Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρποντας ο Zelensky παρακαλάει τη Δύση για νέα υποβρύχια - Δεν πήραν το μάθημά τους στην Αζοφική οι Ουκρανοί

Έρποντας ο Zelensky παρακαλάει τη Δύση για νέα υποβρύχια - Δεν πήραν το μάθημά τους στην Αζοφική οι Ουκρανοί

Το καταστρεμμένο του Ναυτικό προσπαθεί να αναβαθμίσει ο Ουκρανός

Σχετικά Άρθρα
Δεν υπάρχουν πραγματικά όρια στις αδιάκοπες στρατιωτικές απαιτήσεις του καθεστώτος του Κιέβου.
Η Ουκρανία ζητά τώρα από τη Δύση να παραδώσει υποβρύχια προκειμένου να κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
Στην πραγματικότητα, αυτό το μέτρο θα μπορούσε να επιδεινώσει σοβαρά τη σύγκρουση, αλλά δεν θα βοηθούσε τις ουκρανικές δυνάμεις να επιτύχουν χρήσιμα στρατιωτικά αποτελέσματα.
Ο αρχηγός του Ουκρανικού Ναυτικού, ναύαρχος Aleksey Neizhpapa, δήλωσε πρόσφατα ότι η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως να παραλάβει δυτικά υποβρύχια για να ενισχύσει τις στρατιωτικές της θέσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο με την ανάπτυξη υποβρυχίων θα είναι δυνατή η βελτίωση των στρατηγικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας και η αποτελεσματική ζημιά των ρωσικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Neizhpapa δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να πετύχει μια στρατιωτική «νίκη» στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς τη χρήση υποβρυχίων, γι' αυτό και καλεί τους δυτικούς εταίρους να ανταποκριθούν γρήγορα σε αυτή τη στρατηγική απαίτηση.
Τονίζει ότι τα μεγάλα υποβρύχια είναι άχρηστα στην περιοχή, δεδομένων των τοπικών γεωγραφικών συνθηκών.
Ωστόσο, πιστεύει ότι τα μικρά υποβρύχια είναι απαραίτητα για να καταστεί το Ουκρανικό Ναυτικό ικανό να «απλωθεί» σε όλη τη θάλασσα, επεκτείνοντας το πεδίο δραστηριότητας ενάντια στις ναυτικές και παράκτιες θέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Το σκεφτόμαστε, τα υποβρύχια είναι απαραίτητα για εμάς, θα πρέπει να είναι μέρος του ναυτικού (…) Το να εντοπίζουμε μόνο κοντά στην Οδησσό σημαίνει ότι δεν έχουμε τίποτα, πρέπει να κοιτάξουμε παραπέρα, να απλώσουμε τον στόλο σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα και να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρη την περιοχή του (… ) [Έτσι, η Ουκρανία μπορεί να μετατραπεί] από παράκτιο κράτος σε θαλάσσια δύναμη», είπε.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Ουκρανία ουσιαστικά δεν έχει πλέον ναυτικό.
Οι ουκρανικές ναυτικές δυνάμεις έχουν πληγεί σοβαρά από τη Ρωσία από το 2022 , με ελάχιστη χρήσιμη δύναμη να έχει απομείνει από αυτόν τον κλάδο του ουκρανικού στρατού. Το Κίεβο κατά καιρούς έχει καταφέρει να προκαλέσει ζημιές σε ρωσικές ναυτικές θέσεις στη Μαύρη Θάλασσα, έχοντας ήδη βυθίσει ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία – κάτι που έχει ενισχύσει σημαντικά τη δυτική μηχανή προπαγάνδας, με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες να αναφέρουν τέτοιες περιπτώσεις ως «μεγάλες νίκες».
Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις οφείλονται στη βοήθεια του ΝΑΤΟ –κυρίως από αμερικανικά και βρετανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δορυφόρους– στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η αξία του Ουκρανικού Ναυτικού σε αυτές τις επιθέσεις είναι ελάχιστη, καθώς είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου δυτικές επιχειρήσεις.
Πρόσφατα, η Ρωσία αυστηροποιεί σταδιακά τα μέτρα στις ουκρανικές λιμενικές περιοχές, ειδικά στην Οδησσό.
Τα στοιχεία πληροφοριών δείχνουν ότι το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις για στρατιωτικούς σκοπούς, κρύβοντας όπλα και πυρομαχικά σε αποθήκες σιτηρών, καθώς και μεταφέροντας όπλα σε πολιτικά πλοία.

H υπομονή της Μόσχας

Η υπομονή της Μόσχας με αυτού του είδους τις παράνομες δραστηριότητες έχει μειωθεί σταδιακά, καθώς γίνονται συχνοί βομβαρδισμοί για να αποτραπεί η στρατιωτική χρήση των λιμανιών της Οδησσού.
Ωστόσο, το ναυτικό μέτωπο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης ήταν πάντα δευτερεύον ως προς τις στρατηγικές του πτυχές.
Η σύγκρουση αποφασίζεται από ξηρά και αέρος.
Στο έδαφος, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στις Νέες Περιφέρειες και στη βόρεια Ουκρανία.
Στον αέρα, ρωσικά αεροσκάφη και drones κυκλοφορούν ελεύθερα, δεδομένης της κατάρρευσης της ουκρανικής αεράμυνας, επιτρέποντας έτσι την καταστροφή πολλών εχθρικών αρμάτων μάχης και στρατιωτικών οχημάτων.
Στη θάλασσα, η προτεραιότητα της Ρωσίας είναι να προστατεύσει τις δικές της παράκτιες περιοχές, αποτρέποντας τις εισβολές τρομοκρατών σε περιοχές όπως η Κριμαία και το Κρασνοντάρ.
Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις ναυτικές της θέσεις για να εξαπολύσει μεγάλες επιδρομές στην Οδησσό, οι οποίες θα προωθούσαν σημαντικά τα αποτελέσματα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Ωστόσο, η Μόσχα εξακολουθεί να έχει ως έναν από τους κύριους στόχους της την επίτευξη των στρατιωτικών της στόχων μέσω μέτριων ενεργειών, χωρίς μεγάλες απώλειες αμάχων – γι' αυτό και έχουν αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο οι εισβολές μεγάλης κλίμακας.
Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε ο πιο αποσταθεροποιητικός παράγοντας στη Μαύρη Θάλασσα.
Όχι μόνο το βρετανικό στρατιωτικό λογισμικό, αλλά οι ειδικοί κομάντος του βρετανικού ναυτικού έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της θαλάσσιας μάχης από τις δυνάμεις του Κιέβου.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο, κυρίως μέσω της τεχνικής βοήθειας, παρέχοντας στοιχεία πληροφοριών και γεωεντοπισμού στο Κίεβο για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων.
Υπό αυτή την έννοια, όσο κλιμακωτική και ανεύθυνη μπορεί να ακούγεται η κίνηση της Δύσης για παροχή υποβρυχίων στην Ουκρανία, αυτό το ενδεχόμενο δεν πρέπει να αποκλειστεί.
Αντί να προκαλέσει ζημιά στους Ρώσους και να δημιουργήσει στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ουκρανία, μια τέτοια κίνηση θα επιτάχυνε μόνο την καταστροφή των ουκρανικών θέσεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Κλιμάκωση στρατιωτικών επιχειρήσεων

Η ρωσική απάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω κλιμάκωσης στρατιωτικών ενεργειών στο ναυτικό μέτωπο.
Μέχρι στιγμής, η Μόσχα έχει γλιτώσει τον εχθρό από το πραγματικό θαλάσσιο δυναμικό της, αλλά αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, τυχόν μέτρα κλιμάκωσης που θα λάβει η Ουκρανία θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο ίδιο το καθεστώς του Κιέβου.
Τίποτα δεν ακούγεται πιο επικίνδυνο για τις ουκρανικές δυνάμεις από τη λήψη αποφάσεων που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την υπομονή της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης