Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαθήματα διπλωματίας από την Τουρκία - Αριστοτεχνική ισορροπία μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΝΑΤΟ

Μαθήματα διπλωματίας από την Τουρκία - Αριστοτεχνική ισορροπία μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΝΑΤΟ
Η Τουρκία χαράσσει τη δική της πορεία στους κόλπους του ΝΑΤΟ
Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την προσεκτική ισορροπία του να ανήκει στο ΝΑΤΟ, να ενισχύει τους δεσμούς της με τη Ρωσία και να είναι κατά κάποιο τρόπο σύμμαχος της Ουκρανίας, καθώς η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, προετοιμάζει μια επίδειξη ενότητας στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Yaşar Güler ενοχλήθηκε από την ιδέα ότι η Τουρκία είναι εκτός γραμμής με την υπόλοιπη συμμαχία στην οποία η Άγκυρα προσχώρησε το 1952.
"Απορρίπτουμε απολύτως τη δήλωση ότι [η Τουρκία] είναι αναξιόπιστη- δεν υπάρχει κάτι τέτοιο", δήλωσε ο Güler στο Politico.
"Σε ένα περιβάλλον όπου 32 σύμμαχοι είναι μαζί, είναι αδιανόητο να έχουμε τις ίδιες απόψεις σε κάθε θέμα", πρόσθεσε.
"Ορισμένες χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια τέτοια αντίληψη", είπε, επισημαίνοντας τους εξαγωγικούς περιορισμούς της Γερμανίας στα αεροσκάφη Eurofighter που επιδιώκει να αποκτήσει η Άγκυρα, χαρακτηρίζοντάς τους "το πραγματικό ζήτημα που δημιουργεί δυσπιστία στη συμμαχία".

Στενές σχέσεις με τη Ρωσία

Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία δεν είναι ένα τυπικό μέλος του ΝΑΤΟ.
Μαζί με την Ουγγαρία έχει τη στενότερη σχέση με τη Ρωσία. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ είναι επίσης μέλη της ΕΕ- η Τουρκία δεν είναι.
Διαθέτει τον μεγαλύτερο στρατό στη συμμαχία, εκτός από τις ΗΠΑ, και έχει τα δικά της συμφέροντα ασφαλείας - μια στρατιωτική ανάπτυξη στη Συρία και συχνές εισβολές στο Ιράκ για να επιτεθεί στους Κούρδους μαχητές εκεί.
Καμία άλλη χώρα δεν επιχειρεί μια παρόμοια πράξη  - αλλά λίγες άλλες έχουν τόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο παιχνίδι όσο η Τουρκία όσον αφορά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Σε μια ένδειξη των προσπαθειών του να χαράξει μια μέση οδό, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin στο Καζακστάν.
Αυτή την εβδομάδα θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον που επικεντρώνεται στη ρωσική απειλή.
Η Τουρκία διατηρεί δεσμούς με τη Μόσχα και αντιστέκεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που έχουν εγκριθεί από τους περισσότερους εταίρους της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Ο Güler, ωστόσο, χαρακτήρισε τη στάση της Άγκυρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία "ισορροπημένη και ενεργή ... στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ουκρανία και του θετικού διαλόγου με τη Ρωσία".
"Μέχρι σήμερα, η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που κατάφερε να φέρει κοντά τις δύο πλευρές του πολέμου σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος στη χώρα με το προτιμώμενο όνομά της.

Ανοιχτές γραμμές προς Κίεβο και Μόσχα

Η Τουρκία έχει προμηθεύσει το Κίεβο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, αλλά συνεχίζει επίσης να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Έχει διαδραματίσει ενεργό διπλωματικό ρόλο, μεγιστοποιώντας τη θέση της ως γείτονα της Μαύρης Θάλασσας τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας και μεσολαβώντας για μια -πλέον ληγμένη- συμφωνία που επέτρεπε τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών.
"Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Μαύρη Θάλασσα σε στρατηγικό πεδίο μάχης", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.
Ο Aaron Stein, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, ενός μη κομματικού think tank με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα επιμείνει στη στάση της, επειδή η Άγκυρα "φαίνεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει και επομένως είναι καλό να έχει καλή σχέση με τη Μόσχα".
Ο Aaron Stein διευκρίνισε τους στόχους της Τουρκίας: "Η Τουρκία θέλει να κρατήσει τις εντάσεις με τη Ρωσία σε χαμηλά επίπεδα, να κρατήσει το ΝΑΤΟ έξω από την περιοχή και να διασφαλίσει ότι κάθε πιθανή κλιμάκωση θα είναι ελεγχόμενη".

Ο οικονομικός παράγοντας

Τα οικονομικά είναι ένας σημαντικός παράγοντας.
Η Ρωσία προμηθεύει το 49% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας, κυρίως μέσω της πώλησης φυσικού αερίου.
Είναι επίσης η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της Τουρκίας, με 45,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ρωσικών εταιρειών στην Τουρκία έχει εκτοξευθεί σε 1.363 από μόλις 177 το 2022. Γ
ια πολλούς από τους συμμάχους της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, μοιάζει με προσπάθεια παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων.
Ωστόσο, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία έχουν πρόσφατα δεχθεί μεγαλύτερες πιέσεις, με τις πωλήσεις μηχανημάτων να επηρεάζονται ιδιαίτερα, καθώς οι κυρώσεις έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται - συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων των ΗΠΑ για πιθανά μέτρα κατά των τουρκικών τραπεζών.
Ο υπουργός Άμυνας επέκρινε τις εναπομείνασες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του Donald Trump, ως απάντηση στην αγορά από την Άγκυρα ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.
Ο Güler δήλωσε ότι η Τουρκία επιδιώκει να "δημιουργήσει μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία που θα βασίζεται στην εγχώρια και εθνική παραγωγή, ενισχύοντας έτσι την οικονομία της χώρας και συμβάλλοντας στην ανεξαρτησία της Τουρκίας".
Οι εμπλεκόμενες τεχνολογίες, εξήγησε ο Güler, κυμαίνονται από μη επανδρωμένα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια οχήματα έως ελικόπτερα, από όπλα και έξυπνα πυρομαχικά έως πυραύλους, συστήματα αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου.
Σημείωσε ότι η Τουρκία τα εξάγει "σε πολλές χώρες".
Στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται η Ουκρανία.
Η τουρκική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar κατασκευάζει εργοστάσιο στην Ουκρανία και προμηθεύει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 στο Κίεβο.

Ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική

Η Άγκυρα επιθυμεί να διατηρήσει την αυτονομία της στην πολιτική της στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζει το Politico.
"Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε έναν διάδρομο ασφαλείας βάθους 30-40 χιλιομέτρων κατά μήκος των ιρακινών και συριακών συνόρων μας και να εκκαθαρίσουμε πλήρως την περιοχή από τους τρομοκράτες", δήλωσε ο Guller, αναφερόμενος στους Κούρδους μαχητές.
Ορισμένοι από τους μαχητές υπήρξαν σύμμαχοι των ΗΠΑ στη μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS, αλλά συνδέονται επίσης με το PKK.
"Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης", δήλωσε o υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.
Παρά τις τριβές σχετικά με τη Ρωσία, τις κυρώσεις και τη Μέση Ανατολή, ο Sinan Ülgen, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Οικονομίας και Εξωτερικής Πολιτικής, τουρκικού think tank, τόνισε ότι "η βασική ρύθμιση ασφαλείας της Τουρκίας είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ".
Η Άγκυρα επιθυμεί να εμποδίσει τη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να παραχωρήσει έδαφος σε τυχόν στρατιωτικές πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία της ΕΕ - ιδίως δεδομένου ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στο μπλοκ έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό.
Ένας από τους όρους που έθεσε η Τουρκία για να υποστηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutter
ως νέο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ήταν να μην ευνοήσει τις χώρες της ΕΕ στη συμμαχία.
"Το γεγονός ότι οι σύμμαχοι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν εναλλακτικές λύσεις εκτός της ομπρέλας ασφαλείας του ΝΑΤΟ θα βλάψει την ενότητα και την αλληλεγγύη της συμμαχίας", δήλωσε ο Güler.
"Ο πιο αποτελεσματικός οργανισμός ασφαλείας στην ευρωατλαντική περιοχή είναι το ΝΑΤΟ.
Αν και κατανοούμε τις προσπάθειες της Ευρώπης να αυξήσει τη δική της ασφάλεια, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για οποιονδήποτε άλλο σχηματισμό", δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης