Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oυγγαρία: Ταξίδι - αστραπή στην Κίνα (8/7) από τον ειρηνοποιό Orban για το Ουκρανικό – Δεν μας πτοεί η κριτική από τους φιλοπόλεμους

Oυγγαρία: Ταξίδι - αστραπή στην Κίνα (8/7) από τον ειρηνοποιό Orban για το Ουκρανικό  – Δεν μας πτοεί η κριτική από τους φιλοπόλεμους
Ο Viktor Orban αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περισσότερες αιφνιδιαστικές συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα για την ειρήνευση στην Ουκρανία μετά από πρόσφατες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin
Η Ουγγαρία που ασκεί την προεδρία της ΕΕ δεν φαίνεται να πτοείται απο τις πιέσεις του ιερατείου των Βρυξελλών καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto πρότεινε την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024 στους ευρωπαίους πολιτικούς να «αλλάξουν στάση» πριν από τις περαιτέρω ενέργειες της Ουγγαρίας με στόχο την προώθηση της ειρήνης.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Vikror Orban κορυφώνοντας τις πρωτοβουλίες του για την ερηνευση στην Ουκρανία θα επισκεφθεί την Κίνα και αναμένεται να φτάσει στο Πεκίνο τη Δευτέρα 8 Ιουλίου σύμφωνα με την ουγγρική ιστοσελίδα 444.hu.
Προηγουμένως, επισκέφθηκε την Ουκρανία, τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, όπου πραγματοποιήθηκε άτυπη σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στις 6 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το ουγγρικό ΜΜΕ, ο Orban κατευθύνεται τώρα στο Πεκίνο, όπου θα φτάσει «τα ξημερώματα της Δευτέρας 8/7».
Η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες στην πύλη. Σ
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το κυβερνητικό αεροσκάφος Dassault Falcon 7X έχει ήδη αναχωρήσει από τη Βουδαπέστη και κατευθύνεται προς το Πεκίνο.
Στις 6 Ιουλίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε δηλώσει μια επίσκεψη - έκπληξη για τις 8 Ιουλίου και αιφνιδιαστικές συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες

Αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες 

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban επισκέφθηκε τη Ρωσία την Παρασκευή (5/7) για να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Ο Orban χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως συνέχεια της «ειρηνευτικής αποστολής» του μετά από επίσκεψη στο Κίεβο, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024.
Έχει επίσης ανακοινώσει περισσότερες αιφνιδιαστικές συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα.
Η δραστηριότητα του Orban, ωστόσο, προκάλεσε κριτική από τις αρχές της ΕΕ.
«Δεν μας αποθαρρύνουν αυτές οι επιθέσεις [σ.σ. από τους αξιωματούχους της ΕΕ].
Η ειρηνευτική αποστολή συνεχίζεται και μάλιστα εντείνεται, γι' αυτό προτείνω στους ευρωπαίους πολιτικούς που είναι φιλοπόλεμοι να αλλάξουν στάση και να παρακολουθήσουν στενά και την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Szijjarto σε βίντεο στα social media.
Ο Orban αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περισσότερες αιφνιδιαστικές συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα μετά από πρόσφατες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin
Η κριτική που αντιμετώπισε η Ουγγαρία αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση τροφοδοτείται από πολιτικούς που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα, σκέφτονται να στείλουν στρατεύματα εκεί και μιλούν για πυρηνικά όπλα, πρόσθεσε.
Η εξάμηνη προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, θα είναι αφιερωμένη στην ειρηνευτική αποστολή της χώρας, δήλωσε ο κορυφαίος Ούγγρος διπλωμάτης.
Η Βουδαπέστη θα κάνει ό,τι μπορεί για να βάλει τέλος στην ουκρανική σύγκρουση και να βγάλει την Ευρώπη από την «ασφυκτική στρατιωτική κρίση», πρόσθεσε.

Η αποστολή στη Μόσχα

O πολιτικός ηγέτης της Ουγγαρίας περιέγραψε την επίσκεψή του ως συνέχεια της «ειρηνευτικής αποστολής» του μετά από επίσκεψη στο Κίεβο, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024.
«Θα έχω κάποιες συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα, που θα αιφνιδιάσουν εξίσου», δήλωσε ο Orban σε συνέντευξή του στο ελβετικό περιοδικό Weltwoche το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024.
Πρόσθεσε ότι για αυτές οι συναντήσεις τηρηθεί μυστικότητα μέχρι να πραγματοποιηθούν, όπως συνέβη νωρίτερα κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα  - και γι αυτό το ταξίδι του στο Πεκίνο αποκαλύψθηκε την τελευταία στιγμή.

Οι τρεις ερωτήσεις

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι έθεσε στον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin τρεις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα, σχετικά με τη γνώμη του για τις ειρηνευτικές προτάσεις άλλων κρατών, σχετικά με την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες και πώς μπορεί να είναι η αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης στο μέλλον.
«Ο πρώτος μου σκοπός ήταν να θέσω τις ερωτήσεις απευθείας, τρεις ερωτήσεις βασικά», είπε ο Όρμπαν.
Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τη στάση της Μόσχας στις υπάρχουσες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και συνομιλίες για την ουκρανική σύγκρουση που διεξάγονται χωρίς τη Ρωσία, επισήμανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
«Είπε [ο Putin] ότι είναι προφανές ότι οι πραγματικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή και των δύο πλευρών.
Άρα ό,τι κι αν κάνουν χωρίς αυτόν, δεν έχει καμία σημασία.
Κάτι που είναι ούτως ή άλλως πολύ λογικό», είπε ο Orban.
Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός πριν από την πραγματική έναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε, προσθέτοντας ότι ο Putin δεν συναίνεσα σε αυτό αναμένοντας ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί στρατιωτικά μια τέτοια κατάπαυση του πυρός.
Το τρίτο ερώτημα ήταν εάν η Ρωσία είχε ένα όραμα για το πώς θα έμοιαζε μια μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης μετά τη σύγκρουση, στην οποία ο Putin απάντησε ότι η Μόσχα είχε ένα λεπτομερές σχέδιο για το θέμα, είπε ο Ούγγρος ηγέτης.

Άρθρο στο Newsweek: H πολιτική του ΝΑΤΟ αντίθετη με τις αξίες της συμμαχίας, είναι αυτοκτονία

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban, σε άρθρο του για το Newsweek, χαρακτήρισε τις πολιτικές του ΝΑΤΟ αντίθετες με τις βασικές αξίες της συμμαχίας.
«Αξίζει να θυμηθούμε ότι η πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην παγκόσμια ιστορία ξεκίνησε ως ένα ειρηνικό έργο και η μελλοντική της επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητά της να διατηρήσει την ειρήνη, ωστόσο, σήμερα, αντί για ειρήνη, η επιθυμία για πόλεμο είναι στην ημερήσια διάταξη άμυνα, επίθεση, όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες του ΝΑΤΟ», έγραψε ο Viktor Orban.
Σύμφωνα με τον Viktor Orban, το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει το καθήκον να διατηρήσει τη συμμαχία ως ένα ειρηνικό έργο.
Όσον αφορά το μέλλον του ΝΑΤΟ, η Ουγγαρία «δεν συμφωνεί πλήρως με την πλειονότητα των χωρών μελών» που βλέπουν τη σύγκρουση με άλλες γεωπολιτικές δυνάμεις ως αναπόφευκτη.
«Σήμερα, ένας αυξανόμενος αριθμός φωνών εντός του ΝΑΤΟ υποστηρίζει την αναγκαιότητα ή ακόμη και το αναπόφευκτο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με άλλες παγκόσμιες γεωπολιτικές δυνάμεις.
Αυτή η έννοια της αναπόφευκτης αντιπαράθεσης λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Όσο περισσότερο οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη τόσο μεγαλύτερος είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν στην εξέλιξή του», είπε ο Viktor Orban.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημειώνει ότι η αυτοεκπληρούμενη φύση αυτής της προφητείας γίνεται ολοένα και πιο προφανής: υπάρχουν νέα ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μια πιθανή επιχείρηση στην Ουκρανία και τα στρατεύματα των χωρών της συμμαχίας βρίσκονται ήδη κοντά στο ουκρανικό μέτωπο.
«Ευτυχώς, η Ουγγαρία έχει καταλήξει σε μια σημαντική συμφωνία με το ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό μας ρόλο στη συμμαχία και μας απαλλάσσει από την άμεση υποστήριξη για την Ουκρανία, είτε είναι στρατιωτική είτε οικονομική...
Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με την εγκατάλειψη των αξιών μας
Αυτό γέννησε τον στόχο μας, για τον οποίο δημιουργήθηκε το ΝΑΤΟ - να διασφαλίσει την ειρήνη προς όφελος της σταθερής οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ΝΑΤΟ όταν επιδιώκει την ειρήνη αντί για τη συνεργασία και πόλεμος αντί για ειρήνη, θα αυτοκτονήσει», γράφει ο Viktor Orban.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης