Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πύρινη κόλαση στα σύνορα του ΝΑΤΟ: Η Κίνα αναπτύσσει αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας Y-20 για ασκήσεις με τη Λευκορωσία – Σοκ στο Δυτικό μπλοκ

Πύρινη κόλαση στα σύνορα του ΝΑΤΟ: Η Κίνα αναπτύσσει αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας Y-20 για ασκήσεις με τη Λευκορωσία – Σοκ στο Δυτικό μπλοκ

Δίπλα στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ

Σχετικά Άρθρα
Οι χερσαίες μονάδες του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις διάρκειας 11 ημερών με τις λευκορωσικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, οι οποίες ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου για να «βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ λευκορωσικών και κινεζικών μονάδων».
Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βρέστη, κοντά στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, όπου οι εντάσεις ήταν υψηλές τους τελευταίους μήνες, καθώς η Βαρσοβία συγκέντρωσε τις δυνάμεις της απέναντι στον μικρότερο γείτονά της.
Η κινεζική συμμετοχή στην άσκηση παραμένει σχετικά περιορισμένη, με εξοπλισμό να μεταφέρεται σε ένα μόνο βαρύ αεροσκάφος Y-20 που προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Baranovichi περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μινσκ.
Η ανάπτυξη σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην κλιμάκωση των κινεζικών εντάσεων με το ΝΑΤΟ, καθώς τα κράτη του Δυτικού Μπλοκ έχουν κινηθεί για να επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους παρουσίες στην Ανατολική Ασία, ενώ ταυτόχρονα μεγιστοποιούν τη στρατιωτική πίεση στη Λευκορωσία και τη γειτονική Ρωσία.
Οι κινεζικές στρατιωτικές αναπτύξεις στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικά περιορισμένες στο παρελθόν, αν και τον Απρίλιο του 2022 χρησιμοποιήθηκαν έξι Y-20 για την ταχεία παράδοση πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-αέρος HQ-22 στη Σερβία σε μια περίοδο αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων.
Οι κοινές ασκήσεις με τη Λευκορωσία έρχονται λίγες μέρες μετά την ένταξη του Μινσκ στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης υπό την ηγεσία της Κίνας, μια συμμαχία που περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και πολλά κράτη της Κεντρικής Ασίας.

article_668d198ce07d98_50104921.jpg

Στενοί στρατιωτικοί δεσμοί

Η Κίνα και η Λευκορωσία έχουν συγκεκριμένα μια μακρά ιστορία στενών στρατηγικών δεσμών, με τον Κινέζο υπουργό Άμυνας Li Shangfu να έχει φτάσει στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης στις 16 Αυγούστου για μια τριήμερη επίσημη επίσκεψη, καθώς η στρατιωτική συνεργασία ενισχύθηκε περαιτέρω.
Το πιο εμβληματικό σύμβολο αυτών των δεσμών ήταν το πυραυλικό σύστημα πυροβολικού Polonez, το οποίο αναπτύχθηκε με εκτεταμένη κινεζική υποστήριξη και σήμερα θεωρείται το πιο ικανό στην Ευρώπη.
Το κινεζικό εμπόριο, οι τεχνολογίες και οι επενδύσεις έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο να επιτρέψουν στο Μινσκ να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες προσπάθειες οικονομικού πολέμου της Δύσης από το 2020.
Εικάζεται ότι οι ασκήσεις στη Λευκορωσία θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες από τις πολλές που περιλαμβάνουν κινεζικές δυνάμεις, καθώς η χώρα όχι μόνο αντιμετωπίζει αυξανόμενη δυτική στρατιωτική πίεση, αλλά βλέπει και τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στο έδαφός της να αυξάνεται.
Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας δεν έδωσε σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις ασκήσεις, δηλώνοντας:
«Με φόντο τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, αυτή η κοινή άσκηση θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ασκήσεις μεικτών μονάδων».
Η έναρξη των ασκήσεων συνέπεσε κυρίως με την άσκηση άνευ προηγουμένου επικρίσεων από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κατά του ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι η δυτική συμμαχία «έφερε εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους για την ασφάλεια στον κόσμο και την περιοχή» και επικρίνοντας «τη χρήση της Κίνας από το ΝΑΤΟ ως μια δικαιολογία για να προχωρήσουμε προς τα ανατολικά στην Ασία - Ειρηνικό και να υποκινήσουμε τις περιφερειακές εντάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης