Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύο σενάρια για τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ – Ή θα χάσουν από τον Donald Trump ή θα παραιτηθεί ο Biden

Δύο σενάρια για τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ – Ή θα χάσουν από τον Donald Trump ή θα παραιτηθεί ο Biden
Περιμένουν τον Biden να παραιτηθεί – Αυτό είναι το κλίμα των Δημοκρατικών, 4 μήνες πριν από τις εκλογές
Ένα είναι βέβαιο πλέον στις ΗΠΑ… οι Δημοκρατικοί περιμένουν τον Joe Biden να παραιτηθεί…
Μεταξύ των τάξεων των Δημοκρατικών ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο πρόεδρος Joe Biden δεν μπορεί να συνεχίσει ως υποψήφιος του κόμματός τους ή θα χάσουν από τον Donald Trump τον Νοέμβριο.
Πολύ λιγότερο σίγουρο είναι αυτό: πώς να τον αφαιρέσετε.
Σύμφωνα με τα όσα επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ένας πρόεδρος γνωστός για την επιμονή του υπενθύμισε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να τον απομακρύνει κανείς, καθώς αυτός και η ομάδα του εξαπέλυσαν μια απελπισμένη εκστρατεία - στα ερτζιανά και στα παρασκήνια - για να ανακτήσουν την υποστήριξη ορισμένων αμφιταλαντευόμενων Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.
Στο βαθμό που τα κατάφεραν, έχουν απλώς βαθύνει την αγωνία που έχει πλήξει πολλούς Δημοκρατικούς μετά την καταστροφική απόδοση του προέδρου στο debate με τον Trump πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.
Αμέσως μετά, πολλοί επικριτές του Biden παρηγορήθηκαν ότι ο πρόεδρος και η ομάδα του σύντομα θα υποκύψουν σε αυτό που θεωρούσαν αναπόφευκτο -παρασυρόμενοι από μια σταθερή ανακοίνωση αρνητικών αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων και τηλεοπτικών ιατρικών διαγνώσεων- και θα παραμερίσουν.
Τώρα, η συνειδητοποίηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος καταρρέει, ενσταλάζει ένα στρόβιλο σύγχυσης, απόγνωσης και θυμού στο κόμμα.
«Δεν πρόκειται μόνο για το αν ο πρόεδρος είναι ικανός να υπηρετήσει ή να θέσει υποψηφιότητα.
Ο φόβος μεταξύ όλων με τους οποίους μιλάω είναι ότι η αδιαλλαξία του Biden θα επηρεάσει και τη Βουλή και τη Γερουσία και θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη Δημοκρατία», είπε στους Financial Times ο Gideon Stein, επιχειρηματίας και εξέχων δωρητής των Δημοκρατικών, εξηγώντας τον υπαρξιακό φόβο που έχουν τα μέλη του κόμματος σε μια άλλη προεδρεία Trump.
Ένας άλλος διακεκριμένος δωρητής κατηγόρησε τον Biden και την ομάδα του ότι «έπαιξαν ρωσική ρουλέτα με τον κόσμο να διακυβεύεται», ενώ ένα πρώην ανώτερο μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών περιέγραψε τη συμπεριφορά του προέδρου ως «έναν τρελό βασιλιά».

Προβλήματα και στο επιτελείο Biden

Μέσα στην εκστρατεία Biden, κάποιοι έχουν υποκύψει στο ίδιο προαίσθημα.
Τουλάχιστον ένας ανώτερος υπάλληλος είπε σε φίλους τις τελευταίες ημέρες ότι πίστευαν ότι η προσπάθεια ήταν πλέον καταδικασμένη, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου, σύμφωνα με τους FT.
Μετά τη συζήτηση, υπήρξαν αναφορές για μέλη της οικογένειας Biden που κατηγορούσαν τους βοηθούς για την κακή απόδοση του προέδρου, καθώς και διαμάχες μεταξύ του προσωπικού της εκστρατείας και του Λευκού Οίκου σχετικά με το πρόγραμμα ταξιδιών του προέδρου.
Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις για τα «λάφυρα» της νίκης - κορυφαίες θέσεις στη διοίκηση- έχουν δώσει τη θέση τους στις ανησυχίες ότι κατηγορούνται για συγκάλυψη για να αποκρύψουν από το κοινό την έκταση της παρακμής του Biden.
«Τώρα που τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί, ανησυχούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα προσπαθήσουν να εργαλειοποιήσουν τα πράγματα και να τους επιτεθούν με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους», είπε ένα άτομο που μίλησε απευθείας με τρία στελέχη της εκστρατείας του Biden.
Οι συζητήσεις σχετικά με το αν θα έπρεπε να παραμείνουν στην εκστρατεία ήταν πλέον ενεργές, πρόσθεσε αυτό το άτομο.
Ο Kevin Munoz, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Biden, είπε ότι «δουλεύει πολύ σκληρά γιατί για να κερδίζεις εκστρατείες δουλεύεις πολύ σκληρά».
Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια απέραντη αίσθηση υπερηφάνειας στο γραφείο μας, γιατί γνωρίζουμε πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι αυτή η δουλειά που κάνουμε εδώ για τη μοίρα της δημοκρατίας μας».
Τις τελευταίες ημέρες, η ομάδα Biden έχει παραβλέψει σε μεγάλο βαθμό τον Trump για να επικεντρώσει την προσοχή της στο Καπιτώλιο, όπου ο πρόεδρος και η ομάδα του μάχονται για να αποτρέψουν περαιτέρω αποστασίες από τους κομματικούς τους αδελφούς.
«Ο πρόεδρος κατέστησε πολύ σαφές ότι είναι υποψήφιος. Για μένα αυτό είναι θετικό. πρέπει να τον υποστηρίξουμε», είπε ο Nadler.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης