«Στην ΕΕ είναι πολύ δύσκολο να πάρεις αποφάσεις αλλά είναι και πολύ δύσκολο να τις αλλάξεις»
«Ένα από τα πράγματα που έμαθα στις Βρυξέλλες είναι πως στην ΕΕ είναι πολύ δύσκολο να πάρεις αποφάσεις αλλά είναι και πολύ δύσκολο να τις αλλάξεις», απάντησε ο Barroso στο ερώτημα δημοσιογράφου αναφορικά με τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον, ειδικά στο ζήτημα της Ουκρανίας αλλά και ευρύτερα, την ώρα που καταγράφονται φυγόκεντρες τάσεις από ηγέτες χωρών – μελών της όπως στην Ουγγαρία και αλλού.
Υπέδειξε πως για να υπάρξει αλλαγή ειλημμένων αποφάσεων της ΕΕ απαιτείται ομοφωνία σημειώνοντας παράλληλα πως όταν ελήφθησαν οι αποφάσεις για την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban απλώς είχε αποχωρήσει από την αίθουσα.
Αναφορικά με το ζήτημα της Γαλλίας, σύμφωνα με την ανταπόκριση της ΕΡΤ, παραδέχθηκε ότι οι εξελίξεις εκεί συνιστούν πρόβλημα. Η Γαλλία είπε, δεν είναι ούτε βορράς, ούτε νότος στην Ευρώπη, είναι κάπου στη μέση και η ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη Γαλλία.
Ωστόσο, παρέπεμψε στο παράδειγμα της Marine Le Pen εξηγώντας πως όταν ήταν ξεκάθαρα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχασε τις εκλογές ενώ τώρα δεν τάσσεται κατά της ΕΕ απλώς ζητεί κάποιες αλλαγές. Παράλληλα, σημείωσε, υπάρχει και η περίπτωση της Giorgia Meloni η οποία ενώ επίσης δεν άλλαξε ιδεολογία, όταν εξελέγη έγινε mainstraim, λίγο ή πολύ, όπως είπε.
Όλα αυτά, σημείωσε, δείχνουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αν και με συγκεκριμένη φιλοσοφία είναι ένας ευρύτερος χώρος. Εγώ προέρχομαι από το κέντρο, πρόσθεσε ο κ. Barroso, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η ΕΕ θα είναι μόνο η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά. Υπάρχουν κατέληξε και τα άκρα, η ακροδεξιά και η ακροαριστερά, φέρνοντας ως παράδειγμα την κομμουνιστική αριστερά «η οποία πιστεύει ακόμα στη Σοβιετική Ένωση». Ενόσω όμως σέβονται τους θεσμούς γιατί όχι;
Υπογράμμισε ακόμα ότι είναι σημαντικό να το κατανοήσει αυτό κανείς διότι, όπως είπε, κάποιες φορές στον μικρόκοσμο των Βρυξελλών ακούγονται απόψεις που υποστηρίζουν την απαγόρευση αυτών των δυνάμεων. «Δεν μου αρέσουν, προσωπικά!», τόνισε αλλά έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους και εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να κατανοούμε γιατί ο κόσμος τους ψηφίζει.
Δεν επιστρέφει η Βρετανία στην ΕΕ
Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των βρετανικών ρκλογών, υπογράμμισε ότι ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Εδώ και κάποια χρόνια ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε για να παρατηρήσει πως ο κόσμος και ειδικά το Συντηρητικό Κόμμα «που εδώ και καιρό είχε τα χάλια του» δεν έχει ακόμα χωνέψει το Brexit το οποίο όπως είπε εξακολουθεί να παραμένει ζήτημα για τη χώρα.
Παρατήρησε ότι ο νέος πρωθυπουργός είναι προ-Ευρωπαίος, ήταν ισχυρός υποστηρικτής της παραμονής στην ΕΕ αλλά δεν δείχνει να θέλει να ανοίξει τώρα ένα τέτοιο κεφάλαιο ξανά. Για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι αναμένει μια ολική επαναφορά τους, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει στο ορατό μέλλον θέμα επιστροφής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε καν το ζητήματος της Τελωνειακής Ένωσης.
Για το ρόλο των δημόσιων ΜΜΕ
Σε σχέση με το ρόλο των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ο Barroso υπέδειξε ότι έχουν σημαντικό ρόλο και προς τη διατήρηση της κυριαρχίας της Ευρώπης. Αναφερόμενος και στο τι επιχειρούν η Κίνα και η Ρωσία με τα ΜΚΔ υπέδειξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και ως προς αυτό, όπως σημείωσε, δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Διερωτήθηκε, παράλληλα, πώς μπορεί ενώ τα κράτη – μέλη έχουν δημόσια ΜΜΕ να τίθεται έστω το θέμα της απάλειψής τους.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία, εκτίμησε, ότι η παγκόσμια κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη από αυτήν που βλέπουμε σήμερα. Γιατί λοιπόν, διερωτήθηκε, εάν βρεθούμε σε μια πολεμική κατάσταση ή προπολεμική ή όπως είμαστε σήμερα σε συνθήκες παγκόσμιας σύγκρουσης να θέλουμε να αφήσουμε ένα τόσο σημαντικό εργαλείο όσο τα δημόσια ΜΜΕ;».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών