Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 11 δισ. δολάρια πληρώθηκαν σε μερίσματα οι Ρώσοι μεγιστάνες… υπό κυρώσεις – Ανήμπορη η Δύση να σταματήσει τον πλούτο

Πάνω από 11 δισ. δολάρια πληρώθηκαν σε μερίσματα οι Ρώσοι μεγιστάνες… υπό κυρώσεις – Ανήμπορη η Δύση να σταματήσει τον πλούτο
Τουλάχιστον δώδεκα επιχειρηματίες κέρδισαν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (11,3 δισ. δολάρια) για το 2023
Δισεκατομμύρια δολάρια έλαβαν οι Ρώσοι μεγιστάνες σε μερίσματα καθώς οι εταιρείες τους επανέλαβαν ή αύξησαν τις πληρωμές εν μέσω χαλάρωσης της οικονομικής αβεβαιότητας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τουλάχιστον δώδεκα επιχειρηματίες κέρδισαν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (11,3 δισ. δολάρια) για το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία για τα μερίσματα που συγκέντρωσε το Bloomberg από δημοσιευμένες πληροφορίες.
Πολλοί έχουν στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Vladimir Putin και περιλαμβάνουν ορισμένους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις λόγω του πολέμου που διανύει τώρα τον τρίτο χρόνο.
Ο Vagit Alekperov, βασικός μέτοχος και πρώην πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil PJSC, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με περίπου 186 δισ. ρούβλια σε μερίσματα.
Του επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δισεκατομμυριούχοι Alexey Mordashov, της Severstal PJSC, και ο Vladimir Lisin, της Novolipetsk Steel PJSC, ήταν οι επόμενοι με έσοδα από μερίσματα 148 δισ. και 121 δισ. ρούβλια αντίστοιχα.
Ο Mordashov τελεί υπό κυρώσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, ενώ ο Lisin δεν υπόκειται σε σημαντικούς περιορισμούς.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τον δισεκατομμυριούχο σύμμαχο του Putin, Gennady Timchenko και την Tatyana Litvinenko, η οποία έλαβε μερίδιο στην PhosAgro PJSC πριν επιβληθεί η κύρωση στον σύζυγό της Vladimir από τις ΗΠΑ το 2023.
Ο Vladimir Litvinenko είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Μεταλλείων της Αγίας Πετρούπολης όπου ο Putin έλαβε διδακτορικό δίπλωμα το 1997 και ήταν υπεύθυνος εκστρατείας του προέδρου στην πόλη κατά τη διάρκεια τριών εκλογών.

Αδύναμες οι κυρώσεις

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, ωθώντας πολλές εταιρείες να σταματήσουν τις πληρωμές μερισμάτων λόγω της αβεβαιότητας για μια πιθανή οικονομική κατάρρευση.
Αυτοί οι φόβοι δεν έχουν επιβεβαιωθεί καθώς η οικονομία της Ρωσίας προσαρμόστηκε σταδιακά στις νέες συνθήκες και οι εξαγωγείς βρήκαν εναλλακτικές αγορές.
Μετά τη συρρίκνωση το έτος που ακολούθησε την έναρξη του πολέμου, η οικονομία της Ρωσίας ανέκαμψε απότομα καθώς η κυβέρνηση ξόδεψε μαζικά για να επεκτείνει την αμυντική βιομηχανία, να θωρακίσει τις εγχώριες επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις των κυρώσεων και να παρέχει κοινωνική υποστήριξη στις οικογένειες.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 5,4% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Πολλοί εξαγωγείς εμπορευμάτων έχουν ξαναρχίσει την καταβολή μερισμάτων μετά την αναμόρφωση των επιχειρήσεών τους και την εκ νέου δρομολόγηση των πωλήσεών τους σε αγορές στην Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες του Παγκόσμιου Νότου που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Πολλές ελεγχόμενες από το κράτος εταιρείες όπως η Gazprom Neft PJSC και η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας Sberbank PJSC δεν σταμάτησαν ποτέ να κάνουν πληρωμές μερισμάτων καθώς συγκέντρωσαν κέρδη ρεκόρ κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Οι μέτοχοι της Sberbank ενέκριναν τον περασμένο μήνα μερίσματα ρεκόρ 752 δισ. ρούβλια για το 2023.
Ωστόσο, η οικονομία της Ρωσίας μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2025 που μπορεί να ωθήσουν την κυβέρνηση να αυξήσει τους φόρους, σύμφωνα με τον Chris Weafer, διευθύνοντα σύμβουλο της Macro-Advisory Ltd.
Για πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, «είναι καλύτερα να βγάλουμε τα χρήματα τώρα αντί να κινδυνεύουμε να τα χάσουμε σε φόρους το επόμενο έτος», είπε.
Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες όσον αφορά τις πληρωμές που μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις βιομηχανικών εξαρτημάτων και καταναλωτικών αγαθών, είπε.
Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι μεγιστάνες είναι πού να επενδύσουν τα μερίσματά τους αφού οι κυρώσεις ανάγκασαν πολλούς να στραφούν προς την εγχώρια αγορά.
Τον Μάιο, ιδιώτες επενδυτές επένδυσαν 116,3 δισ. ρούβλια στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, μηνιαίο ρεκόρ μέχρι στιγμής το 2024.
Οι επενδύσεις σε ρωσικές βιομηχανίες αυξήθηκαν κατά 14,5% από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο σε ρεκόρ σχεδόν 6 τρισεκατομμυρίων ρούβλια, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Ωστόσο, οι εγχώριες ευκαιρίες είναι περιορισμένες.
«Υπάρχει απλώς πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για τους μεγιστάνες να κάνουν μεγάλες επενδύσεις αυτή τη στιγμή», ιδιαίτερα όταν μπορούν να λάβουν υψηλά επιτόκια από ρωσικές τράπεζες σε καταθέσεις σε ρούβλι, είπε ο Weafer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης