Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πού είναι ο Macron; - Τον εξαφάνισαν ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 7ης Ιουλίου - Δεν τον θέλουν ούτε οι Σύμμαχοι του

Πού είναι ο Macron; - Τον εξαφάνισαν ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 7ης Ιουλίου - Δεν τον θέλουν ούτε οι Σύμμαχοι του
Ο Macron επεξεργάζεται τα σενάρια της επόμενης ημέρας, τα οποία περιλαμβάνουν από μια σαρωτική νίκη της ακροδεξιάς μέχρι έναν συνασπισμό που αποκλείει τις ακροδεξιές δυνάμεις
Με τη Γαλλία να οδεύει προς την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου θα κριθεί το εάν οι ακροδεξιές δυνάμεις θα καταφέρουν να αναλάβουν την εξουσία και να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η … εξαφάνιση του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron.
Σύμφωνα με το Politico, η τελευταία φορά που ο Macron εμφανίστηκε δημόσια ήταν την περασμένη Κυριακή όταν εθεάθη με σκούρο μπουφάν αεροπόρου, γυαλιά ηλίου Top Gun και μαύρο καπέλο μπέιζμπολ να ψηφίζει στην παραλιακή πόλη Le Touquet.
Όπως επισημαίνεται, εκτός από τις προγραμματισμένες διεθνείς δεσμεύσεις, ο Macron δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, ενώ την περασμένη Κυριακή μετά και την ήττα στις βουλευτικές εκλογές, προτίμησε αντί να βγει στην τηλεόραση και να … παρηγορήσει τους βουλευτές του, να εκδώσει μια σύντομη ανακοίνωση, καλώντας το κόμμα σε ενότητα.
Είναι η πρώτη φορά που η κεντρώα συμμαχία του, δίνει μια απελπισμένη μάχη χωρίς τον ηγέτη της.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι και οι Σύμμαχοι του δεν τον θέλουν στην προεκλογική τους εκστρατεία: είναι χαρακτηριστικό πως αφαιρούν... το πρόσωπο του Macron από κάθε προεκλογική εκστρατεία.

Τον σταμάτησαν

«Του είπαν να σταματήσει την εκστρατεία…
Και δεν είναι τόσο ότι άκουσε το μήνυμά μας, αλλά κυρίως ότι αναγκάστηκε να το ακούσει», είπε στέλεχος του κόμματος Renaissance υπό καθεστώς ανωνυμίας.
«Ο πρόεδρος υποτίμησε το πόσο πολύ απογοητεύτηκε ο κόσμος από την προσωπικότητά του» υπογράμμισε ο Γάλλος πολιτικός, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι τις τελευταίες εβδομάδες, πολλά στελέχη του κόμματος άσκησαν πιέσεις στον Macron να μείνει μακριά από την προεκλογική εκστρατεία.
Μάλιστα, υπουργός παραδέχτηκε στη δημόσια τηλεόραση ότι η εικόνα του Macron είναι «φθαρμένη».
Είναι γεγονός ότι η νέα πραγματικότητα δεν είναι ευοίωνη για τον 46χρονο Macron.

Διοικητικό πραξικόπημα

Όμως, όπως ο Ναπολέοντας που αναγκάστηκε σε εξορία, έτσι και ο Macron ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή, προετοιμάζοντας την επόμενη μάχη του: δηλαδή πώς θα κυβερνήσει τη Γαλλία μετά την αναμενόμενη, ηχηρή του ήττα στις εκλογές της Κυριακής.
Ο Γάλλος πρόεδρος ενδεχομένως να χρειαστεί να «συγκατοικήσει» με μια κυβέρνηση που θα προέρχεται από την Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen, η οποία αναμένεται να διαθέτει τις περισσότερες έδρες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες, ο Macron επιχείρησε να ενισχύσει την επιρροή του, ορίζοντας κορυφαίους αξιωματούχους στη Γαλλία και ωθώντας συμμάχους του σε θέσεις – «κλειδιά» στις Βρυξέλλες, σε τέτοιο σημείο που η Le Pen τον κατηγόρησε για… «διοικητικό πραξικόπημα».
Χθες Τετάρτη 3/7 ανακοινώθηκαν νέοι διορισμοί στην αστυνομία και σε δυνάμεις ασφαλείας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δεκάδες κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ορίστηκαν στο στρατό, στο ναυτικό και στην αεροπορία ενώ αναφέρεται πως και άλλοι διορισμοί ήταν προγραμματισμένοι, οι οποίοι ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκαν μετά την κατακραυγή.

Σενάρια επόμενης ημέρες

Σύμφωνα με το Politico, o Macron όντας εγκλωβισμένος στο Παλάτι των Ηλυσίων, επεξεργάζεται τα σενάρια της επόμενης ημέρας, τα οποία περιλαμβάνουν από μια σαρωτική νίκη της ακροδεξιάς ή ένα κοινοβούλιο με την Εθνική Συσπείρωση να έχει τις περισσότερες έδρες αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία μέχρι έναν συνασπισμό που αποκλείει τις ακροδεξιές δυνάμεις.
Σύμμαχοι του Macron έχουν αναφερθεί στο σενάριο εκείνο που θέλει την οικοδόμηση ενός «χαλαρού» συνασπισμού, αντίστοιχου με αυτούς που έχουν γίνει σε Ισπανία και Γερμανία.
«Ίσως είναι μια ευκαιρία να εφεύρουμε εκ νέου τον τρόπο που κυβερνάμε», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Gabriel Attal μιλώντας στο ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι «μια πολυφωνική Εθνοσυνέλευση θα μπορούσε να προκύψει από τις εκλογές, με πολιτικές ομάδες από τη δεξιά, την αριστερά και το κέντρο που θα μπορούσαν να δουλέψουν μαζί, κάθε φορά και σε ένα ξεχωριστό project».
Όμως μια τέτοια συμμαχία εξαρτάται από το ποια θα είναι τα αποτελέσματα της Κυριακής.
Και αυτή θα ήταν δυνατό να σχηματιστεί εάν ο Macron συμφωνούσε να συνεργαστεί με την άκρα αριστερά ή εάν οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές συμφωνούσαν να τα «σπάσουν» με την ακροαριστερή «Ανυπόταχτη Γαλλία» (France Unbowed) του Melenchon.
Αλλά και οι δύο αυτές προοπτικές φαίνονται αρκετά δύσκολες.

Πόσο θα μείνει απών;

Πόσο καιρό όμως θα μείνει ο Macron μακριά από τις κάμερες διερωτάται το Politico.
Όπως επισημαίνεται, όχι για πολύ.
Το βράδυ της Κυριακής, μόλις γίνει γνωστό το εύρος της νίκης της Εθνικής Συσπείρωσης, ο πρόεδρος θα πρέπει να επιλέξει τον νέο πρωθυπουργό, κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες εάν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
«Θα αναλάβει ξανά την ηγεσία ως εγγυητής των θεσμών της Γαλλίας», είπε αξιωματούχος από το κόμμα του Macron.
Εάν η ακροδεξιά κερδίσει μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ο Macron θα βρεθεί υπό πίεση να ορίσει τον ηγέτη του Εθνικού Ράλι Jordan Bardella ως πρωθυπουργό.
Εάν όχι, ο πρόεδρος θα μπορούσε να εμπλακεί σε μακρές συνομιλίες για μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους σημερινούς αντιπάλους του στα αριστερά και στα δεξιά.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να πει κανείς πως θα αποκατασταθούν οι σχέσεις των φιλελεύθερων συμμάχων και πως θα βελτιωθεί η εικόνα του Macron με το ευρύ κοινό.
Η δημοτικότητά του έχει πέσει κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις.
Κατά την προεκλογική εκστρατεία ο πρωθυπουργός Attal, μια από τις λίγες δημοφιλείς προσωπικότητες στην κυβέρνηση, χαμογελά σφιγμένα όταν του λένε ότι δεν τους αρέσει… το αφεντικό του.
Με τη γαλλική πολιτική σκηνή να βρίσκεται σε αναταραχή, ο Macron έχει περιγραφεί ως «τρελός», «πράκτορας του χάους» ενώ κατηγορείται πως επιβλέπει ένα … φιάσκο.
Και αυτό το σκηνικό, δεν πρόκειται να το αλλάξει βραχυπρόθεσμα κανένα μαγικό γούρι από το Top Gun, καταλήγει το Politico.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης