Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σ. Αραβία απειλεί G7 και ΕΕ με πώληση χρέους αν προχωρήσουν σε κατασχέσεις της Ρωσίας

Η Σ. Αραβία απειλεί G7 και ΕΕ με πώληση χρέους αν προχωρήσουν σε κατασχέσεις της Ρωσίας

 Η κίνηση υπογραμμίζει την αυξανόμενη διπλωματική επιρροή της Σαουδικής Αραβίας

Σχετικά Άρθρα

Η Σαουδική Αραβία άφησε να εννοηθεί νωρίτερα αυτό το έτος ότι ενδέχεται να πουλήσει ορισμένες ευρωπαϊκές συμμετοχές χρέους εάν η Ομάδα των Επτά αποφασίσει να κατασχέσει σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, ανέφεραν πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Το υπουργείο Οικονομικών του βασιλείου έκανε γνωστό σε ορισμένους ομολόγους του G-7 την αντίθεσή του στην ιδέα, η οποία είχε σκοπό να υποστηρίξει την Ουκρανία, με ένα άτομο να την περιγράφει ως συγκαλυμμένη απειλή. Οι Σαουδάραβες ανέφεραν συγκεκριμένα χρέος που εκδόθηκε από το γαλλικό δημόσιο ταμείο.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο, το G-7 διερευνούσε διαφορετικές επιλογές σχετικά με τα κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Ο όμιλος τελικά συμφώνησε να αξιοποιήσει τα κέρδη και να αφήσει μόνα τους τα περιουσιακά στοιχεία παρά την πίεση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να εξετάσουν τους συμμάχους πιο τολμηρές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης κατάσχεσης. Ορισμένα κράτη μέλη του ευρώ ήταν κατά αυτής της ιδέας, ανησυχώντας ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει το νόμισμα.
Οι κατοχές του βασιλείου σε ευρώ και γαλλικά ομόλογα μπορεί να ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά πιθανότατα δεν είναι αρκετά μεγάλα για να κάνουν σημαντική διαφορά εάν πουληθούν. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούσαν να ανησυχούν επειδή άλλες χώρες μπορεί να είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας.
Ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος είπε ότι δεν ήταν το στυλ της κυβέρνησης να κάνει τέτοιες απειλές, αλλά ότι πιθανώς περιέγραψε στα μέλη της G-7 τις ενδεχόμενες συνέπειες τυχόν κατασχέσεων.
Η θέση της Σαουδικής Αραβίας άλλαξε αφού τα έθνη της G-7 υπέβαλαν μια πρόταση που δεν απαλλοτριώνει τα περιουσιακά στοιχεία, είπε ένας από τους ανθρώπους.

Στενές σχέσεις με Ρωσία

Δεν ήταν ξεκάθαρο,άν η Σαουδική Αραβία ενήργησε για προσωπικό συμφέρον - φοβούμενη ότι μια κατάσχεση θα δημιουργούσε προηγούμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον άλλων χωρών στο μέλλον - ή σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Ρωσία. Το Ριάντ και η Μόσχα διατηρούν στενές σχέσεις από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και μαζί ηγούνται του καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει χτίσει επίσης δεσμούς με την Ουκρανία και ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy ταξίδεψε στο βασίλειο τον περασμένο μήνα να συναντήσει τον πρίγκιπα διάδοχο Prince Mohammed bin Salma.
Όποιο και αν είναι το κίνητρό της, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή της στην παγκόσμια σκηνή και τη δυσκολία της G-7 να συγκεντρώσει υποστήριξη από τα λεγόμενα κράτη του Παγκόσμιου Νότου για την Ουκρανία ενόψει της επιθετικότητας της Ρωσίας.
Υπό τον πρίγκιπα Mohammed , τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ τοποθετείται όλο και περισσότερο ως διπλωματική δύναμη και έχει δηλώσει ότι θέλει να μεσολαβήσει μεταξύ Κίεβου και Μόσχας.
Σε μια σύνοδο κορυφής στην Ιταλία τον Ιούνιο, μετά από μήνες συζητήσεων, οι ηγέτες των G-7 συμφώνησαν σε μια οικονομική δομή που θα παρέχει στην Ουκρανία περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια νέας βοήθειας. Τα επτά κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να δώσουν δάνεια που θα αποπληρωθούν χρησιμοποιώντας τα κέρδη που προκύπτουν από τα δεσμευμένα κεφάλαια περίπου 260 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ρωσίας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Ευρώπη.
Τα κεφάλαια αναμένεται να αποφέρουν μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Η G-7 και η ΕΕ οριστικοποιούν τους μηχανισμούς του σχεδίου. Ορισμένα έθνη της ΕΕ ελπίζουν ότι το σχέδιο είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των περιουσιακών στοιχείων και τέτοιες εκκλήσεις είναι πιθανό να δυναμώνουν όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος και όσο αυξάνεται το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και η κεντρική της τράπεζα έχει καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα 445 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο έχει επίσης περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Ούτε η κεντρική τράπεζα, γνωστή ως SAMA, ούτε το επενδυτικό ταμείο αναλύουν τα ξένα περιουσιακά στοιχεία ανά νόμισμα ή χώρα. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των συμμετοχών είναι σε δολάρια. Η Σαουδική Αραβία κατέχει 135 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών ομολόγων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.
Δύο από τις πήγές αμφισβήτησαν την αξιοπιστία της απειλής της Σαουδικής Αραβίας, σημειώνοντας ότι υπήρξε μικρή μετακίνηση από τα νομίσματα της G-7 όταν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία πάγωσαν για πρώτη φορά λίγο μετά την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Τα μέλη της G-7 επίσης είπαν ότι δεν υπάρχουν πολλές αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για το έθνος του Κόλπου πέρα ​​από το δολάριο και το ευρώ.
Η Σαουδική Αραβία πουλά το πετρέλαιο της σε δολάρια, ενισχύοντας την κατάστασή της ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Παρά τις ευρέως διαδεδομένες εικασίες ότι θα στραφεί σε άλλα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του γιουάν της Κίνας, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι υποβαθμίζουν σταθερά την ιδέα, λέγοντας ότι η προσκόλληση στο δολάριο είναι το καλύτερο πράγμα για την οικονομία του βασιλείου.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης