Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο... τελειωμένος Stoltenberg παρακαλάει τον Trump να μείνει στο ΝΑΤΟ - Συμφωνία 5 σημείων για Ουκρανία

Ο... τελειωμένος Stoltenberg παρακαλάει τον Trump να μείνει στο ΝΑΤΟ - Συμφωνία 5 σημείων για Ουκρανία
«Ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον της Αμερικής», διαμήνυσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές
Ιστορική χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας, Jens Stoltenbeerg, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ενώ έστειλε μήνυμα στον Donald Trump για την παραμονή των ΗΠΑ στη συμμαχία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Stoltenberg θα αποχωρήσει από τη θέση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο, με τον Ολλανδό Mark Rutte να αναλαμβάνει καθήκοντα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, εν όψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς όλα δείχνουν ότι ο Donald Trump θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Γίνεται αντιληπτό ότι η όποια συμφωνία για την Ουκρανία επιτευχθεί στο ΝΑΤΟ, έχει ημερομηνία... λήξης, καθώς ο Trump έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του για το ζήτημα της Ουκρανίας, επιδιώκοντας μία ειρηνευτική συμφωνία.

«Ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον της Αμερικής»

Ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο των επικείμενων αμερικανικών εκλογών, τον Νοέμβριο του 2024, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι "αναμένω ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ".
"Είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας των ΗΠΑ να έχουμε ένα ισχυρό ΝΑΤΟ", είπε.
Τόνισε επίσης ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ισχυρός σύμμαχος λόγω της "ευρείας διακομματικής υποστήριξης του ΝΑΤΟ".
Ο Stoltenberg υπογράμμισε επίσης: "Η κύρια κριτική από τον πρόεδρο Trump αλλά και από άλλους κατά του ΝΑΤΟ δεν ήταν στην πραγματικότητα πρωτίστως κατά του ΝΑΤΟ, ήταν κατά των συμμάχων του ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά για το ΝΑΤΟ - και αυτό έχει πραγματικά αλλάξει".
"Μόλις τα τελευταία χρόνια, είδαμε μια δραματική αύξηση των αμυντικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά", πρόσθεσε.

Συμφωνία πεντε σημείων για την Ουκρανία

"Σχετικά με την Ουκρανία, αναμένω ότι οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε ένα ουσιαστικό πακέτο", τόνισε.

Αυτό θα περιλαμβάνει πέντε μέρη, σύμφωνα με τον Stoltenberg:

- Η διοίκηση του ΝΑΤΟ θα παράσχει βοήθεια και εκπαίδευση στον τομέα της ασφάλειας
- Μακροπρόθεσμη δέσμευση για τη συνέχιση της υποστήριξης
- Νέες ανακοινώσεις για άμεση υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της αεράμυνας
- Νέες διμερείς συμφωνίες ασφαλείας
- Εντατικοποίηση των εργασιών για τη διαλειτουργικότητα

"Όλα μαζί, αυτά τα πέντε στοιχεία αποτελούν μια ισχυρή γέφυρα για την Ουκρανία προς την ένταξη στη συμμαχία και είμαι βέβαιος ότι οι σύμμαχοι θα επαναλάβουν στη συνέχεια τη δέσμευση ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης