Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε τρικυμία ο Macron: «Κανείς δεν νίκησε» στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας - Ζητά συγκρότηση ισχυρής πλειοψηφίας

Σε τρικυμία ο Macron: «Κανείς δεν νίκησε» στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας - Ζητά συγκρότηση ισχυρής πλειοψηφίας
Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου μετά τη συντριπτική ήττα
Σχετικά Άρθρα
«Κανείς δεν νίκησε» στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 7/7, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών, όπου η συμμαχία της αριστεράς πήρε την πρώτη θέση, χωρίς να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, μπροστά από το στρατόπεδο Macron και την ακροδεξιά.
Σε μια επιστολή του προς τους Γάλλους πολίτες που δημοσιεύθηκε στον περιφερειακό Τύπο, ο Macron κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στους δημοκρατικούς θεσμούς, στο κράτος δικαίου, στον κοινοβουλευτισμό, σε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στην προάσπιση της γαλλικής ανεξαρτησίας, να συμμετάσχουν σε έναν ειλικρινή και έντιμο διάλογο για τη συγκρότηση μιας ισχυρής πλειοψηφίας, αναγκαστικά πολλαπλής, για τη χώρα».
Ο Πρόεδρος Macron είπε ότι η επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας θα πρέπει να χτιστεί από «δημοκρατικές δυνάμεις» που υποστηρίζουν το κράτος δικαίου, τον ρόλο της Γαλλίας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινοβουλευτική διακυβέρνηση.

Δημοσκόπηση κόλαφος για Γαλλία: Πρωτιά Le Pen στις προεδρικές εκλογές του 2027, με 32%

Εν τω μεταξύ, τον παραλογισμό που οδήγησε στη νίκη του Νέου Λαϊκοϋ Μετώπου στις πρόσφατες εθνικές εκλογές της Γαλλίας, αποδεικνύει η πρώτη δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές του 2027 μετά την αναμέτρηση της Κυριακής 7/7, καθώς δείχνει «περίπατο» της Marine Le Pen.
Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση των Toluna-Harris Interactive, η επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης συγκεντρώνει έως 32% της πρόθεσης ψήφου για τις προεδρικές εκλογές του 2027 στη Γαλλία, με τον Edouard Philippe (τον πιθανότερο αντικαταστάτη στο κόμμα του Emmanuel Macron) να ακολουθεί στο μόλις έως 24%.  Σε ένα σενάριο που αντί για τον Philippe επιλεχθεί ο νυν πρωθυπουργός Gabriel Attal, θα συγκέντρωνε έως 23%.
Σύμφωνα με την έρευνα που συμμετείχαν 2.496 ενήλικες, ο νικητής των εθνικών εκλογών Jean-Luc Melenchon, θα ερχόταν στην τρίτη θέση με ποσοστό έως 17%.
Θα τερμάτιζε μπροστά από τον σοσιαλιστή Olivier Faure ή τον Raphael Glucksmann της κεντροαριστεράς.
Η Marine Le Pen έχασε δύο φορές τη γαλλική προεδρία σε αναμετρήσεις κατά του Μακρόν —το 2017 και το 2022— και τώρα έχει στραμμένο το βλέμμα της στο 2027.
Το κόμμα της τερμάτισε στην τρίτη θέση στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 7/7 μετά την αποχώρηση 224 υποψηφίων του κέντρου και της αριστεράς.
Το παράδοξο είναι πως, συνολικά την ψήφισε το 37% των πολιτών, αλλά έλαβε το 24% των εδρών στην Εθνοσυνέλευση...

Επιστροφή στην 4η Δημοκρατία

Η Γαλλία φαίνεται να γυρίζει το ρολόι πίσω στην 4η Δημοκρατία, την πολιτικά ασταθή μεταπολεμική περίοδο όταν η προεδρία ήταν πιο αδύναμη και ένα θορυβώδες κοινοβούλιο ήταν υπέρτατο.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η ισχύς έχει απομακρυνθεί από το παλάτι των Ηλυσίων στην Εθνοσυνέλευση.
Ένας μέχρι τώρα «μικρός» πρόεδρος έχει υποβιβαστεί σε δευτερεύοντα ρόλο - συμβολικά, δεν εμφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής, αντ' αυτού εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι θα περίμενε τη «διάρθρωση» των δυνάμεων στο κοινοβούλιο πριν λάβει τις «απαραίτητες αποφάσεις».

Η ανάδειξη της Αριστεράς

Επιπλέον, η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν πάνω από όλα μια νίκη για το αριστερό Nouveau Front Populaire, που σχηματίστηκε σε τέσσερις ημέρες πίσω από ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα φορολογίας και δαπανών μετά τη σοκαριστική διάλυση του κοινοβουλίου από τον Macron.
Ήταν η Αριστερά που πρωτοστάτησε σε ένα εκλογικό σύμφωνο για την απαγόρευση της ακροδεξιάς, που έσωσε δεκάδες έδρες για τους κεντρώους.
Μετά τον πρώτο γύρο απέσυρε γρήγορα τους τρίτους υποψηφίους της από τριμερείς αναμετρήσεις σε έδρες σε όλη τη χώρα για να αποτρέψει τη διάσπαση των εκλογών κατά του RN, ενώ οι ηγέτες της συμμαχίας του Macron επικράτησαν (αν και οι υποψήφιοί τους ακολούθησαν το παράδειγμά τους).
Ως το μεγαλύτερο μπλοκ, το NFP θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία και το δικαίωμα σχηματισμού κυβέρνησης.

Οικονομική αβεβαιότητα

Αυτό θα είναι αρκετό για να αναστατώσει τις αγορές, δεδομένων των προγραμματισμένων τεράστιων αυξήσεων των δαπανών της που χρηματοδοτούνται, θεωρητικά, από τις αιφνίδιες αυξήσεις φόρων στους πλούσιους.
Ο Jean-Luc Mélenchon, ο μαχητικός ηγέτης του ακροαριστερού La France Insoumise, του μεγαλύτερου από τα τέσσερα κόμματα του NFP, είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο πρόγραμμα της Αριστεράς.
Αλλά το NFP θα υπολείπεται πολύ από μια κυβερνητική πλειοψηφία.
Το στρατόπεδο του Macron ελπίζει ότι η αριστερά θα κατακερματιστεί τελικά υπό την πίεση της αδιαλλαξίας του Mélenchon και ότι θα μπορούσε στη συνέχεια να προσπαθήσει να συγκεντρώσει κάποιου είδους συνασπισμό με τους σοσιαλιστές, τους πράσινους και άλλους μετριοπαθείς.
Αυτό μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, αν όχι μήνες.
Ακόμα κι αν τα νούμερα αθροιστούν, η κεντροαριστερά είναι πιθανό να ζητήσει υψηλό τίμημα -όπως η αντιστροφή της αύξησης της ηλικίας σύνταξης από τον Macron από τα 62 στα 64 ή η εκ νέου επιβολή φόρου περιουσίας στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία- και θα θελήσει κυβέρνηση υπό τον έλεγχό τους.
Εάν δεν υπάρχει δρόμος προς την πλειοψηφία, ο Macron μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσει έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό με ελάχιστη εντολή μέχρι να προκηρυχθούν νέες εκλογές σε ένα χρόνο.
Με τρία σχεδόν ισομεγέθη πολιτικά μπλοκ που δεν θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους, η Γαλλία φαίνεται ακυβέρνητη, σύμφωνα με τους FT.
Καθ' όλη τη διάρκεια της επερχόμενης αναταραχής, μπορούμε να περιμένουμε τη Le Pen και το νούμερο δύο της Jordan Bardella να παρουσιάζονται ως η μόνη εναλλακτική που προσφέρει τάξη και σταθερότητα.
Η ήττα της Κυριακής μπορεί τότε να μοιάζει μόνο με μια προσωρινή οπισθοδρόμηση, εκτιμούν οι FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης