Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη «στρίβει δεξιά», η Μ. Βρετανία προς «αριστερά» - Βαβέλ το ΝΑΤΟ… έρχεται και ο Trump

Η Ευρώπη «στρίβει δεξιά», η Μ. Βρετανία προς «αριστερά» - Βαβέλ το ΝΑΤΟ… έρχεται και ο Trump
Γιατί η Βρετανία, η μόνη χώρα όπου ο ευρωσκεπτικισμός οδήγησε σε δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ, ανατρέπει αυτήν την τάση;
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να παραδώσει στο κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία έρχεται την ίδια στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται σε γενικές γραμμές κάτω από αυτό που ορισμένοι αποκαλούν δεξιό λαϊκιστικό κύμα.
Στις ευρωπαϊκές εκλογές του περασμένου μήνα εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας ιστορικός αριθμός βουλευτών από σκληρά και ακροδεξιά κόμματα.
Τα αποτελέσματα προκάλεσαν τέτοιο χάος που ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα του, τον πρώτο γύρο των οποίων κέρδισε η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση την περασμένη εβδομάδα.
Μια κυβέρνηση αποτελούμενη από ακροδεξιά στελέχη σχηματίστηκε στην Ολλανδία αυτή την εβδομάδα.
Η Ιταλία ηγείται από τον πιο δεξιό ηγέτη από την εποχή του φασίστα ηγέτη εν καιρώ πολέμου Benito Mussolini.
Αυτές οι εκλογικές νίκες και η προοπτική των λαϊκιστών δεξιών στην εξουσία δεν είναι πλέον έκπληξη στις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές του CNN.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτήν την άνοδο του λαϊκισμού, συχνά μοναδικοί σε μεμονωμένες χώρες.
Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες υποφέρουν από υποτονικές οικονομίες, υψηλή μετανάστευση και υψηλότερες τιμές ενέργειας, εν μέρει λόγω της πολιτικής για μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συχνά κατηγορείται για εθνικά δεινά από λαϊκιστές πολιτικούς και εισπνέει οξυγόνο σε έναν ολοένα και πιο ευρωσκεπτικιστικό εθνικό λόγο.

Γιατί λοιπόν η Βρετανία, η μόνη χώρα όπου ο ευρωσκεπτικισμός οδήγησε σε δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ, ανατρέπει αυτήν την τάση;

Παρά το μέγεθος της νίκης των Εργατικών, είναι σαφές από τα αποτελέσματα ότι η βρετανική δεξιά απέχει πολύ από το να πεθάνει.
Το Συντηρητικό Κόμμα, παρά την αναμφισβήτητα απογοητευτική βραδιά του, πρόκειται να ξεπεράσει τις προσδοκίες πολλών δημοσκοπήσεων κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, μερικές από τις οποίες προέβλεπαν ότι θα κέρδιζε λιγότερες από 100 έδρες – κάτι που θα ήταν μια πραγματικά επική εξάλειψη.
Ένα άλλο κόμμα που ξεπερνά τις προσδοκίες των δημοσκοπήσεων είναι το λαϊκιστικό δεξιό Reform UK, με επικεφαλής τον μακροχρόνιο επικριτή των Συντηρητικών, τον Nigel Farage, ο οποίος είναι ίσως πιο γνωστός αυτές τις μέρες για τη φιλία του με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
Πριν από αυτό, του πιστώθηκε ότι κατέστησε δυνατό το Brexit μετά από δεκαετίες εκστρατείας κατά της ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.
Η πολιτική επιτυχία του Farage μέχρι σήμερα έγινε χωρίς να κατέχει βουλευτική έδρα.
Τώρα όχι μόνο κέρδισε μια θέση ο ίδιος, αλλά θα έχει μια μικρή ομάδα συναδέλφων έτοιμη να ρίξει χειροβομβίδες στον ηγέτη των Εργατικών, Keir Starmer.
Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται μικρό σε σύγκριση με την τριψήφια πλειοψηφία του Starmer, ο Farage αναμφίβολα θα επηρεάσει τη συζήτηση για τη μελλοντική κατεύθυνση του Συντηρητικού Κόμματος, πιθανώς σύροντάς το πιο δεξιά.
Είναι πιθανό ότι η διάσπαση της δεξιάς από τον Farage βοήθησε πραγματικά τον Starmer στο δρόμο του προς μια τόσο τεράστια νίκη.
Μια περίεργη ιδιορρυθμία της βρετανικής πολιτικής είναι ότι το ποσοστό των ψήφων που παίρνει ένα κόμμα δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε έδρες.
Κάθε έδρα αποφασίζεται ξεχωριστά, νικητής είναι ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους, που συχνά είναι λιγότερο από 50%.
Και με το Reform να έχει καλές επιδόσεις σε πολλές από τις έδρες που κέρδισαν οι Εργατικοί, η σκληρή δεξιά όχι μόνο θα είναι αδύνατο να αγνοηθεί σε αυτό το κοινοβούλιο, αλλά θα μπορούσε εύκολα να δει την επιρροή της να αυξάνεται περαιτέρω.
Η Βρετανία υποφέρει από πολλά από τα ίδια προβλήματα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Εάν ο Starmer παραπαίει ως πρωθυπουργός, υπάρχει κάθε πιθανότητα η λαϊκή δεξιά να συνεχίσει να αιχμαλωτίζει τη φαντασία του κοινού, όπως έχει κάνει αλλού στην Ευρώπη.

Δημοσκόπηση CNN: Διαφορά ασφαλείας Trump με 49% έναντι του Biden με 43%

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος Doanld Trump έχει προβάδισμα έξι μονάδων έναντι του Joe Biden, τον οποίο πολλοί Δημοκρατικοί αμφισβητούν ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιός τους για να κερδίσουν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (2/7/2024).
Η δημοσκόπηση είναι μία από τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ, μετά από μια δημοσκόπηση του CBS News και του USA Today, τις οποίες θα μελετήσουν στελέχη και δωρητές των Δημοκρατικών για να προσδιορίσουν τη συνολική ζημιά στην υποψηφιότητα του Biden μετά την εμφάνισή του στο ντιμπέιτ.
Το προβάδισμα του Trump έναντι του Biden είναι 49% έναντι 43%, αμετάβλητο από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Ενώ ο Trump συνεχίζει να προηγείται του Biden σε εθνικό επίπεδο, προηγείται επίσης όλων των άλλων πιθανών υποψηφίων των Δημοκρατικών εάν ο Biden παραιτηθεί, όπως επιθυμεί το 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και το 45% των Δημοκρατικών.

Αυτό είναι το σχέδιο Trump για το ΝΑΤΟ

Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει απειλήσει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ τόσες φορές, ώστε για τη μεγάλη μερίδα των επικριτών του δεν είναι πια ζήτημα του «αν», αλλά του «πότε» θα εγκαταλείψει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, που κλείνει φέτος τα 75 της χρόνια.
Στην πραγματικότητα όμως, φαντάζει απίθανο για τον Trump να βγάλει εκτός ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ, σύμφωνα με συνεντεύξεις με πρώην συμβούλους εθνικής ασφαλείας που τον υπηρέτησαν και εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας, οι οποίοι πιθανότατα προορίζονται να μείνουν και στη δεύτερη θητεία του πλάι στον Ρεπουμπλικανό.
Βέβαια, ακόμα κι αν δεν αποχωρήσει επίσημα από τον οργανισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα έμενε αλώβητο από μια δεύτερη θητεία του Trump.
Επισημαίνεται ότι ούτε ο ίδιος, ούτε το επιτέλειό του έχουν ακόμη ξεδιπλώσει επίσημα και δημόσια τη γραμμή τους για τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, το Politico κατάφερε να αποσπάσει δηλώσεις αξιωματούχων κοντά στον υποψήφιο πρόεδρο υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Σύμφωνα λοιπόν με τους πληροφοριοδότες του δικτύου, το σχέδιο Trump σε αδρές γραμμές θα κινείται πάνω στους εξής άξονες:
 
1) Οι ΗΠΑ θα απεμπολήσουν τον ρόλο τους ως κύριου πόλου παροχής ασφαλείας στην Ευρώπη

2) Οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να αναλάβουν πολύ μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο και  φυσικά οικονομικό βάρος

3) Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την αεροπορική τους δύναμη και τις βάσεις τους στη Γερμανία, την Αγγλία και την Τουρκία. Θα διατηρήσουν επίσης τις ναυτικές τους βάσεις

4) Ο κύριος όγκος του πεζικού, των τεθωρακισμένων, της επιμελητείας και του πυροβολικού θα περνούσε από αμερικανικά σε ευρωπαϊκά χέρια

5) Οι χώρες που δεν πληρούν τον στόχο αμυντικών δαπανών του 2% του ΑΕΠ ενδέχεται να μην λάβουν πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ

6) Άμεση διαπραγμάτευση με τον Putin για τα εδάφη που θα διατηρήσει η Ρωσία. Δέσμευση για στοπ στην επέκταση του ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερη έμφαση στις της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

7) Πίεση για άμεσο τερματισμό του πολέμου, πιέζοντας πιθανώς την Ουκρανία να παραχωρήσει κάποια εδάφη

8) Απαίτηση από τα ευρωπαϊκά κράτη για αύξηση στις δαπάνες του ΝΑΤΟ πέρα ​​από τον στόχο του 2%

9) Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο ΝΑΤΟ εάν οι ευρωπαϊκές χώρες «παίζουν δίκαια» και αυξήσουν τις συνεισφορές τους στη Συμμαχία

10) Μετατόπιση του στρατού των ΗΠΑ περισσότερο προς την αντιμετώπιση της Κίνας, με τους Ευρωπαίους να αναλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στην ήπειρό τους και την Ευρασία

Economist για Biden με φωτογραφία περιπατητήρα ΠΙ

Μύδρους κατά της υποψηφιότητας Biden για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Economist με ένα ιδιαίτερο σκωπτικό άρθρο, το οποίο είχε ως αρχική φωτογραφία έναν περιπατητήρα ΠΙ.
Όπως αναφέρει σχετικά, το debate με τον Trump ήταν «άθλιο», ωστόσο η προσπάθεια να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα ήταν ακόμη χειρότερη.
Οι νέες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι στις πολιτείες που πρέπει να κερδίσει ο Biden δεν τον επιλέγουν.
Το προβάδισμά του μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο ακόμη και σε κάποτε ασφαλείς πολιτείες όπως η Βιρτζίνια, η Μινεσότα και το Νέο Μεξικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης