Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι οριστικοποιούν τις απαιτήσεις τους για την Von der Leyen

ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι οριστικοποιούν τις απαιτήσεις τους για την Von der Leyen
Το κεντροδεξιό ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και το φιλελεύθερο Renew Europe συντάσσουν τους δικούς τους καταλόγους επιθυμιών για την περίοδο 2024-2019 της ΕΕ
Οι τρεις ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της κεντρώας πλειοψηφίας αποκλίνουν σε ορισμένα βασικά πολιτικά ζητήματα για την επόμενη θητεία, σύμφωνα με τα σχέδια δράσης τους που είδε το Euractiv, τα οποία αποτελούν και τη βάση για τις συνομιλίες και την στήριξη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να επανεκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής.
Το κεντροδεξιό ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και το φιλελεύθερο Renew Europe συντάσσουν τους δικούς τους καταλόγους επιθυμιών για την περίοδο 2024-2019 της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, ενώ τα τελικά έγγραφα αναμένεται να δημοσιευθούν την Πέμπτη (4 Ιουλίου).
Αυτές οι λίστες επιθυμιών θα αποτελέσουν τη βάση για τις διαπραγματεύσεις των τριών ομάδων με τη φον ντερ Λάιεν, αλλά και αναμεταξύ τους, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, μόλις η ομάδα του ΕΛΚ επιστρέψει από τις ημέρες μελέτης στο Cascais της Πορτογαλίας.
Οι προτεραιότητες στους εν λόγω καταλόγους δείχνουν τι περιμένει κάθε πολιτική ομάδα από την επόμενη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και – πιο συγκεκριμένα – από τη μελλοντική πρόεδρό της, πιθανότατα την φον ντερ Λάιεν.
Ορισμένες από τις προτεραιότητες των ομάδων είναι κοντά στα δικαιώματα των αγροτών και στις επόμενες κινήσεις για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας του μπλοκ, αλλά αποκλίνουν σε βασικά ζητήματα σχετικά με τον τρόπο προσέλκυσης περισσότερων οικονομικών πόρων στην ΕΕ ή την τύχη της απαγόρευσης των κινητήρων εσωτερικής καύσης, σύμφωνα με το σχέδιο προτεραιοτήτων που είδε το Euractiv.
Παρόλο που η προσκείμενη στο ΕΛΚ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπολογίζει στην συμμαχία των τριών ομάδων για την επανεκλογή της, θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα πολιτικά τους αιτήματα και να τα κρατήσει τις σωστές ισορροπίες. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και κατά την παρουσίαση των νομικών της προτάσεων καθ’όλη τη διάρκεια τη πενταετίας.
Σε μια προσπάθεια να πετύχει να συνδυάσει τις απαιτήσεις των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων και άλλων πιθανών εταίρων, η φον ντερ Λάιεν θα αναπτύξει ένα πολιτικό πρόγραμμα – τις λεγόμενες «πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές» – πριν από την ψηφοφορία για την επικύρωσή της, η οποία αναμένεται κατά την πρώτη ολομέλεια στο Στρασβούργο στις 16 Ιουλίου.
Επίσης, αυτή τη στιγμή προσεγγίζει άλλες πολιτικές ομάδες, μεταξύ αυτών και τους Πράσινους, και θα συνεχίσει να το κάνει στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 361 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί την ομάδα The Left στις 15-16 Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές, αλλά η συμπρόεδρος της ομάδας Μανόν Ομπρί δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι πρόκειται να την «καταψηφίσουν» και να «αγωνιστούν εναντίον» της φον ντερ Λάιεν και του συνασπισμού της.

Γεωργία: όλα εναντίον των μεγάλων αγοραστών

Ενώ οι τρεις ομάδες έχουν διαφορετικά συμφέροντα στη γεωργική πολιτική, ιδίως όσον αφορά τις φιλοδοξίες στη βιωσιμότητα, όλες υποστηρίζουν τη δίκαιη αμοιβή των γεωργών και την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Το ΕΛΚ, το S&D και η Renew Europe ζητούν την αναθεώρηση της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (UTP), η οποία απαγορεύει ορισμένες καταχρηστικές συμπεριφορές των μεγάλων αγοραστών έναντι των αγροτών.
Η Κομισιόν έχει ήδη παραδεχτεί ότι οι κανόνες δεν προστατεύουν τους αγρότες από τις λίγες μεγάλες εταιρείες που κυριαρχούν στον κλάδο των τροφίμων και του λιανικού εμπορίου.
Στο μέτωπο της βιωσιμότητας, το Renew και το S&D επιδιώκουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις αμφιλεγόμενες προτάσεις για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου για βιώσιμα συστήματα τροφίμων – στόχος που απουσιάζει από τις προτεραιότητες του ΕΛΚ.

Ενέργεια, περιβάλλον, μεταφορές

Και οι τρεις ομάδες επιθυμούν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και όλες επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στους κλιματικούς στόχους της ΕΕ για το 2030 και το 2050. Ωστόσο, το ΕΛΚ και το Renew δίνουν έμφαση στις βιομηχανικές ευκαιρίες της ενεργειακής μετάβασης, ενώ το S&D εστιάζει στον μετριασμό του σχετικού κοινωνικού κόστους.
Τα σημεία σύγκρουσης παραμένουν: Το ΕΛΚ επιθυμεί να επανεξετάσει την de facto απαγόρευση του 2035 για τα νέα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενώ το S&D λέει ότι τα πρότυπα CO2 για τα αυτοκίνητα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ. Ομοίως, το ΕΛΚ θέλει να αναβληθεί ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών, ενώ το S&D περιγράφει τον νόμο ως επίτευγμα «που πρέπει να παραμείνει σε ισχύ».
Οικονομία
Το σχέδιο του S&D, όπως αναμενόταν, διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από το αντίστοιχο κεντροδεξιό, καθώς εντείνει τις εκκλήσεις για την εξασφάλιση κεντρικού ρόλου για τις δημόσιες επενδύσεις σε επίπεδο ΕΕ και τη φορολόγηση των πλουσίων. Ειδικότερα, ζητά να συνδεθεί μια «κοινωνική ρήτρα» με όλες τις δαπάνες της ΕΕ, σε πλήρη αντίθεση με την «υπό όρους» ανταγωνιστικότητας που ζητά το ΕΛΚ.
Όπως και το ΕΛΚ, το Renew θέτει την ανταγωνιστικότητα στο επίκεντρο του σχεδίου δράσης του, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην περικοπή της γραφειοκρατίας και την εναρμόνιση των κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ. Ωστόσο, όπως και το S&D, το Renew ζητά από την ΕΕ να εισαγάγει νέους «ίδιους πόρους» για τη χρηματοδότηση των δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εξωτερική πολιτική και άμυνα

Παρά το γεγονός ότι και οι τρεις ομάδες υπογραμμίζουν σαφώς τη σημασία της ασφάλειας και της άμυνας για την επόμενη θητεία, διαφωνούν ως προς τον τρόπο χρηματοδότησης αυτών των προσπαθειών και τον ρόλο της ΕΕ στις κοινές προμήθειες, με τους Φιλελεύθερους να πιέζουν για την αρχή «αγοράστε πρώτα ευρωπαϊκά».
Και οι τρεις τονίζουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία ως βασικό στοιχείο της ατζέντας της εξωτερικής τους πολιτικής και περισσότερη πολυμέρεια στην παγκόσμια σκηνή.
Όσον αφορά τη θεσμική συγκρότηση της ΕΕ, το Renew διατυπώνει τις πιο σαφείς προσδοκίες ζητώντας ότι «όλες οι αρμοδιότητες της ΕΕ στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν πλήρως ώστε να υποστηρίζουν τις παγκόσμιες προτεραιότητές μας» και ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να «συντονίζει το έργο των (…) αρμόδιων Επιτρόπων».
Οι Σοσιαλιστές, από την άλλη πλευρά, τονίζουν ότι «οι ανατολικές συνοριακές περιοχές χρειάζονται υποστήριξη», σε μια αναφορά στις πρόσφατες προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ανατολική Ευρώπη.

Σχεδόν απούσα Τεχνολογία

Η τεχνολογία δεν κατέχει εξέχουσα θέση σε καμία από τις διακηρύξεις των κομμάτων, σύμφωνα με όσα λένε οι θεσμοί τους τελευταίους μήνες. Μετά από έναν καταιγισμό νομοθετικών ρυθμίσεων κατά την προηγούμενη θητεία, η έμφαση της τεχνολογικής πολιτικής θα πρέπει τώρα να δοθεί στην εφαρμογή.
Οι εκκλήσεις του ΕΛΚ και του Renew για καλύτερη επιβολή και απλούστευση των κανονισμών είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε αυτόν τον τομέα.

Μετανάστευση: μέσα ή έξω από τρίτες χώρες;

Όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, τόσο η Renew όσο και η S&D υπογραμμίζουν μια ανθρώπινη προσέγγιση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, με νέες νομικές οδούς για να διασφαλιστεί ότι το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό φτάνει στην ήπειρο και απορρίπτουν κάθε εξωτερίκευση των διαδικασιών ασύλου.
Αντίθετα, το ΕΛΚ επιδιώκει νέες συμφωνίες για τη μετανάστευση με το Μάλι, τον Νίγηρα, το Τσαντ, τη Νιγηρία και την Αιθιοπία, καθώς και νέα νομοθεσία για την ενίσχυση των επιστροφών. Τόσο το Renew όσο και το ΕΛΚ ζητούν την ενίσχυση της Frontex επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης