Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί ψάχνουν εντυπωσιακό χτύπημα – Από επίθεση στο καταδρομικό Admiral Kuznetsov μέχρι αεροπειρατεία σε Tu-22M3

Οι Ουκρανοί ψάχνουν εντυπωσιακό χτύπημα – Από επίθεση στο καταδρομικό Admiral Kuznetsov μέχρι αεροπειρατεία σε Tu-22M3
Όλες αυτές οι απόπειρες των Ουκρανών, εντοπίστηκαν και απετράπησαν από την FSB
Με τους Ουκρανούς να αδυνατούν να αντισταθούν στην επέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη τη γραμμή του μετώπου, αυτοί στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην επίτευξη ενός εντυπωσιακού – και ως επί το πλείστον συμβολικού – χτυπήματος κατά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Μόλις την περασμένη Δευτέρα, η FSB, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι απέτρεψε απόπειρα Ουκρανών να οργανώσουν αεροπειρατεία σε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου Tu-22M3, ενώ σήμερα έγινε γνωστό ότι η Υπηρεσία σταμάτησε προσπάθεια των Ουκρανών να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση στο βαρύ καταδρομικό Admiral Kuznetsov στο Murmansk.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με την FSB, το σχέδιο της επίθεσης οργανώθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας, η οποία προσέγγισε έναν Ρώσο μέλος του πληρώματος του Admiral Kuznetsov προκειμένου να πραγματοποιήσει την επίθεση στο πλοίο.
Ως αντάλλαγμα του υποσχέθηκαν υψηλό χρηματικό ποσό και μεταφορά στην Φινλανδία από τη στιγμή που η επίθεση θα είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία.

Τι αναφέρει η FSB

Κατά την FSB, τον Μάρτιο του 2024 ένας Ρώσος πολίτης, γεννηθείς το 200 που έκανε τη στρατιωτική του θητεία στο πλοίο, ήρθε σε επαφή μέσω μηνυμάτων σε WhatsApp και Telegram με έναν Ουκρανό των ειδικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας που παρουσιάστηκε ως «Oleg».
Όπως αναφέρεται ο Oleg κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών ασκούσε ψυχολογική πίεση – από υποσχέσεις για μεταφορά στο εξωτερικό με πλαστά έγγραφα και για πληρωμή τεράστιων χρηματικών ποσών μέχρι απειλές ποινικής δίωξης για χρηματοδότηση από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για κατασκευασμένα γεγονότα – και τελικά κατάφερε να πείσει έναν Ρώσο μέλος του πληρώματος να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στο πλοίο.

Υπό την επίβλεψη του Budanov

Όπως επισημαίνεται, μόλις οι αρχές ενημερώθηκαν για την απόπειρα επίθεσης, έθεσαν όλη την επιχείρηση υπό τον έλεγχου τους και έλαβαν περαιτέρω μέτρα για την τεκμηρίωση των παράνομων ενεργειών του «Oleg» και τον εντοπισμό πιθανών πρακτόρων και συνεργών του καθεστώτος του Κιέβου».
Κατά την FSB, ο «Oleg» ισχυρίστηκε ότι ολόκληρη η επιχείρηση εποπτεύεται προσωπικά από τον επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας (GUR MOU) Kirill Budanov.

Επίθεση

Η FSB υποστηρίζει ότι η ουκρανική ειδική υπηρεσία έστειλε τα απαραίτητα εξαρτήματα μέσω εταιρείας μεταφορών και logistics για να συναρμολογήσει ο Ρώσος στρατιώτης τον εμπρηστικό μηχανισμό.
«Τον διαβεβαίωσαν ότι αμέσως μετά τη λήψη βίντεο που θα επιβεβαίωνε τον εμπρησμό στο καταδρομικό, θα διέφευγε στη Φινλανδία με πλαστά έγγραφα και κεφάλαια που θα τον περίμεναν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στα σύνορα» αναφέρει η FSB.
Βάσει του σχεδίου, η επίθεση θα γινόταν κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης προκειμένου να διαπιστωθεί η ετοιμότητα του προσωπικού σε συναγερμό για την εκδήλωση φωτιάς.
Κατόπιν ο δράστης θα απενεργοποιούσε τα μέσα επικοινωνίας και θα διέγραφε όλους τους λογαριασμούς στα social media.

Ποινική δίωξη κατά του... Oleg

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το ανακριτικό τμήμα της Διεύθυνσης FSB για τον Βόρειο Στόλο άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του «Oleg» και άλλων αγνώστων προσώπων.
Οι σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας προβλέπει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
«Όλοι οι διοργανωτές και οι συνεργοί των εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών, έχουν τεθεί στη λίστα καταζητούμενων και θα διωχθούν σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία» επισημαίνει η FSB.

Απόπειρα αεροπειρατείας σε βομβαρδιστικό Tu-22M3

Σημειώνεται πως την περασμένη Δευτέρα, η FSB, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας απέτρεψε απόπειρα Ουκρανών να οργανώσουν… αεροπειρατεία σε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου Tu-22M3.
«Ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν την πρόθεση να στρατολογήσουν ένα Ρώσο πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας έναντι χρηματικής αμοιβής και της χορήγησης ιταλικής υπηκοότητας για να τον πείσουν να οδηγήσει και να προσγειώσει ένα πυραυλοφόρο αεροπλάνο στην Ουκρανία», αναφέρει σε ανακοίνωση της η FSB.
Σύμφωνα με την FSB, επιβεβαιώθηκε και η εμπλοκή υπηρεσιών πληροφοριών και από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ τόσο στην προετοιμασία όσο και στην εκτέλεση αυτής της επιχείρησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης