Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοβουλία του Ούγγρου Orban για ειρήνη στην Ουκρανία - Ζήτησε τη στήριξη Erdogan, σε παράκρουση η Von der Leyen

Πρωτοβουλία του Ούγγρου Orban για ειρήνη στην Ουκρανία - Ζήτησε τη στήριξη Erdogan, σε παράκρουση η Von der Leyen
H ουγγρική κυβέρνηση εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Τουρκίας για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία
Tην υποστήριξη του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan για την ειρηνευτική του αποστολή στην Ουκρανία, ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Bertalan Hawashi.
Η πρωτοβουλία του Orban για ειρήνη στην Ουκρανία έχει προκαλέσει παροξυσμό στις Βρυξέλλες και την Ursula von der Leyen, στον απόηχο της μυστικής επιστολής του Ούγγρου πρωθυπουργου προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

Ζήτησε τη στήριξη Erdogan

"Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Viktor Orban είχε συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan στην Ουάσινγκτον, συζητώντας την ειρηνευτική αποστολή της Ουγγαρίας. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.
Ο Orban ζήτησε από τον Erdogan να στηρίξει την ουγγρική ειρηνευτική αποστολή, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν ο μόνος επιτυχημένος διαμεσολαβητής σε αυτή τη σύγκρουση μέχρι στιγμής", ανέφερε ο εκπρόσωπος στο ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων TASS.

Βήμα προς την ειρήνη

Αργότερα, ο Orban μίλησε για τη συνάντησή του με τον Erdogan σε ένα βίντεο στη σελίδα του στο Facebook (απαγορευμένη στη Ρωσία, ανήκει στη Meta, η οποία θεωρείται εξτρεμιστική στη Ρωσία).
"Ζήτησα από τον κ. Πρόεδρο να υποστηρίξει την ειρηνευτική μας αποστολή.
Οι θέσεις των αντιμαχόμενων μερών εξακολουθούν να απέχουν πολύ μεταξύ τους.
Ωστόσο, αν ενωθούμε, θα μπορέσουμε από κοινού να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την ειρήνη", σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, η ουγγρική κυβέρνηση εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Τουρκίας για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της συμφωνίας για τα σιτηρά, η οποία προβλέπει την προμήθεια ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Orban πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό με στόχο την αναζήτηση τρόπων διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Στις 5 Ιουλίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Μόσχα για να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin τους πιθανούς τρόπους επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Τι ανέφερε από τις 9 Ιουλίου 2024 το bankingnews.gr

Παρέμβαση Orban (Ουγγαρία) με επιστολή προς ΕΕ, ζητάει ειρήνη τώρα στην Ουκρανία - Σε παράκρουση η Von der Leyen

Eπιστολή-παρέμβαση προς τους ηγέτες της ΕΕ, με την οποία τους καλεί να δράσουν άμεσα και να επιδιώξουν κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, απέστειλε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban.
Ο ηγέτης της Ουγγαρίας και στενός σύμμαχος της Ρωσίας ανέφερε επίσης «ότι είναι μια καλή ευκαιρία για αυτό το σενάριο επί του παρόντος» και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με το DPA.

Η μυστική επιστολή προς Michel

Όπως αποκαλύπτεται, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban έστειλε μυστική επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Σε αυτό, εκφράζει την πεποίθηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για την ήττα της Ουκρανίας στον πόλεμο.
Η επιστολή, με ημερομηνία 5 Ιουλίου, στάλθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ταξίδεψε ο Orban μετά τη συνάντηση με τον Putin.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το έγγραφο δεν προοριζόταν για το κοινό.
Οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να το αποσπάσουν από έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο και η αυθεντικότητά του επιβεβαιώθηκε από ακόμη δύο αξιωματούχους της ΕΕ.
Ο Orban γράφει ότι κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ουκρανία και τη Ρωσία, δεν μίλησε εξ ονόματος ολόκληρης της ΕΕ, αλλά απλώς προσπάθησε να καταλάβει τις θέσεις των αντιμαχόμενων πλευρών.

Οι προοπτικές για κατάπαυση του πυρός

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρουσίασε ο Orban στην επιστολή, οι ρωσικές αρχές είναι βέβαιες ότι ο χρόνος δεν είναι με την πλευρά της Ουκρανίας αλλά με την πλευρά των ρωσικών δυνάμεων. Κατά τη συνομιλία του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο Putin δεν ανέφερε τις ρωσικές απώλειες στο μέτωπο, αλλά μίλησε εκτενώς για τους υπολογισμούς του για τις απώλειες της Ουκρανίας.
«Ο Ρώσος πρόεδρος εξεπλάγη που ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, είναι έτοιμοι να εξετάσουν οποιαδήποτε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που δεν χρησιμεύει ως κάλυμμα για την κρυφή αναδιάταξη και ανασύνταξη των ουκρανικών δυνάμεων», γράφει στην επιστολή ο Όρμπαν.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας – που έχει αυτό το διάστημα αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε. – αναφέρει επίσης στην επιστολή ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο είναι έτοιμες για ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο με τη συμμετοχή και των δύο πλευρών. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ειρήνης στην Ελβετία, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα προσκαλέσει τη Ρωσία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό είναι το μόνο σημείο της επιστολής όπου ο Όρμπαν αναφέρει λεπτομερώς τη στάση της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις.

Το διπλό ταξίδι του Orban

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουλίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban έφτασε στο Κίεβο. Είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Zelensky. Μέχρι τις 5 Ιουλίου, ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης, είχε φτάσει στη Μόσχα. Εκεί συναντήθηκε με τον ρώσο ηγέτη, σε μία εξέλιξη που πυροδότησε αντιδράσεις.

Η Vοn der Leyen πνίγεται από οργή

Εξαιρετικά δυσαρεστημένη με την επιθυμία του Ούγγρου πρωθυπουργού Victor Orban να επιλύσει τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, όπως δήλωσε o ηγέτης του κόμματος Γάλλοι Πατριώτες, Florian Philippot, στη σελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο Χ.
«Ο Victor Orban συνεχίζει να τρολάρει την ΕΕ.
Πήγε στην Κίνα για ειρηνευτικές συνομιλίες.
Το έκανε μετά από ένα ταξίδι στην Ουκρανία και μετά στη Ρωσία.
Ο Charles Michel και Ursula von der Leyen πνίγονται από την οργή επειδή ο Όρμπαν <...> φέρνει το μήνυμα διαλόγου και ειρήνης, το αντίθετο της πολεμικής υστερίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε o Philippot.
Όπως σημείωσε ο πολιτικός, η αρνητική αντίδραση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τις ειρηνευτικές επιδιώξεις του Ούγγρου πρωθυπουργού είναι ενδεικτική.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Philippot κάλεσε τη Γαλλία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζεται πως ο Ούγγρος ηγέτης επισκέφθηκε τη Μόσχα στις 5 Ιουλίου, όπου συναντήθηκε με τον Vladimir Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης