Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Αρνούνται την υποχρεωτικότητα της στρατιωτικής θητείας οι εταίροι του Pistorius

Γερμανία: Αρνούνται την υποχρεωτικότητα της στρατιωτικής θητείας οι εταίροι του Pistorius
Kορυφαίοι υπουργοί του φιλελεύθερου FDP έχουν ταχθεί κατά του μοντέλου αυτού, όπως ανέφερε την Τρίτη η Welt
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius (SPD/S&D) ίσως αναγκαστεί να μετριάσει το νέο μοντέλο επιστράτευσης που ήθελε να εισάγει το 2025, αφού ανώτεροι υπουργοί του εταίρου FDP δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν τα υποχρεωτικά στοιχεία του σχεδίου του.
Δεδομένης της αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία, ο Pistorius παρουσίασε τον Ιούνιο μια συγκεκριμένη πρόταση για την επαναφορά μιας μορφής επιστράτευσης στη Γερμανία από το 2025 στο πλαίσιο των σχεδίων του να καταστήσει τη γερμανική κοινωνία «έτοιμη για πόλεμο».
Το σκανδιναβικής έμπνευσης μοντέλο του θα υποχρεώνει όλους τους 18χρονους άνδρες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους, βάσει των οποίων θα επιλέγονται οι καταλληλότεροι υποψήφιοι για να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και ενδεχομένως στη συνέχεια για να υπηρετήσουν σε μια εξάμηνη θητεία.
Όμως κορυφαίοι υπουργοί του φιλελεύθερου FDP έχουν ταχθεί κατά του μοντέλου αυτού, όπως ανέφερε την Τρίτη η Welt.
«Μας ενώνει ο στόχος να καταστήσουμε την Bundeswehr (γερμανικό στρατό) έναν από τους πιο σύγχρονους και αποτελεσματικούς στρατούς. Μπορούμε και θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο μόνο με την αντίστοιχη κοινωνική αποδοχή», έγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner και ο υπουργός Δικαιοσύνης Marco Busman σε επιστολή τους προς τον Pistorius.
Οποιαδήποτε «υποχρέωση για μικρά τμήματα μιας [στρατιωτικής] ομάδας να [υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις] ή ακόμη και να υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία θα δημιουργούσε αναπόφευκτα ερωτήματα [δικαιοσύνης]», έγραψαν, σημειώνοντας ότι θα αποτελούσε μια «βαθιά παρέμβαση» στη ζωή των νέων.
Ωστόσο, υποστηρίζουν τον στόχο του Pistorius να διεξαχθεί έρευνα για τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούσαν να κληθούν σε περίπτωση πολέμου και προτείνουν να ληφθούν μέτρα για να γίνει πιο ελκυστική η στρατιωτική θητεία.

Άλλο ένα χτύπημα

Ο Pistorius είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι τα υποχρεωτικά στοιχεία στο μοντέλο του για την «ελαφριά» επιστράτευση ήταν αμελητέα, επειδή οι στρατεύσιμοι θα επιλέγονταν με βάση το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις.
Τώρα ίσως χρειαστεί να μετριάσει περισσότερο τα στοιχεία αυτά, καθώς χρειάζεται την κοινοβουλευτική υποστήριξη των εταίρων του, του SPD, του FDP και των Πρασίνων δηλαδή, για να επαναφέρει τη υποχρεωτική στράτευση των νέων Γερμανών.
Ο Pistorius είχε αρχικά σχεδιάσει να επιστρατεύει 5.000 άνδρες ετησίως από το 2025 – στόχος που επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας και παραμένει σε ισχύ.
Η επιστολή των Lindner και Busman ήρθε όμως ως ένα ακόμη πλήγμα για τον Πιστόριους, λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας θα αυξηθεί λιγότερο από ό,τι ζητήθηκε το επόμενο έτος.
«Αυτό με ενοχλεί, διότι τότε δεν θα μπορώ να δρομολογήσω ορισμένα πράγματα με την ταχύτητα που απαιτεί (…) το επίπεδο απειλής», σχολίασε ο Pistorius τη Δευτέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης