Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ανταρσία» Orban, αγνοεί τη Δύση και μεταβαίνει στη Μόσχα για συνάντηση με Putin - Οργή από την ΕΕ

«Ανταρσία» Orban, αγνοεί τη Δύση και μεταβαίνει στη Μόσχα για συνάντηση με Putin - Οργή από την ΕΕ
Έπονται αλλαγές και... διαμάχες στην ΕΕ με την ανάληψη της προεδρίας από την Ουγγαρία
Αποφασισμένο να καταστήσει ξεκάθαρο πως δεν θα ακολουθήσει τη φιλοπόλεμη και εξαρτώμενη πλήρως από συμφέροντα ατζέντα της Δύσης είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί την Παρασκευή 5/7 στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν το Radio Free Europe και οι Financial Times.
Μετά τα δημοσιεύματα, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel σχολίασε πως η Ουγγαρία δεν έχει καμία αρμοδιότητα να μιλάει με τη Ρωσία για λογαριασμό της ΕΕ.
«Η εκ περιτροπής ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνεργάζεται με τη Ρωσία για λογαριασμό της ΕΕ», έγραψε σχετικά ο Michel στο X (πρώην Twitter), σχολιάζοντας τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Ούγγρου πρωθυπουργού Orban, καθώς και τις πληροφορίες για πιθανή επίσκεψή του στη Μόσχα από κοινού με διπλωματική αντιπροσωπεία.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία», προσθέτει ο αξιωματούχος, τον οποίο αναμένεται να διαδεχθεί ο Πορτογάλος σοσιαλιστής Antonio Costa στο ανώτερο αξίωμα της Ένωσης.

Από το Κίεβο στη Μόσχα

Ο Viktor Orban θέλει να παίξει ενεργό ρόλο στην κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία, κόντρα στην ατζέντα των ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Από την 1η Ιουλίου, η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες.
Στις 2 Ιουλίου βρέθηκε στο Κίεβο, όπου, σε συνέντευξη Τύπου με τον Volodymyr Zelensky, του ζήτησε να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός πριν από τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία
Βέβαια, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελβετική έκδοση Die Weltwoche ότι ο Zelensky έχει αμφιβολίες για την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός για τις διαπραγματεύσεις.
«Έχει κάποιες αμφιβολίες γι' αυτό. Ήταν αρκετά δυσαρεστημένος γι' αυτό. Είπε, ας το σκεφτούμε, ας το σκεφτούμε. Έχει κάποια κακή εμπειρία από προηγούμενες εκεχειρίες, οι οποίες κατά την ερμηνεία του δεν ήταν καλές για την Ουκρανία.
Επομένως, κατάλαβε τη θέση, εξήγησε τους περιορισμούς του και θα δούμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε», είπε ο κ. Orban.

Πολιτικός σεισμός στην Ευρωβουλή: Le Pen και Orban ενώνουν δυνάμεις για ενιαία, ισχυρή ευρωομάδα του πατριωτικού χώρου

Αξιωματούχοι του κόμματος της Marine Le Pen βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες με άλλα ακροδεξιά σχήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έξοδο του γαλλικού πολιτικού σχηματισμού από την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία στην οποία συμμετέχει σήμερα ώστε να ενταχθεί στη νέα λαϊκίστικη ευρωπαϊκή συμμαχία «Πατριώτες της Ευρώπης» που ίδρυσε πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban.
Τη σχετική εξέλιξη αποκαλύπτει δημοσίευμα του δικτύου Bloomberg.
Πολλά μέλη της ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία, που ιδρύθηκε το 2019 με σκοπό να εκπροσωπεί ακροδεξιές και εθνικιστικές απόψεις στην Κοινότητα, σχεδιάζουν να συναντηθούν μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στη Γαλλία αυτό το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν το μέλλον του συνασπισμού και αν θα ενωθούν με τη συμμαχία του Orban, σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Bloomberg.
Ερωτηθείσα η ίδια η Le Pen για μια πιθανή συμμαχία με τον Ούγγρο πρωθυπουργό σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Τρίτη 2/7, είπε ότι το κόμμα της θα εξετάσει όλες τις επιλογές μετά τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές.
Σε δηλώσεις τους, Orban και Slavini ανέφεραν ότι φιλοδοξούν να κάνουν τη συμμαχία τους την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα ήταν μια μεγάλη νίκη για τον ακροδεξιό ηγέτη της Ουγγαρίας, ο οποίος επιδιώκει να εδραιώσει την επιρροή του στην ΕΕ.
Η ομάδα Πατριώτες της Ευρώπης σκοπεύει να ακολουθήσει την ακροδεξιά ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάνει σχέδια για τον περιορισμό της επιρροής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εθνική πολιτική των κρατών-μελών και τον περιορισμό της μετανάστευσης στην Κοινότητα.

Ο απεσταλμένος του Biden στην Ουγγαρία... μάλωσε τον Οrban για τη στήριξη στον Trump

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Βουδαπέστη επιτέθηκε στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban, επειδή τάχθηκε στο πλευρό του Donald Trump στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Politico, μιλώντας σε δεξίωση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στη Βουδαπέστη, ο πρέσβης David Pressman δήλωσε ότι ο Orban "συνεχίζει να μας υπενθυμίζει, καθημερινά, ποιος θα ήθελε να κερδίσει αυτές τις εκλογές, ποιον θα ψήφιζε αν ήταν Αμερικανός, που δεν είναι".
"Δεν έχουμε κανέναν άλλο σύμμαχο ή εταίρο - ούτε έναν - που με παρόμοιο τρόπο, απροκάλυπτα και ακούραστα, κάνει εκστρατεία υπέρ ενός συγκεκριμένου υποψηφίου σε εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προφανώς πεπεισμένος ότι, ό,τι και να γίνει, αυτό βοηθάει μόνο την Ουγγαρία ή τουλάχιστον τον ίδιο προσωπικά", πρόσθεσε.
Ο Orban ήταν ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που υποστήριξε τον Trump όταν έθεσε υποψηφιότητα για το αξίωμα το 2016 και έκτοτε είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Ρεπουμπλικάνου.
H "σημαντική και διαρκής" συμμαχία μεταξύ της Ουγγαρίας και των ΗΠΑ θα πρέπει να βασίζεται στους δεσμούς μεταξύ των λαών τους, όχι "στη συχνότητα των πολιτικών επιδοκιμασιών του πρωθυπουργού σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στο ποσό των χρημάτων των Ούγγρων φορολογουμένων που δαπανώνται για πολιτικά μηνύματα που υποστηρίζουν υποψηφίους για εκλεγμένα αξιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες", πρόσθεσε ο Pressman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης