των οποίων σ’ αυτή την κρίσιμη φάση λήγει η προθεσμία αποπληρωμής. Αν αυτό δεν βοηθήσει, σε μια δεύτερη φάση, οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να δεχθούν περικοπή των απαιτήσεών τους. Σε αντάλλαγμα θα λάβουν εγγυήσεις για τις υπόλοιπες».
Ο κ. Schäuble ανέφερε ότι ο νέος μηχανισμός δεν θα αφορά παλαιά χρέη, αλλά νέα δάνεια. «Εκείνο που έχω κατά νου είναι να προβλέπουν στο μέλλον όλα τα ομόλογα κρατών της Ευρωζώνης ρήτρες, με τις οποίες θα ορίζεται επακριβώς τι θα συμβεί με τις απαιτήσεις των πιστωτών σε περίπτωση κρίσης», επεσήμανε ο Schäuble.
Τα σχέδια του Schäuble προβλέπουν επίσης σημαντικό ρόλο του Διεθνούς Νομισματικό Ταμείου. “Δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο θεσμός, ο οποίος να διαθέτει παρόμοιο μέγεθος εμπειρίας και τεχνογνώσίας για την αναδιάρθρωση, αλλά και παρόμοιο μέγεθος φήμης στις αγορές”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης