Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ στέλνει όπλα αλλά... καμία πρόσκληση για ένταξη στην Ουκρανία - Προετοιμασίες πολέμου με Ρωσία

Το ΝΑΤΟ στέλνει όπλα αλλά... καμία πρόσκληση για ένταξη στην Ουκρανία - Προετοιμασίες πολέμου με Ρωσία
Πέρα από το ουκρανικό και τη Ρωσία, η Συμμαχία θα εστιάσει στην ανάγκη ενίσχυσης του στρατιωτικού δυναμικού της και απόκτησης νέων όπλων
Η αντιπαράθεση με τη Ρωσία και η στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας αναμένεται να είναι τα δύο βασικά θέματα που θα κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα Τρίτη 9 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.
Στην 75η επέτειο από την ίδρυση του, οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να εστιάσουν στην ανάγκη ενίσχυσης του στρατιωτικού δυναμικού της Συμμαχίας – δημοσιεύματα αναφέρουν πως το ΝΑΤΟ θέλει 35 με 50 ταξιαρχίες για να αντιμετωπίσει τον… κίνδυνο της Ρωσίας –, στην ανάγκη αύξησης του μεγέθους των στρατών των κρατών – μελών καθώς και στην ανάγκη απόκτησης νέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας.
Σε γενικές γραμμές αυτό που θα ζητηθεί από όλους τους συμμετέχοντες είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών, κυρίως από τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

Καμία πρόσκληση για ένταξη στην Ουκρανία

Και σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να απευθύνει καμία πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία ούτε και να ορίσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε μπορεί να γίνει αυτό.
Αν και το τελικό ανακοινωθέν – σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN - θα κάνει μια δήλωση σχετικά με το ότι είναι μη αναστρέψιμη η πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ, το Κίεβο δεν πρόκειται να λάβει τίποτα παραπάνω από αυτή… τη δήλωση.
Αλλά ακόμα και αυτή η δήλωση κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι θα συμπεριλαμβάνεται στο τελικό ανακοινωθέν, καθώς Αμερικάνος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η τελική δήλωση αναμένεται να περιέχει «πολύ ισχυρά σήματα υποστήριξης των Συμμάχων προς την Ουκρανία για την ατλαντική ολοκλήρωση».
Υπό το πρόσχημα των «εγγυήσεων ασφαλείας», η Συμμαχία θα λάβει μια σειρά από αποφάσεις που θα παρατείνουν τη στρατιωτική σύγκρουση μέσα από δεσμεύσεις για παροχή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, για στρατιωτική εκπαίδευση και για την ανταλλαγή «ευαίσθητων» πληροφοριών.

Περισσότερα όπλα

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι το ΝΑΤΟ θα συμφωνήσει στην ανάγκη να προμηθεύσει με ακόμα περισσότερα όπλα την Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ δεν θέλει ένα «Μίνσκ 3» αλλά ότι επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία διαθέτει όλες τις ικανότητες για να περιορίσει στρατιωτικά τη Ρωσία.
Βάσει του Stoltenberg, προκειμένου να υπάρξει μια ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία, απαιτούνται ακόμα περισσότερα όπλα για το Κίεβο.
Στη Σύνοδο αυτή εκτιμάται πως θα αφαιρεθεί από τις ΗΠΑ η αρμοδιότητα οργάνωσης μεταφοράς όπλων στο Κίεβο, ότι θα καταστεί υποχρεωτική για τα κράτη – μέλη η προμήθεια του Κιέβου με όπλα και ότι όλη αυτή τη διαδικασία δεν θα τη συντονίζει το ΝΑΤΟ αλλά μια νέα δομή διοίκησης που έχει ήδη δημιουργηθεί στο Wiesbaden στη Γερμανία.

Στα 40 δις δολάρια η στήριξη για το 2025

Πάντως ο Stoltenberg παραδέχθηκε πως το προσχέδιο ενός μακροπρόθεσμου πολυετούς προγράμματος που πρότεινε για τη χρηματοδότηση της προμήθειας όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο για τη Σύνοδο Κορυφής δεν εγκρίθηκε.
Αρχικά υποστήριζε τη δημιουργία ενός ταμείου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, αλλά στη συνέχεια οι φιλοδοξίες περιορίστηκαν στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Ως αποτέλεσμα, οι χώρες της συμμαχίας έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής σε μια προκαταρκτική συμφωνία ότι το 2025 θα διαθέσουν 40 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτές τις ανάγκες.

Βλήματα, πύραυλοι και συστήματα αεράμυνας

Σύμφωνα με τον Stoltenberg, στη Σύνοδο Κορυφής αναμένονται νέες δεσμεύσεις για την παροχή όπλων στο Κίεβο.
Συγκεκριμένα, έχει ανακοινωθεί ότι θα παρασχεθούν επιπλέον βλήματα, πύραυλοι και νέα συστήματα αεράμυνας καθώς και ότι θα ληφθεί απόφαση για επέκταση της εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού στην Πολωνία.

Ενισχύονται και οι Ευρωπαίοι

Επιπλέον, θα συζητηθούν μέτρα για την οικοδόμηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων στην Ευρώπη ως μέρος της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.
Μεταξύ των μέτρων προτεραιότητας, ο Stoltenberg κατονόμασε την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης του συστήματος AEGIS που έχει αναπτυχθεί στην Πολωνία.
Είναι ένα από τα δύο συστήματα που ανέπτυξαν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη μετά την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη ABM το 2002.

Με το βλέμμα στα ρωσικά σύνορα

Επίσης, θα συζητηθούν στρατιωτικά σχέδια για την αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών μονάδων που αναπτύσσονται ή είναι έτοιμες να αναπτυχθούν κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, θα συζητηθεί η ανάπτυξη της στρατιωτικής επιμελητείας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού και της κατασκευής δρόμων, σιδηροδρόμων, σηράγγων, γεφυρών, λιμανιών και αεροδρομίων για γρήγορη μεταφορά ενισχύσεων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, θα εξετάσουν σχέδια για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και την αύξηση της παραγωγής όπλων και πυρομαχικών τόσο για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας σε μια ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία όσο και για την αναπλήρωση των αποθεμάτων τους, τα οποία έχουν εξαντληθεί σοβαρά λόγω προμήθειες στο Κίεβο.
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ανακοινώσουν νέα βήματα για την ενίσχυση της αεράμυνας και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας ενώ δεν αποκλείεται να δοθούν και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παροχή αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία.

Στο επίκεντρο Κίνα, Βόρεια Κορέα

Στη Σύνοδο θα δώσουν το παρών ως «εταίροι» του ΝΑΤΟ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία καθώς στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί και το θέμα της στρατιωτικό-πολιτικής αντιπαράθεσης με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.
Το ΝΑΤΟ δεν κρύβει την εκτίμηση του ότι οι σχέσεις με Κίνα και Β. Κορέα συναρτώνται άμεσα με την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον θεωρούν πως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα, μαζί με το Ιράν, είναι οι κύριοι σύμμαχοι της Ρωσίας, βοηθώντας τη Μόσχα να αντιμετωπίσει την οικονομική πίεση της Δύσης και να συγκεντρώσει τους απαραίτητους στρατιωτικούς πόρους για τη συνέχιση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Στη «σκιά» πολιτικών ανατροπών

Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται στη «σκιά» διαφόρων σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και ανατροπών.
Στη Γαλλία ο πρόεδρος Macron είναι αντιμέτωπος με μια δύσκολη πολιτική κατάσταση, με την χώρα να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά καθώς είναι άγνωστο το πώς και υπό ποιον πρωθυπουργό θα σχηματιστεί κυβέρνηση, στη Μ. Βρετανία υπάρχει πολιτική αλλαγή, με τους Εργατικούς να επιστρέφουν στην εξουσία ύστερα από 14 χρόνια ενώ στις ΗΠΑ ολοένα και περισσότεροι αμφισβητούν ανοιχτά τις ικανότητες του προέδρου Biden να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία των ΗΠΑ, με τον Donald Trump να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα είναι ο επόμενος πρόεδρος.
Την ίδια στιγμή, ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της ΕΕ έχουν προκαλέσει και οι πρόσφατες επισκέψεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, Victor Orban σε Κίεβο, Μόσχα και Πεκίνο σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ειρηνική επίλυση του ουκρανικού.
Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση του Orban θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς θα μεταφέρει την εμπειρία που απέκτησε από τις συναντήσεις του με τους προέδρους Zelensky, Putin και Xi Jinping, παράγοντες που αν μη τι άλλο έχουν τεράστιο ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης