Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φτωχότερος κατά 30 δισεκ. δολάρια έγινε ο Elon Musk το 2024 - Ποιοι συμπληρώνουν την 10άδα των ήδη χαμένων

tags :
Φτωχότερος κατά 30 δισεκ. δολάρια έγινε ο Elon Musk το 2024 - Ποιοι συμπληρώνουν την 10άδα των ήδη χαμένων
Πόσο πλουσιότεροι έγιναν οι πλούσιοι, ποιοι πλούσιοι και πόσο φτώχειναν οι ζάπλουτοι;
Η καθαρή περιουσία του CEO των κολοσσών Tesla, Χ, SpaceX, και Neuralink Elon Musk, μειώθηκε περισσότερο από κάθε άλλου δισεκατομμυριούχου στον πλανήτη το α' 6μηνο του 2024, σύμφωνα με εκτίμηση του Forbes, σε μια περίοδο μάλλον θετική για τον μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος μέχρι που συντάχθηκε η λίστα δεν είχε λάβει ακόμη το μπόνους των 50 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους μετόχους της Tesla, που θα αύξανε την περιουσία του και θα κάλυπτε την... «χασούρα».
Η καθαρή αξία του Musk μειώθηκε από τα 251,3 δισ. δολάρια (31 Δεκεμβρίου 2023) στα 221,4 δισ. δολάρια (28 Ιουνίου 2024), στη μεγαλύτερη απώλεια περιουσίας που σημείωσε μεγιστάνας τον οποίο παρακολουθεί το Forbes, ωστόσο παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως.

Η περιουσία του Musk συρρικνώθηκε εξαιτίας δικαστικής απόφασης στο Ντελαγουέαρ τον Ιανουάριο που "πάγωσε" το πακέτο αποζημιώσεων της Tesla προς τον CEO της, που τότε αποτιμούνταν στα 51 δισ. δολάρια, γεγονός που ανάγκασε το Forbes να προεξοφλήσει την αξία της μετοχής της κατά 50% χαμηλότερα, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι ο Νοτιοαφρικανός μεγιστάνας θα εισπράξει αυτά τα δικαιώματα προαίρεσης.
Πέρα από το μπόνους, το 6μηνο από την αρχή του έτους ήταν ασταθές για την περιουσία του Musk, καθώς η αξία του μεριδίου 13% που κατέχει στην Tesla μειώθηκε περίπου 20 δισ. δολάρια, αφού η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας "βούτηξε" κατά 20%, καθότι μειώθηκαν τα κέρδη της και οι παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων.
Οι απώλειες του Musk αναπληρώθηκαν εν μέρει από την αύξηση του μεριδίου του στην εταιρεία xAI, που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, στα 14 δισ. δολάρια (ο Musk έχει επίσης μερίδιο αξίας περίπου 75 δισ. δολαρίων στην εταιρεία αεροδιαστημικής SpaceX, μερίδιο αξίας 7 δισ. δολαρίων στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης X και μικρότερες συμμετοχές σε άλλα εγχειρήματά του, όπως η πειραματική start up Neuralink).

Οι άλλοι μεγιστάνες

Συνολικά, η αξία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου αυξήθηκε από 1,47 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2023 σε 1,66 τρισ. δολάρια στο τέλος Ιουνίου.
Η καθαρή αξία του πλουσιότερου ανθρώπου της Ευρώπης Bernard Arnault υποχώρησε από τα 200,7 δισ. δολάρια στα 193,8 δισ. δολάρια, καθώς η μετοχή της αυτοκρατορίας πολυτελών ειδών LVMH υποχώρησε.
Σημαντικές απώλειες για την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου του Μεξικού Carlos Slim Helu, η οποία διολίσθησε από τα 105,3 δισ. δολάρια στα 91,4 δισ. δολάρια, λόγω βουτιάς του τίτλου του τηλεπικοινωνιακού του κολοσσού.
Η αξία του συνιδρυτή της Nike, Phil Knight, έπεσε από τα 42,9 δισ. δολάρια στα 33,7 δισεκατομμύρια  δολάρια, καθώς η μετοχή του κολοσσού αθλητικών ειδών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της 4ετίας, ενώ η περιουσία της φιλανθρώπου Mackenzie Scott, με κύρια πηγή πλούτου το μερίδιό της στην Amazon, συρρικνώθηκε κατά 4,7 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω των δωρεών που έκανε, αφού η μετοχή της Amazon ενισχύθηκε στο α' 6μηνο του 2024.

Top-10 των απωλειών!

1. Elon Musk - Φτωχότερος κατά $29,9 δισ.
2. Dieter Schwarz - Φτωχότερος κατά $15,4 δισ.
3. Carlos Slim Helu & Οικογένεια - Φτωχότερος κατά $13,9 δισ.
4. Zhong Shanshan - Φτωχότερος κατά $11,3 δισ.
5. Andrew Forrest & Οικογένεια - Φτωχότερος κατά $9,5 δισ.
6. Francoise Bettencourt Meyers & Οικογένεια - Φτωχότερος κατά $9,4 δισ.
7. Phil Knight & Οικογένεια - Φτωχότερος κατά $9,2 δισ.
8. James Ratcliffe - Φτωχότερος κατά $7,5 δισ.
9. Bernard Arnault & Οικογένεια Φτωχότερος κατά $6,9 δισ.
10. Low Tuck Kwong - Φτωχότερος κατά $6,7 δισ.

Πόσο πλουσιότεροι έγιναν οι πλούσιοι

Η καθαρή αξία των 25 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο -εκτός του Elon Musk- αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του α' 6μηνου 2024 σε σύγκριση με τα τέλη του 2023. Πέραν αυτών, τα σκήπτρα κρατά ο CEO του κολοσσού της Silicon Valley της Nvidia, Jensen Huang, που έχει γίνει φέτος πλουσιότερος κατά 64,1 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άλμα από την 27η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο στη 14η. Στη 2η θέση βρίσκουμε τον CEO της Meta, Mark Zuckerberg (+61,5 δισ. δολάρια), και την πρώτη 5άδα συμπληρώνουν ο CEO της Dell, Michael Dell (+35,8 δισ. δολάρια), o πρόεδρος της Oracle Larry Ellison (+37,7 δισ. δολάρια) και τον συνιδρυτή της Google, Larry Page (+33,1 δισ. δολάρια).
Ο Mukesh Ambani ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος στην Ασία αυξάνοντας την περιουσία του κατά 22,4 δισ. δολαρίων, ο Amancio Ortega βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης με άλμα 10,7 δισ. δολαρίων, ο Eduardo Saverin ξεχώρισε στη Νότια Αμερική (+8,1 δισ. δολάρια) και ο Aliko Dangote ήταν ο μεγάλος κερδισμένος στην Αφρική προσθέτοντας 3,9 δισ. δολάρια στην περιουσία του.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης